Κίνητρα στους νέους, προνόμια για όλους

Κίνητρα στους νέους, προνόμια για όλους

Ψηφιακό πορτοφόλι για την ηλικιακή ομάδα 18-25 η «κάρτα ελευθερίας», περαιτέρω διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους

κίνητρα-στους-νέους-προνόμια-για-όλου-561415195

Ολες οι τελευταίες έρευνες έδειχναν πως οι νέοι σε ηλικία αποτελούν το «κλειδί» για το λεγόμενο τείχος ανοσίας, καθώς αφενός εμβολιάζονται με πολύ αργό ρυθμό, αφετέρου αποτελούν λόγω καλοκαιριού την κατ’ εξοχήν κοινωνική ομάδα με τη μεγαλύτερη κινητικότητα και συμμετοχή σε συνωστισμούς. Αυτά τα στοιχεία οδήγησαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην απόφαση να ανακοινώσει χθες τη λεγόμενη «κάρτα ελευθερίας», η οποία αφορά την ηλικιακή ομάδα 18-25 ετών που αγγίζει σχεδόν το ένα εκατομμύριο πολίτες.

«Ηρθε η ώρα να επιβραβευθεί μια ομάδα πολιτών, αναφέρομαι στους 940.000 νέους από 18-25 ετών», είπε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την τοποθέτησή του, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα «είδε τις σπουδές της να αναστατώνονται, τα ταξίδια και τη διασκέδαση να χάνονται». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η «κάρτα ελευθερίας» είναι «ένα παράθυρο ελευθερίας» προς την επιστροφή στην κανονική ζωή. 

Στο διά ταύτα, κάθε νέος 18-25 κάνοντας την πρώτη δόση του εμβολίου θα μπορεί να λαμβάνει μια προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ, που θα καλύπτει έξοδα για ξενοδοχεία, είσοδο σε χώρους πολιτισμού κ.ά. Η ονομασία της κάρτας είναι «Freedom Pass» –«κάρτα ελευθερίας» στα ελληνικά– με τον κ. Μητσοτάκη να ζητεί από τους νέους να προσέλθουν στα εμβο-λιαστικά κέντρα «το συντομότερο δυνατόν και να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους δίνουμε».   

Η απόφαση 

Κίνητρα στους νέους, προνόμια για όλους-1

Οπως προαναφέρθηκε, το ποσοστό των νέων ηλικίας 18-25 που έχουν προσέλθει έως τώρα να εμβολιαστούν είναι ιδιαίτερα χαμηλό, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στην κυβέρνηση, καθώς παράλληλα έχει εμφανιστεί και ο κίνδυνος της μετάλλαξης «Δέλτα» που όλες οι έρευνες δείχνουν πως χτυπάει περισσότερο τις νεότερες ηλικίες και ειδικά τους ανεμβολίαστους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις ηλικίες 18-25 έχει προσέλθει έως τώρα μόλις το 18,2%, κάτι που αποτέλεσε βασικό παράγοντα ώστε να ληφθεί η απόφαση να δοθεί η κάρτα με το προπληρωμένο ποσό ώστε να υπάρξει επιπλέον κίνητρο. Οπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, η κάρτα θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τουριστικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, δηλαδή σε κινηματογράφους, θέατρα, για ακτοπλοϊκά εισιτήρια, συναυλίες και ο ενδιαφερόμενος θα την αποκτά μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, μέσω αίτησης στην πλατφόρμα gov.gr. Ακολούθως θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού του. Μετά την αίτηση ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει μέσω e-mail όλες τις σχετικές οδηγίες. Η κάρτα αναμένεται να είναι έτοιμη στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου.  

Προνόμια  

Ο πρωθυπουργός μπορεί να εστίασε στην «κάρτα ελευθερίας»» και στο έξτρα κίνητρο για τους νέους, αλλά η προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει τα ποσοστά του εμβολιασμού δεν σταματά εδώ, ούτε περιορίζεται στις συγκεκριμένες ηλικίες. Σήμερα το πλήρες εμβολιασμένο ποσοστό του πληθυσμού αγγίζει το 34% και στο τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με τα προγραμματισμένα ραντεβού, θα φτάσει το 50%. Ακόμη και αν δεν υπάρχουν ματαιώσεις στα ραντεβού, όμως, για λόγους «υγειονομικής ασφάλειας» το ποσοστό θα πρέπει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Ετσι, σήμερα θα ανακοινωθούν έξτρα κίνητρα για εμβολιασμένους όλων των ηλικιών, που ουσιαστικά θα δημιουργούν, αντίστοιχα με το ψηφιακό πιστοποιητικό για τους τουρίστες, μία «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας», αφού οι εμβολιασμένοι δεν θα υπόκεινται σε ελέγχους rapid test ή μοριακών τεστ, ενώ θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα σε κλειστούς χώρους, γήπεδα, συναυλίες, θέατρα και σινεμά. Στους μη εμβολιασμένους δεν θα υπάρχουν απαγορεύσεις, αλλά θα υπάρχουν αυστηροί κανόνες όπως έλεγχοι με τεστ. 

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί μεγαλύτερο ποσοστό πληρότητας στα καταστήματα εκείνα που ο επιχειρηματίας θα αποφασίσει πως θα δέχεται πελάτες μόνο εμβολιασμένους. Ολα τα παραπάνω, ουσιαστικά κάνουν τη ζωή των εμβολιασμένων πιο εύκολη και των αρνητών σαφώς πιο πολύπλοκη. Απαντώντας χθες η κ. Πελώνη, σε ερώτηση εάν αυτή η τακτική οδηγεί σε πολίτες δύο ταχυτήτων ήταν σαφής: Συνέστησε υπομονή ενόψει των ανακοινώσεων, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως «όποιος δεν εμβολιαστεί κινδυνεύει», καλώντας τους πολίτες να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή