Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο του ΣΥΡΙΖΑ

Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο του ΣΥΡΙΖΑ

Δέσμευση Τσίπρα για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη δέσμευση πως θα καταργήσει τον νόμο Χατζηδάκη και ότι θα προχωρήσει στην υπογραφή ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου με τους εργαζoμένους που θα παρέχει εγγυήσεις στους νέους, ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε την οικονομία στο προσκήνιο, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά. Στην Κουμουνδούρου βλέπουν μέσα από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων έναν προβληματισμό των πολιτών στα θέματα της καθημερινότητας και γι’ αυτόν τον λόγο ο κ. Τσίπρας στην αρχή της παρουσίασης που έκανε επιτέθηκε στο Μαξίμου κατηγορώντας το πως παγιώνει ένα κλίμα «μειωμένων προσδοκιών»: «Μια κυβέρνηση που επέλεξε πάνω στο σοκ της πανδημίας να ξηλώσει το 8ωρο, να νομιμοποιήσει την απλήρωτη εργασία και να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση εν μέσω κρίσης, με κόστος 56 δισ. ευρώ που θα κληθούν να καλύψουν οι φορολογούμενοι, οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι».

Επιχειρώντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνομιλήσει απευθείας με τους εργαζόμενους και να «επαναπατρίσει» όσους απομακρύνθηκαν από την Κουμουνδούρου μετά τις τελευταίες εκλογές, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προβλέψεις του σχεδίου του κόμματος τις οποίες θεωρούν στην Κουμουνδούρου εμβληματικές. Μίλησε για «άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ την επόμενη σχηματισμού μιας προοδευτικής κυβέρνησης». Και στη συνέχεια επαναφορά του προσδιορισμού του στη συλλογική διαπραγμάτευση, μέσω της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. «Τα 800 ευρώ δεν είναι μια τυχαία προσέγγιση, αλλά με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ αποτελούν το 60% του διάμεσου ακαθάριστου μισθού πλήρους απασχόλησης», ανέφερε.

Η δεύτερη σημαντική παρέμβαση που σχεδιάζει η Κουμουνδούρου και στην οποία στάθηκε ο τέως πρωθυπουργός είναι η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο, χωρίς μείωση μισθών. Οπως σημείωσε, θα προηγηθεί η πιλοτική εφαρμογή και η αποτίμηση του μέτρου σε ισχυρό δείγμα επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε επίσης τη «μείωση του ορίου των υπερωριών και την κατάργηση της υπερεργασίας». Οπως συμπλήρωσε, «η υπερεργασία αποτελεί και αυτή ελληνική ιδιαιτερότητα σε όλη την Ευρώπη. Η κατάργησή της θα μειώσει δραστικά τα νόμιμα χρονικά όρια εργασίας, αυξάνοντας ταυτόχρονα την επιπλέον αμοιβή από 20% σε 40%». Στο πλάνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνονται επίσης:

• Επαναφορά βάσιμου λόγου απόλυσης, αναθεώρηση πλαισίου ομαδικών απολύσεων.

• Ισχυρό Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας με 1.500 προσλήψεις ελεγκτών.

• Μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα.

• Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές και πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 πολίτες με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών με παράλληλη κατάρτιση / επανακατάρτιση.

• Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με «μπλοκάκια» και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

• Κατοχύρωση και ενίσχυση της συλλογικής αυτονομίας και της συνδικαλιστικής δράσης.

• Αποκατάσταση και θεσμική κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας.

• Ενίσχυση του ΟΑΕΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει και μέσα από το εργασιακό να κλείνει το μάτι στη μεσαία τάξη, που του γύρισε την πλάτη το καλοκαίρι του 2019. Κατά την παρουσίαση μίλησε για «στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρύθμιση και μερική διαγραφή των χρεών της πανδημίας προς το δημόσιο και τις τράπεζες, καθώς και οικονομικές ενισχύσεις και δάνεια με κρατική εγγύηση για να έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν προσωπικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή