Κορωνοϊός: Σύσκεψη στο Μαξίμου για τους εμβολιασμούς – Σε επιφυλακή για τη μετάλλαξη «Δέλτα»

Κορωνοϊός: Σύσκεψη στο Μαξίμου για τους εμβολιασμούς – Σε επιφυλακή για τη μετάλλαξη «Δέλτα»

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 στο Μαξίμου για την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή της ηγεσίας των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας και με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών.

⇒ Διαβάστε επίσης: Νέα μέτρα από σήμερα: Τι ισχύει για μετακινήσεις σε νησιά και ψυχαγωγία

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και επισημαίνοντας πως είναι πιθανό η χώρα να έρθει αντιμέτωπη με ένα τέταρτο κύμα μολύνσεων, εάν δεν επιτευχθεί επαρκές ποσοστό ανοσοποίησης. 

Παγώνη: Σοβαρός ο κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους

Ειδικότερα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη επισήμανε τον σοβαρό κίνδυνο που διατρέχουν όσοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί κατά της Covid-19, τονίζοντας μάλιστα πως στις ΜΕΘ το 99,2% των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι.

«Όσοι είναι εμβολιασμένοι, δεν φτάνουν ποτέ στη ΜΕΘ. Να γίνει αυτό κατανοητό. Και αν νοσήσει κάποιος (εμβολιασμένος) είναι με απλά συμπτώματα και με την μετάλλαξη την τελευταία», εξήγησε η κ. Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Εμβόλια και μεταλλάξεις: Τι πρέπει να ξέρουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι

Η κ. Παγώνη προειδοποίησε ότι τα πράγματα θα είναι τόσο δύσκολα που κανένας δεν θα θέλει να τα σκεφτεί εάν έως το τέλος Αυγούστου, το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου δεν έχει εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού και όχι 70% ή 75%.

Εκτίμησε μάλιστα ότι ήταν λανθασμένη και πρόωρη η απόφαση για σταματήσει η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, καθώς προκάλεσε χαλαρότητα στους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς των εφήβων 15 – 17 ετών, τόνισε ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 10 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας μάλιστα πως  «οι καθηγητές εννοείται ότι θα πρέπει να είναι ήδη εμβολιασμένοι».

Για τις μικρότερες ηλικίες πρόσθεσε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα μελετών που ήδη γίνονται σε άλλες χώρες.

«Κίνδυνος για εβδομαδιαίο μ.ο. 2.000 κρουσμάτων μέχρι τέλη του μήνα»

Σε ό,τι αφορά την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης προειδοποίησε για εβδομαδιαίο μέσο όρο 2.000 κρουσμάτων μέχρι τα τέλη του μήνα.

«Είμαστε νομίζω στην αρχή του τέταρτου κύματος», σημείωσε. «Το τι σημαίνει αυτό έχει να κάνει με το τι θα κάνουμε εμείς, μας δίνεται δυνατότητα κυρίως μέσω του εμβολιασμού, αλλά και των υπόλοιπων μέτρων προστασίας», πρόσθεσε.

«Ο φθίνων αριθμός των εμβολιασμών είναι καταστροφικός. Πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα» προειδοποίησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Βατόπουλος: Εξαιρετικά πιθανό ένα τέταρτο κύμα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός δεν χρησιμοποιείται σε επαρκή βαθμό ως εργαλείο κατά της πανδημίας.

Όπως δήλωσε, μιλώντας στον ANT1, είναι λογικό να υπάρχουν ανασφάλειες από πλευράς των πολιτών σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, αλλά αυτό εν πολλοίς οφείλεται στην υπερδημοσιοποίηση των παρενεργειών, οι οποίες έχουν παρατηρηθεί.

Επιπλέον, επισήμανε είναι εξαιρετικά πιθανό να καταγραφεί μια αύξηση των κρουσμάτων η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως το τέταρτο κύμα.

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως φαίνεται να υπάρχει μια διαφοροποίηση στα συμπτώματα, καθώς μοιάζουν περισσότερο με αυτά του κρυολογήματος.

«Υπάρχει συνάχι και λιγότερο ξηρός βήχας ή ανοσμία, όπως γνωρίζαμε μέχρι τώρα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι για αυτό τον λόγο θα πρέπει να εξεταζόμαστε ακόμα και στην περίπτωση που έχουμε ένα απλό συνάχι.

Βασιλακόπουλος: Αν εμβολιαστούμε μαζικά, δεν θα έχουμε τέταρτο κύμα

Παράλληλα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, δήλωσε πως «δεν βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα», ενώ επισήμανε πως το αν θα έρθει καθώς και το ποια θα είναι η έντασή του εξαρτάται από τον ρυθμό και τα ποσοστά εμβολιασμών.

Σχετικά με ποσοστό των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, στάθηκε στην περίπτωση του σκευάσματος της AstraZeneca.

«Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται. Στις σχολές επικοινωνίας το εμβόλιο της AstaZeneca θα είναι παράδειγμα απαράδεκτης επικοινωνίας. Αυτό το εμβόλιο έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρό πρόβλημα παρότι είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά τον φόβο για πιθανές μελλοντικές παρενέργειες από τον εμβολιασμό, δήλωσε ότι: «Σε ένα φάρμακο που λαμβάνω κάθε μέρα μετά από 4-5 χρόνια μπορεί να υπάρξει μια άθροιση τοξικής δράσης που δεν φαίνονταν τον πρώτο χρόνο. Το εμβόλιο δεν είναι έτσι, είναι μια παροδική έκθεση του οργανισμού σε κάτι. Γίνεται τώρα, μετά από ένα μήνα και τέλος».

«Η μάσκα δεν έχει φύγει στους εσωτερικούς χώρους. Κι ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός η σύσταση είναι να τη φοράμε. Ο κορωνοϊός είναι εδώ. Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα δούμε αυξημένα κρούσματα αν δεν εμβολιαστούμε μαζικά», ανέφερε.

«Αν εμβολιαστούμε προλαβαίνουμε να φτάσουμε το 80% τέλος Αυγούστου και δεν θα έχουμε κανένα κύμα», σημείωσε, κλείνοντας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή