«Νέες εντάσεις λόγω ανισοτήτων»

«Νέες εντάσεις λόγω ανισοτήτων»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για αναμάσημα όλων των συνταγών που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια και στη χρεοκοπία κατηγόρησε το Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ. «Η κυβέρνηση είναι βυθισμένη στις ιδεολογικές εμμονές» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως όποιος αντιμετωπίζει τα πράγματα με στοιχειώδη υπευθυνότητα, βάζει στο τραπέζι το ζήτημα μιας νέας οικονομικής πολιτικής, η οποία όπως σημείωσε: «Θα μειώσει τις ανισότητες, θα προστατέψει το περιβάλλον, θα συμβάλει σε μια μακρά, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέβλεψε κατά την ομιλία του πως το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προχωρεί στη μείωση των ανισοτήτων μπορεί να προκαλέσει νέες αντιδράσεις στον κοινωνικό ιστό. «Καμία οικονομία δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά όταν δεν υπάρχει κοινωνική ειρήνη. Οταν υπάρχει μια διαρκής κοινωνική ένταση. Και η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής που θα συντελεστεί με μεγάλη ταχύτητα το επόμενο διάστημα με την εφαρμογή αυτών των επιλογών στα εργασιακά και στην οικονομία νομίζω ότι εγκυμονεί αυτόν τον πολύ μεγάλο κίνδυνο». 

Διαχωριστική γραμμή

Επιχειρώντας να τραβήξει για άλλη μία φορά διαχωριστική γραμμή από την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης –σε σχέση με το πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει έως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ, το ιδιωτικό χρέος, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης και το εργασιακό– επιτέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφέροντας πως «οι συνταγές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία εμφανίζονται σήμερα πάλι “ως αναπτυξιακή πολιτική”». Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ιδιωτικοποιήσεις σε ό,τι απέμεινε στο Δημόσιο, πιο ελαστική αγορά εργασίας και ιδιωτικοποίηση μέρους του κοινωνικού κράτους (επικουρικές συντάξεις, κολέγια, υγεία), real estate, τουρισμός και ΣΔΙΤ παντού αποτελεί ένα νέο περιτύλιγμα της παλιάς αποτυχημένης συνταγής που διαμορφώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90». 

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα επέρριψε ευθύνες στα κυβερνητικά στελέχη τα οποία υπερασπίζονται την οικονομική πολιτική που ακολουθείται, τονίζοντας πως τη στιγμή που ο κόσμος αλλάζει και Μπάιντεν, ΟΗΕ, G7, ΠΟΥ, ακόμα και το ΔΝΤ μιλούν για φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας και μείωση των ωρών εργασίας, στην Ελλάδα «οποιαδήποτε αντίστοιχη πρόταση συνεχίζει να θεωρείται σπατάλη, λαϊκισμός και λεφτόδεντρα». Απευθυνόμενος σε εργαζομένους, μικρομεσαίους και μεσαίους επιχειρηματίες χτύπησε καμπανάκι πως εξαιτίας της πολιτικής που ασκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης (από τη φορολογία μέχρι τα εργασιακά και από τον τρόπο που σκέφτεται να αξιοποιήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους μέχρι τον πτωχευτικό κώδικα και τις τράπεζες) η χώρα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ξανά δημοσιονομικό πρόβλημα. Από το βήμα του ΣΕΒ, και αφού ζήτησε από τους επιχειρηματίες να αναλογιστούν και τη δική τους ευθύνη, επανέλαβε την πρότασή του για αύξηση του κατώτατου μισθού. 

«Πιστεύω, βαθιά, ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση του μισθολογικού κόστους είναι άκαιρη, άτοπη και βαθιά υπονομευτική της αναπτυξιακής προσπάθειας. Το αντίθετο μάλιστα. Η εσωτερική ζήτηση πρέπει να αναθερμανθεί και ο μόνος τρόπος είναι με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Γι’ αυτό και χθες (σ.σ. προχθές) καταθέσαμε την πρότασή μας για την αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ, που με τη σειρά του θα συμπαρασύρει προς τα πάνω το σύνολο των αμοιβών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή