ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογική ετοιμότητα και ήρεμα νερά μετά τις παρεμβάσεις Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογική ετοιμότητα και ήρεμα νερά μετά τις παρεμβάσεις Τσίπρα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κλείσιμο της προγραμματικής συνδιάσκεψης ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε προς τους συντρόφους του πως «αν θέλουμε να κερδίσουμε το Κέντρο, πρέπει να στρίψουμε αριστερά». Οσοι θυμήθηκαν τον πρώην Γάλλο πρωθυπουργό Κουβ ντε Μιρβίλ, που έλεγε πως «πολιτική είναι η τέχνη να μοιράζεις την πίτα με τέτοιο τρόπο ώστε ο καθένας να πιστεύει ότι πήρε το καλύτερο κομμάτι», δεν είχαν άδικο. Τι κατάφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; «Εκλεισε το μάτι» σε «προεδρικούς» – «αριστερή πτέρυγα», κρατώντας «ζεστές» τις δύο τάσεις του κόμματός του. Στέλεχος της «Ομπρέλας» δήλωνε στην «Κ» πως η κίνησή τους συμφωνεί 100% με αυτή τη δήλωση, αφού ποτέ δεν διαφώνησαν με τη διεύρυνση. Αυτό που τους απασχολούσε πάντα είναι οι πολιτικές που θα ακολουθήσει το κόμμα. Η πλευρά της πλειοψηφίας σημείωνε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τον διαχωρισμό Δεξιάς – Αριστεράς, εστίασε στον μεσαίο χώρο και ξεκαθάρισε ποιοι θα πρέπει να στηριχθούν μετά την πανδημική κρίση. Παράλληλα έδειξε πως συντηρεί το «φλερτ» που έχει ανοίξει εδώ και καιρό με το ΚΙΝΑΛ, επιχειρώντας να ανακόψει διαρροές προς το ΜέΡΑ25.

Το ήρεμο κλίμα με τα αναμενόμενα «τζαρτζαρίσματα» και «καρφιά» είχε φροντίσει να το εξασφαλίσει από την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας, όταν με την εισηγητική ομιλία του είχε θέσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογικό συναγερμό. «Η συμπλήρωση δύο ετών θητείας για την κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι η αρχή της προεκλογικής περιόδου», τόνισε, δίνοντας σήμα συσπειρωτικό απέναντι στην κυβέρνηση. Οσον αφορά τις τάσεις, από τις εισηγήσεις των κορυφαίων στελεχών έγινε σαφές πως οι διαφορές δεν ξεπεράστηκαν, απλώς μετατέθηκαν για αργότερα.

Αντιπροσωπευτικές των θέσεων της «Ομπρέλας» ήταν οι τοποθετήσεις των τεσσάρων «βασικών μετόχων». «Η αντιπολιτευτική τακτική μας παραπέμπει σε έναν ανερμάτιστο πολυσυλλεκτισμό, με αποτέλεσμα να χάνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις», ανέφερε ο Νίκος Φίλης. «Αν θέλουμε να υιοθετήσουμε έναν ριζοσπαστικό ρεαλισμό, πρέπει να πείσουμε όχι ότι λέμε ωραία πράγματα, αλλά ότι είναι εφαρμόσιμα», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. O Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε να επαναπροσδιοριστεί η έννοια και το περιεχόμενο της διεύρυνσης, ενώ ο Νίκος Βούτσης επισήμανε πως «δεν είναι ανάγκη να ρίξουμε νερό στο κρασί μας όταν μιλάμε για τον σωφρονισμό, για το μεταναστευτικό, τον διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας». Από την πλευρά των «προεδρικών», ο Νίκος Παππάς σημείωσε πως «θα είναι λάθος να κάνουμε ότι είμαστε κόμμα που δεν έχει περάσει από τη διακυβέρνηση», ενώ η Ολγα Γεροβασίλη επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απευθυνθεί και σε κεντροδεξιούς ψηφοφόρους που εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και στην εκλογική του ήττα πήρε μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό με το οποίο κέρδισαν οι σοσιαλιστές σε Ισπανία και Πορτογαλία», ανέφερε ο Κώστας Ζαχαριάδης. Παρά τις αυξημένες απουσίες στην ψηφοφορία, το πρόγραμμα και η πολιτική απόφαση έτυχαν ευρύτατης αποδοχής (97%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με τις παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα εκτιμάται πως σε αυτή τη φάση πέρασε στον κόσμο του ένα μήνυμα πολιτικής ενότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή