Εγκαίνια του προξενείου στη Βεγγάζη

Εγκαίνια του προξενείου στη Βεγγάζη

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Βεγγάζη εγκαινίασε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος βρέθηκε επί δύο ημέρες στη Λιβύη, επικεφαλής μεγάλης ελληνικής αποστολής. Πρόκειται για την πρώτη προξενική αποστολή στην πόλη της Ανατολικής Λιβύης, ένδειξη της σημασίας την οποία αποδίδει η Αθήνα στις σχέσεις της με τη Βεγγάζη αλλά και των πολύ καλών σχέσεων που πλέον έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή. Νέος γενικός πρόξενος αναλαμβάνει ο Αχιλλέας Ρακίνας.

Ο κ. Φραγκογιάννης ξεκίνησε την επίσκεψή του την Κυριακή από την Τρίπολη, όπου μετέβη συνοδευόμενος από τον γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών Γιάννη Σμυρλή, αλλά και τους βουλευτές Γιώργο Κουμουτσάκο και Γιώργο Κατρούγκαλο, μέλη της Ελληνολιβυκής κοινοβουλευτικής επιτροπής φιλίας. Στην Τρίπολη, ο κ. Φραγκογιάννης συναντήθηκε με τον ομόλογό του για πολιτικές υποθέσεις Μοχάμεντ Χαλίλ Ισα, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ραμαντάν Αχμέντ Μπουτζένα, τον υφυπουργό Εξωτερικών για τη Διεθνή Συνεργασία και τους Διεθνείς Οργανισμούς Ομάρ Ελκετί και τους υπουργούς Πετρελαίου Μοχάμεντ Ουντ και Υγείας Αλί Ζενάτι. Ο κ. Φραγκογιάννης συναντήθηκε και με οικονομικούς παράγοντες, ένδειξη της βούλησης της Ελλάδας να είναι παρούσα στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Χθες, πάντως, από τη Βεγγάζη, ο κ. Φραγκογιάννης σημείωσε ότι «η Λιβύη είναι μια γειτονική χώρα, με την οποία διαχρονικά είχαμε ένα ευρύ φάσμα συνεργασίας, οικονομικής, εμπορικής, αμυντικής, ακόμα και πολιτιστικής. Επίσης έχει ιδιαίτερα σημαντική στρατηγική θέση στη Μεσόγειο. Η Λιβύη για την Ελλάδα αλλά και η Ελλάδα για τη Λιβύη είναι αμοιβαία σημαντικές χώρες». Ο κ. Φραγκογιάννης επισήμανε τις πάγιες ελληνικές θέσεις για τη στήριξη της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας με στόχο «τη διεξαγωγή αξιόπιστων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, την πολιτική ομαλότητα, την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και την ανασυγκρότηση της χώρας», ενώ πρόσθεσε το γεγονός ότι πέρα από το προξενείο στη Βεγγάζη, ήδη λειτουργεί ξανά η πρεσβεία στην Τρίπολη. Ως προς το οικονομικό ενδιαφέρον της Ελλάδας, ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε ότι είχε επαφές «για τις προοπτικές συνεργασίας σε τομείς όπως οι υποδομές, η ενέργεια, η υγεία και οι θαλάσσιες μεταφορές», ενώ έκανε λόγο για «σημαντικές δυνατότητες» στα πεδία της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του τουρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή