Ως βήμα καλής θελήσεως για την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών γίνεται αντιληπτή η αίτηση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας για την έκδοση νέου διαβατηρίου, το οποίο θα τον παρουσιάζει ως πολίτη της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί σε δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Sloboden Pecat», ο κ. Ζάεφ επιθυμεί με αυτόν τον συμβολισμό να είναι ο πρώτος πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας που θα εκδώσει διαβατήριο με το νέο, διεθνές όνομα της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι στη συμφωνία των Πρεσπών προβλεπόταν μια μεταβατική περίοδος για τα έγγραφα που χρησιμοποιούνται τόσο εκτός όσο και εντός της χώρας. Ως εκ τούτου το επόμενο σημαντικό βήμα, το οποίο πρέπει να γίνει, είναι η έκδοση και εθνικών δελτίων ταυτοτήτων, όπου θα αναγράφεται η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».
Η διαδικασία έκδοσης νέων διαβατηρίων, όπου θα παρουσιάζεται η Βόρεια Μακεδονία με τη νέα, αναγνωρισμένη, διεθνή ονομασία της, ξεκίνησε στη χώρα πριν από λίγες ημέρες. Σε δήλωσή του ο κ. Ζάεφ είπε την περασμένη Παρασκευή (τηλεοπτικός σταθμός «TV-21») ότι «η έκδοση των νέων διαβατηρίων θα αρχίσει από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, με το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Το πρώτο πράγμα που θα γίνει το πρωί της Δευτέρας θα είναι να είμαι ο πρώτος που θα αιτηθεί το πρώτο διαβατήριο… Πρόκειται για ακόμη μία εκπλήρωση υποχρέωσης της συμφωνίας των Πρεσπών εκ μέρους μας», είχε αναφέρει ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων.
Οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ καταγράφονται λίγες εβδομάδες μετά τις αμφίσημες δηλώσεις και τα tweets του ιδίου αλλά και σειράς κυβερνητικών αξιωματούχων των Σκοπίων, σχετικά με το δικαίωμα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της γειτονικής χώρας να εμφανίζεται ως εκπροσωπούσα τη «Μακεδονία» και όχι τη «Βόρεια Μακεδονία». Μάλιστα, ως επιχείρημα είχε χρησιμοποιηθεί η δικαιολογία ότι η ομοσπονδία δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η δημοσιοποίηση της πρόθεσης του κ. Ζάεφ να προχωρήσει σε υλοποίηση μιας σημαντικής πρόβλεψης της συμφωνίας των Πρεσπών καταγράφεται λίγες ημέρες μετά και τη σαφή προειδοποίηση εκ μέρους των Αθηνών για «πάγωμα» της ψήφισης από τη Βουλή των Ελλήνων των μνημονίων συνεργασίας. Αλλά και λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του κ. Ζάεφ με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο Φόρουμ των Πρεσπών. Σε γενικές γραμμές, η ομόθυμη στάση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται ότι λειτούργησε καταλυτικά στην αλλαγή τακτικής από τον κ. Ζάεφ.