Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.

Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφαση στη συντονισμένη διαχείριση κρίσεων εσωτερικής ασφάλειας, στην εξωστρέφεια και επικοινωνία με τους πολίτες, καθώς και στην αναδιοργάνωση του πλαισίου εκπαίδευσης των αστυνομικών δίνει το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες σε τηλεδιάσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι ζούμε πλέον σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων, όπως συνέβη με όσα είχαν διαδραματιστεί στα χερσαία σύνορα του Εβρου το 2020, με τη φωτιά που κατέκαψε τον καταυλισμό της Μόριας το φθινόπωρο του ίδιου έτους και την πανδημία της COVID-19, γεγονότα που υπερβαίνουν τον υπάρχοντα σχεδιασμό της ελληνικής Αστυνομίας. Με το νομοσχέδιο που προωθείται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας νέος Οργανισμός σε επίπεδο υπουργείου ο οποίος θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ενιαία πολιτική εσωτερικής ασφάλειας, συντονισμό στη διαχείριση κρίσεων, θα ασχολείται με ζητήματα διεθνούς διπλωματίας και με θέματα εξωστρέφειας.

Παράλληλα, άλλος στόχος του νομοσχεδίου είναι η αλλαγή της δομής του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., η οποία βασίστηκε σε μελέτη της Ερνεστ Γιανγκ. Οι Διευθύνσεις θα μειωθούν από 43 σε 35. Οι σημαντικότερες αλλαγές περιλαμβάνουν τον ενιαίο επιτελικό σχεδιασμό, την αξιοποίηση έρευνας και τεχνολογιών σε κάθε υπηρεσία, τη λειτουργία ειδικής υπηρεσίας καινοτομίας και υπηρεσιών διοίκησης με σταθερή αξιολόγηση δράσεων και σχεδιασμό επιχειρήσεων. 

Πρόθεση του υπουργείου είναι να προωθηθεί ένας πιο συνεργατικός και οργανωμένος σχεδιασμός σε πιο σύνθετα θέματα που δεν διακρίνονται αμιγώς σε ζητήματα ασφάλειας ή τάξης. Αλλος άξονας του νομοσχεδίου είναι η προσαρμογή στις νέες τάσεις της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας. Θα ενοποιηθούν υπηρεσίες νέων μορφών βίας όπως: πρόληψη της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων, καταπολέμηση των διακρίσεων και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Ριζική αναμένεται να είναι και η αναδιάρθρωση της Αστυνομικής Ακαδημίας, η οποία βασίστηκε σε προτάσεις καθηγητών ΑΕΙ.

Προβλέπεται η συγχώνευση πέντε επιτελείων και 14 τμημάτων σε μία κεντρική υπηρεσία και θα καθιερωθεί ένα επιστημονικό συμβούλιο. Θα δοθεί έμφαση στη διά βίου μάθηση και θα λειτουργήσουν νέα ειδικά σχολεία για ειδικούς φρουρούς και συνοριοφύλακες. Θα αναβαθμιστούν προγράμματα σπουδών, θα δοθεί έμφαση στην ποιότητα και θα καθιερωθούν διαδικασίες εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης. Ολες οι αλλαγές έχουν συζητηθεί και εγκριθεί από το συμβούλιο επιτελικού σχεδιασμού της ΕΛ.ΑΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή