Την υπέρβαση των διαφωνιών επιθυμεί ο Τσίπρας

Την υπέρβαση των διαφωνιών επιθυμεί ο Τσίπρας

Η επόμενη μέρα της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ απασχολεί πολύ την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επόμενη μέρα της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ απασχολεί πολύ την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου. Ο φόβος η προγραμματική δουλειά που έχει γίνει –σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και πολύ πριν από τη λήξη της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης, όπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα– να θολώσει από την εσωστρέφεια και το μέτρημα των δυνάμεων μεταξύ «προεδρικών» και «Ομπρέλας» είναι υπαρκτός. Σε κάθε περίπτωση, όλοι μέσα στο κόμμα αναγνωρίζουν πως η «γκρίνια» τροφοδοτείται από την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάσει το δημοσκοπικά ποσοστά του.

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα χθες το βράδυ από το Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας ήταν σαφές προς όλους στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας για ένα κόμμα που αντιλαμβάνεται πέρα για πέρα την ευθύνη απέναντι στον λαό, στραμμένο στον αντίπαλο, όχι στο εαυτό του. Μάλιστα τόνισε πως η πανδημία φρέναρε, αλλά δεν ματαίωσε τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ για διεύρυνση και μετασχηματισμό. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, θέτοντας όλους σε ετοιμότητα, ότι η συμπλήρωση δύο ετών θητείας της Ν.Δ. στην κυβέρνηση είναι η αρχή της προεκλογικής περιόδου. Ασκώντας σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό είπε ότι πρέπει να φύγει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και πως ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμά του είναι έτοιμος να επιστρέψει τη δικαιοσύνη στην εργασία, στην οικονομία και στην κοινωνία.

Η κόντρα Τσίπρα – Φίλη στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο και η αποχώρηση του Νίκου Βούτση από τη διαδικασία, μετά την έντονη διαφωνία για τη Fraport, ήταν ένα σημάδι πως οι δύο τάσεις δύσκολα «θα ρίξουν νερό στο κρασί τους». Η δουλειά που έγινε, πάντως, μέχρι την Τετάρτη και την Πέμπτη το βράδυ στο σχέδιο της Πολιτικής Απόφασης ήταν συνθετική, με στελέχη και από τις δύο πλευρές να χαρακτηρίζουν το κείμενο «καλό και παρεμβατικό» με πολλές συγκλίσεις. «Το ζήτημα βέβαια είναι να μη μείνει στη βιβλιοθήκη του κόμματος», τόνιζε στέλεχος της «Ομπρέλας» στην «Κ».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην Πολιτική Απόφαση θα υπογραμμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη στρατηγική της διεύρυνσης, ενώ θα αναφέρονται τα βήματα που έχουν γίνει, καθώς και όσα απαιτούνται να υλοποιηθούν, όπως η κοινωνική γείωση. Θα ξεκαθαρίζεται ότι ο στόχος του κόμματος είναι η νίκη και πως θα πρέπει όλες οι προοδευτικές δυνάμεις να συνταχθούν σε αυτόν τον σκοπό. Πέρα από την αυστηρή κριτική στη Ν.Δ. σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας, στο τελικό κείμενο τονίζεται ότι η κύρια άμυνα απέναντι στον κορωνοϊό είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού αλλά και η ενίσχυση του ΕΣΥ.

Οι βασικές θέσεις

Πριν ο Αλέξης Τσίπρας κηρύξει την έναρξη των εργασιών της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης, οι τάσεις είχαν κατασταλάξει, μέσα από συσκέψεις που πραγματοποίησαν, στις βασικές τους θέσεις. Για την ανάγκη διεύρυνσης του κόμματος και μετασχηματισμού του, με μεγάλα πολιτικά ανοίγματα στην αυτοδιοίκηση και στον συνδικαλισμό, έκαναν λόγο οι «προεδρικοί», με την υπενθύμιση πως «ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα κράμα ιστορικών ρευμάτων που ξεκινάει από την αριστερά του ΕΑΜ μέχρι τη δημοκρατική έκρηξη του ’80». Επισήμαναν ακόμη την ανάγκη η αριστερά να επανέλθει στη διακυβέρνηση της χώρας και προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελούν οι εξωστρεφείς δράσεις και η στήριξη της ηγεσίας. Από την «Ομπρέλα» ζητούν στον αναστοχασμό που θα προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διετία που πέρασε να απαντηθεί το ερώτημα ποιες δεσμεύσεις ισχύουν ή δεν ισχύουν από τις μνημονιακές συμφωνίες που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. 

Η συγκεκριμένη κουβέντα φούντωσε μετά τη διαφωνία για τη Fraport. Ζητούμενο της αριστερής πτέρυγας είναι η διεύρυνση να γίνει με προγραμματικά στοιχεία, καθώς και η συχνή σύγκληση των θεσμικών οργάνων του κόμματος προκειμένου να λαμβάνονται συλλογικά και έπειτα από ψηφοφορίες οι αποφάσεις. Στην εξίσωση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να βρίσκεται και η διεξαγωγή Συνεδρίου, με τις πληροφορίες της «Κ» να αναφέρουν πως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε έναν από τους τελευταίους «πρωινούς καφέδες» ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να δεσμευθεί τον Σεπτέμβριο για την πραγματοποίησή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή