«Πιστή εφαρμογή των Πρεσπών»

«Πιστή εφαρμογή των Πρεσπών»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον ρόλο του «γεφυροποιού», που θέλησε να παίξει σε Βερολίνο και Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων της Αριστεράς, των Πρασίνων και της Σοσιαλδημοκρατίας, επιχείρησε να συνεχίσει και χθες ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στο Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μηνύματα αρχικά προς την Ε.Ε., σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας και τη στασιμότητα που υπάρχει. 

Για τη Βουλγαρία, η οποία υπενθυμίζεται πως έχει ασκήσει βέτο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των βόρειων γειτόνων, επεσήμανε πως πρέπει να πραγματοποιηθεί η Διακυβερνητική Διάσκεψη και να δείξει πως είναι μέρος των Βαλκανίων του μέλλοντος, ενώ από τον πρωθυπουργό του Κοσόβου ζήτησε να προχωρήσει ο διάλογος Βελιγραδίου – Πρίστινας με τη στήριξη όλων των δυνάμεων της περιοχής.

Οι υπογραφές στη Συμφωνία των Πρεσπών στους Ψαράδες της Φλώρινας  τρία χρόνια πριν, αποτέλεσαν το κυρίως «μενού» της παρέμβασης του τέως πρωθυπουργού, ρίχνοντας και «καρφί» στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για το γεγονός πως ακόμα δεν έχουν κυρωθεί τα τρία μνημόνια από την ελληνική Βουλή. 

«Οι προοδευτικοί πολιτικοί ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να ρίχνεις τείχη. Αλλά γίνεται πιο εύκολο αν ξέρεις να χτίζεις γέφυρες με τον γείτονά σου», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως οι συντηρητικοί πολιτικοί δεν ρίχνουν τα τείχη γιατί «φοβούνται ότι θα πέσουν πάνω τους και θα καταστρέψουν την καριέρα τους». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως με τη συμφωνία του 2018 μπήκαν οι βάσεις για ένα μέλλον φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, επέλεξε να μη βγάλει από το κάδρο της κριτικής του και τον Ζόραν Ζάεφ, με αφορμή το θέμα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας και την ονομασία που αναγραφόταν στη φανέλα των αθλητών κατά την παρουσία τους στη φάση των ομίλων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. 

«Στις εθνικιστικές και συντηρητικές δυνάμεις που δεν πιστεύουν σε αυτή τη συμφωνία… δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη, αποφεύγοντας σε κάποιες περιπτώσεις την εφαρμογή της συμφωνίας για κάποια πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Επιμένοντας στο θέμα της πιστής εφαρμογής της, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε κατηγορηματικά τη σημασία οι δημόσιες οντότητες και τα σχολικά βιβλία να μην ξεφεύγουν από τα συμφωνημένα και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ. 

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας διαβεβαίωσε ότι δρομολογούνται την επόμενη περίοδο αλλαγές σε σχέση με τις ομοσπονδίες που χρησιμοποιούν ακόμα το παλαιό όνομά τους και ότι ήδη ολοκληρώνονται αλλαγές σε ορισμένες από αυτές. 
Παράλληλα, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι τα νέα διαβατήρια της χώρας του θα διανεμηθούν αυτές τις ημέρες και ο ίδιος θα πάρει το δικό του τη Δευτέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή