Προανακριτική για Ν. Παππά: «Παράβαση καθήκοντος» βλέπουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ – Ουδέν στοιχείο, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Προανακριτική για Ν. Παππά: «Παράβαση καθήκοντος» βλέπουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ – Ουδέν στοιχείο, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα πλέον περνά, εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος, στην Ολομέλεια, προκειμένου σε ειδική διαδικασία και με ψηφοφορία να ληφθεί απόφαση για δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης του πρώην υπουργού.

6' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εκ διαμέτρου αντίθετες, όπως άλλωστε αναμενόταν, ερμηνείες των στοιχείων που παρουσιάστηκαν, καθώς και προτάσεις αναφορικά με το εάν υπάρχουν ή όχι ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων από τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Νίκο Παππά, οι πολιτικές δυνάμεις ολοκληρώνουν σήμερα το έργο της «προανακριτικής» Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση του διαγωνισμού χορήγησης τηλεοπτικών αδειών το 2016.

Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ στις πορισματικές τους προτάσεις υποστηρίζουν ότι από τις εργασίες της Επιτροπής έχουν προκύψει ενδείξεις για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος εκ μέρους του κ. Παππά. Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν καν ενδείξεις για την τέλεση οποιασδήποτε εγκληματικής πράξης από τον ελεγχόμενο πρώην υπουργό Νίκο Παππά. Η Ελληνική Λύση καταγγέλλοντας την διαδικασία, αποχώρησε. Υπενθυμίζεται πως το ΜέΡΑ25 δεν συμμετέχει στην προανακριτική, δηλώνοντας εξ αρχής την διαφωνία του με τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ως γνωστόν, το θέμα πλέον περνά, εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος, στην Ολομέλεια, προκειμένου σε ειδική διαδικασία και με ψηφοφορία να ληφθεί απόφαση για δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης του πρώην υπουργού Ν. Παππά. Ωστόσο, σε πολιτικό επίπεδο, το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ανεβαίνει για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Διαβάστε επίσης: Άσκηση ποινικής δίωξης κατά Ν. Παππά προτείνει η ΝΔ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας ήδη με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει: «Άνθρακες ο θησαυρός. Η κυβέρνηση προσέκρουσε με φόρα στην αλήθεια, έσπασε τα μούτρα της και ανέκρουσε πρύμναν. Η βασική κατηγορία περί δήθεν δωροληψίας για το Νίκο Παππά αποσύρεται υπό το φόβο ότι θα τους εξέθετε βαρύτατα η ίδια η δικαιοσύνη. Πήγαν για μαλλί, βγαίνουν κουρεμένοι». Από την πλευρά του ο κ. Παππάς σε δήλωσή του σημειώνει: «Είναι μία ημέρα δικαίωσης.

Μέσα σε μόλις 2,5 μήνες και για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία, η πλειοψηφία μιας προανακριτικής επιτροπής, οι ίδιοι οι κατήγοροι ανακαλούν τον πυρήνα του κατηγορητηρίου. Ήρθαν, προφανώς, σε σφοδρή σύγκρουση με τα γεγονότα και την πραγματικότητα και έκαναν όπισθεν ολοταχώς».

Αφορμή για τις συγκεκριμένες επισημάνσεις αποτελεί το γεγονός ότι όπως σημειώνεται στις πορισματικές προτάσεις, δεν προέκυψαν σαφείς ενδείξεις για το ένα εκ των δύο ερευνηθεισών αδικημάτων, δηλαδή εκείνο της δωροληψίας.

Η ΝΔ

Η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Ν. Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση προτείνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα της πλειοψηφίας της «προανακριτικής» Επιτροπής της Βουλής. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, παράλληλα, ότι προτείνεται η διαβίβαση του πορίσματος καθώς και τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής «στην Εισαγγελία και τις αρμόδιες αρχές (φορολογική και αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) αναφορικά με τη χρηματοδότηση, έκδοση και μεταβίβαση της εφημερίδας Documento καθώς και με άλλες καταγγελλόμενες πράξεις για χρηματισμούς μέσων και δημοσιογράφων, προκειμένου να διερευνηθούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα».

Πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ χαρακτηρίζουν «τεκμηριωμένο και στοιχειοθετημένο» το πόρισμα της πλειοψηφίας, σημειώνοντας ότι είναι «καταπέλτης για τον Νίκο Παππά και τις παρασκηνιακές μεθόδους που ακολούθησε την επίμαχη  περίοδο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών  το 2016». Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «η πρόταση πορίσματος των μελών-βουλευτών της ΝΔ περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες την επιχείρηση χειραγώγησης των Μέσων Ενημέρωσης και δημιουργίας του «ΣΥΡΙΖΑ channel» από τον τότε ισχυρό υπουργό Επικρατείας κ. Παππά, αποκαλύπτοντας το χρονικό των μυστικών επαφών  και των εικονικών συμβάσεων μέχρι τη δημιουργία της εφημερίδας Documento που εκδόθηκε για να προβάλει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να στοχοποιεί πολιτικούς αντιπάλους και μάλιστα τις συζύγους τους».

Ως αποδεικτικό υλικό για την κατάρτιση της πρότασης πορίσματος προβάλλονται τα «αναλυτικά στοιχεία, sms και email που κατέθεσε ο αποκαλούμενος και «κόκκινος εργολάβος» Χρήστος Καλογρίτσας», καθώς και οι καταθέσεις «μιας σειράς κρίσιμων μαρτύρων που ρίχνουν φως στις σκοτεινές διαδρομές μαύρου χρήματος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε αθωωτικό συμπέρασμα για τον κ. Ν. Παππά, έναντι των καταγγελιών για ελεγχόμενες ποινικά πράξεις με επίκεντρο την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καταλήγει σύμφωνα με πληροφορίες, η πορισματική πρόταση των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι κατάδηλο ότι στην διερευνώμενη υπόθεση δεν υπάρχουν καν ενδείξεις για την τέλεση οποιασδήποτε εγκληματικής πράξης από τον ελεγχόμενο πρώην Υπουργό, Νίκο Παππά, και ως εκ τούτου δεν πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του για ουδεμία εκ των διερευνώμενων πράξεων», σημειώνεται χαρακτηριστικά σύμφωνα με πληροφορίες στην πρόταση αυτή. Πηγές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν ότι «οι εργασίες της -πρωτοφανώς περιορισμένης σε διάρκεια, για τα κοινοβουλευτικά χρονικά- προανακριτικής επιτροπής απέδειξαν ότι καμία απολύτως αξιόποινη πράξη δεν τελέστηκε κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ούτε καν σε επίπεδο ενδείξεων», προσθέτοντας σε πλήρη αντιδιαστολή με τα «γαλάζια» συμπεράσματα, πως «οι καταθέσεις των μαρτύρων στην Επιτροπή, τα έγγραφα που κατατέθηκαν κατά τη διαδικασία ή είδαν το φως της δημοσιότητας την ίδια περίοδο αποκάλυψαν το σαθρό των επιχειρημάτων της Ν.Δ., καθώς και την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Επαναλαμβάνοντας ισχυρισμούς που εξέφραζαν κατά την διάρκεια των εργασιών της επιτροπής με διάφορες αφορμές, πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν και τώρα ότι «η κατηγορία της «δωροδοκίας υπέρ τρίτου» δεν προκύπτει από πουθενά. Όχι μόνο δεν στοιχειοθετείται, αλλά δεν υπάρχουν καν ενδείξεις», για να προστεθεί, επίσης: «Θέμα παράβασης καθήκοντος, λοιπόν, δεν προκύπτει από πουθενά». Και αλλού: « Δεν υπήρξε και δεν προέκυψε η ύπαρξη «δώρου». Δεν υπήρξε και δεν προέκυψε παράβαση καθήκοντος».

Το ΚΙΝΑΛ

Για «πολύ σοβαρές ενδείξεις έως και αποδείξεις για ενεργό συμμετοχή, από την αρχή έως το τέλος, του Ν. Παππά στην όλη μεθόδευση» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τον «μερικό έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου, μέσω της νόθευσης και χειραγώγησης του διαγωνισμού» το 2016, κάνει λόγο σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση πορίσματος στην οποία κατέληξε το ΚΙΝΑΛ. Ως προς την κατηγορία της «δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου» σημειώνονται τα ακόλουθα:

«Παρά τις σχετικές περί το αντιθέτου δηλώσεις του, ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας Χ. Καλογρίτσας δεν προσκόμισε στέρεες και μη επιδεχόμενες αμφισβήτησης αποδείξεις για τη μεταφορά χρηματικών ποσών ή άλλου είδους υλικών ωφελημάτων προς τον ίδιο τον Ν. Παππά ή τρίτο πρόσωπο που ενεργούσε για λογαριασμό του. Δύο είναι τα ενδεχόμενα: είτε ο μάρτυρας δεν είχε ποτέ στη διάθεσή του τα στοιχεία που είχε δεσμευθεί ότι θα κατέθετε στην Επιτροπή, είτε συντρέχει κάποιος άλλος -άδηλος σε εμάς- λόγος για τον οποίο ο ίδιος αποφάσισε να μην προχωρήσει στην κατάθεσή τους στην Επιτροπή».

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ΚΙΝΑΛ στην δική του πορισματική πρόταση ασκεί κριτική και στην «γαλάζια» πλειοψηφία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Κατά τη γνώμη μας, ο κατάλογος των μαρτύρων έπρεπε να μείνει ανοικτός και να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα πρόσωπα ανάλογα με την πορεία της διερεύνησης και τα ευρήματα αυτής. Η βίαιη διακοπή των εργασιών της Επιτροπής, με κύρια ευθύνη της πλειοψηφίας, δεν βοήθησε αλλά, αντιθέτως, δυσχέρανε και εν μέρει ματαίωσε την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας. Mε ευθύνη της ΝΔ -σε συνεννόηση άραγε και με τον ΣΥΡΙΖΑ;- η Επιτροπή ολοκλήρωσε άρον-άρον τις εργασίες της, κλείνοντας αιφνιδιαστικά τον κατάλογο των μαρτύρων». Και σε άλλο σημείο, προστίθεται: “Σε κάθε περίπτωση, η πιθανή εφαρμογή του «νόμου της σιωπής» (omerta) και η αίσθηση της συγκάλυψης της αλήθειας που δημιουργείται, εν πολλοίς ακυρώνει τη θεσμική αποστολή της Επιτροπής και ματαιώνει την εντολή της Βουλής για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Το ΚΚΕ

Στην τοποθέτηση τους οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος που είναι μέλη της “προανακριτικής” Μαρία Κομνηνάκα και Ν. Καραθανασόπουλος, μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Από τις εργασίες της Επιτροπής επιβεβαιώθηκε η τοποθέτηση του ΚΚΕ και οι εκτιμήσεις του κόμματος μας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε μια αναδιανομή της «πίτας» ανάμεσα σε παλιά και νέα επιχειρηματικά συμφέροντα, που εκείνη την περίοδο είχαν δείξει ένα έντονο ενδιαφέρον για να διεισδύσουν στον τομέα της ενημέρωσης και να αντικαταστήσουν εκείνα τα επιχειρηματικά συμφέροντα που είχαν πληγεί από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης. Στόχος αυτής της επιδίωξης ήταν να δημιουργηθεί ένα ακόμα πιο ευνοϊκό περιβάλλον στα μέσα ενημέρωσης για την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ν. Παππάς, ως αρμόδιος τότε υπουργός, είχε σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την επιχείρηση αναδιανομής».

Και προσθέτουν: «Συμπερασματικά, από τις εργασίες της Επιτροπής αναδείχθηκε η άμεση εμπλοκή αλλά και οι πολιτικές ευθύνες του τότε αρμόδιου υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, χωρίς όμως να προκύψουν ικανές και επαρκείς ενδείξεις για τέλεση από μέρους του ποινικών αδικημάτων».

Η Ελλ. Λύση

Το κόμμα του κ. Κυρ. Βελόπουλου υπενθυμίζοντας τη θέση του ότι είναι υπέρ της κρίσης όλων των ποινικών υποθέσεων από το φυσικό ανεξάρτητο δικαστή, και όχι από τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «αποχωρεί από την διαδικασία, καταγγέλλοντας κάθε προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης μιας βαθιά ποινικής υπόθεσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή