ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαλλαγή Αγγελή προτείνει το Εφετείο

Απαλλαγή Αγγελή προτείνει το Εφετείο

Την πλήρη απαλλαγή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, βασικού μάρτυρα κατηγορίας για την ενοχοποίηση των πολιτικών στο σκάνδαλο της Novartis, για την οποία διενεργείται από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου έρευνα με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, εισηγείται προς το Συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας Γιώργος Οικονόμου. 

Η ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος είχε ασκηθεί πρόσφατα κατά του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού Ιωάννη Αγγελή από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπ. Παππά για το ταξίδι που είχε γίνει στη Βιέννη τον Δεκέμβριο του 2018. Τότε, κατά την κατηγορία, ο Ιωάννης Αγγελής φέρεται ότι αρνήθηκε να παραλάβει από εκπροσώπους της αμερικανικής πλευράς στοιχεία για λογαριασμό πολιτικού προσώπου, που ήταν υπό έρευνα από την ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση Novartis. Σύμφωνα με την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα Εφετών, ο κ. Αγγελής «κινήθηκε με τη θεσμική του ιδιότητα του επόπτη Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στα απολύτως αυστηρά υπηρεσιακά πλαίσια, χωρίς να παραβεί το υπηρεσιακό του καθήκον». «Ουδέποτε αρνήθηκε τη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές, απλά είχε τη δικονομική άποψη ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί βάσει συνεργασίας με την Εurojust. Ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα, έγγραφα στοιχεία ή στικάκι, γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν. Στικάκι ποτέ δεν υπήρχε και πολύ περισσότερο δεν συντρέχει στο πρόσωπό του δόλος και σκοπός, έτσι όπως απαιτεί το άρθρο 259 ΠΚ να παραβεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας του και να βλάψει το κράτος, στοιχείο σοβαρότατο για έναν ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό», αναφέρεται στην πρόταση.

Στη Βουλή

Εν τω μεταξύ, το πόρισμα της πλειοψηφίας και οι πορισματικές εκθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης τίθενται προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση της «προανακριτικής» Επιτροπής για τον πρώην υπουργό Ν. Παππά και την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών επί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.