ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: 1.200 υπηρεσίες διαθέσιμες στον πολίτη μέσω του gov.gr

«Ο κορωνοϊός λειτούργησε ως επιταχυντής για την ψηφιοποίηση», επεσήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πιερρακάκης: 1.200 υπηρεσίες διαθέσιμες στον πολίτη μέσω του gov.gr

Στην πρόοδο που σημείωσε η  Ελλάδα για την ψηφιοποίηση του Δημοσίου και τη βελτίωση της σχέσης του πολίτη με το κράτος, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Ο κορωνοϊός λειτούργησε ως επιταχυντής για την ψηφιοποίηση», επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης, κατά την 25η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με θέμα «Από την κοινωνική αποστασιοποίηση, στην κοινωνική αλληλεγγύη». Είπε, ωστόσο, πως «υπήρχε ήδη μια πολύ περιεκτική στρατηγική η οποία ανακοινώθηκε αμέσως μετά τις εκλογές του 2019» και με στόχο «την οριζόντια εφαρμογή της σε όλο το κράτος».

«Ό,τι είχαμε σχεδιάσει, είναι ό,τι αποφασίσαμε να επιδιώξουμε, αφότου χτύπησε ο κορωνοϊός. Στην πραγματικότητα πήραμε μια ήδη υπάρχουσα στρατηγική, αυτή της απλοποίησης και της ψηφιοποίησης των διαδικασιών του κράτους, της διευκόλυνσης των πολιτών και των εταιρειών στις συνδιαλλαγές τους με το ελληνικό κράτος, μαζί με την βελτίωση των υποδομών στην Ελλάδα και την εργαλειοποιήσαμε κατά μια έννοια, ούτως ώστε να δώσουμε και την μάχη ενάντια στον κορωνοϊό», εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Στην πρώτη φάση της εφαρμογής περιορισμών στην κυκλοφορία ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα gov.gr, η οποία «ξεκίνησε με 501 υπηρεσίες τον Μάρτιο του 2020 και τώρα έχουμε σχεδόν φτάσει τις 1.200 υπηρεσίες, διαθέσιμες για τον πολίτη», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης και συνέχισε λέγοντας «αυτό δείχνει τόσο την ταχύτητα αλλά και την αφοσίωση να παραδώσουμε καλύτερες ψηφιακές υπηρεσίες».

«Στην πραγματικότητα, αυτό που κάναμε ήταν να πάρουμε όλα τα γεγονότα στη ζωή ενός πολίτη και μιας εταιρείας. Και προσπαθήσαμε χρησιμοποιώντας απλές ψηφιακές τεχνολογίες, μαζί με ρυθμιστικές και νομοθετικές αλλαγές, να απλοποιήσουμε και ταυτόχρονα να ψηφιοποιήσουμε», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης⇒ Myhealth: Η εφαρμογή που δίνει πρόσβαση από το κινητό σε συνταγές φαρμάκων και ιατρικές βεβαιώσεις

Ο κ. Πιερρακάκης χαρακτήρισε την πλατφόρμα gov.gr ως «μεταρρύθμιση κλειδί» για την «αναδόμηση του ελληνικού κράτους, σχετικά με την αλληλεπίδραση του με τους πολίτες» αλλά και «επιταχυντή της εμπιστοσύνης» των πολιτών σε αυτό, καθώς «το κράτος με αυτό το νέο του πρόσωπο υπηρετεί καλύτερα τους πολίτες, ειδικά σε μια περίοδο προκλήσεων, όπως αυτή της πανδημίας».

«Τα νούμερα μιλάνε μόνα τους» σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προσθέτοντας ότι ο όγκος των ενεργειών στην πλατφόρμα, τόσο από τους πολίτες, όσο και από οργανισμούς του Δημοσίου, συνολικά το 2020 αγγίζουν τα 94 εκατομμύρια, το οποίο ισοδυναμεί με 11 φορές αύξηση σε σχέση με δυο χρόνια νωρίτερα. Η αύξηση αυτή, αν και ερμηνεύεται εν μέρει από τις νέες ανάγκες αποστασιοποίησης που δημιούργησε ο κορονοϊός, κυρίως οφείλεται στην ταχεία ανάπτυξη νέων υπηρεσιών τις οποίες έχουν πλέον στη διάθεση τους οι πολίτες, εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης. «Κάθε εβδομάδα νέες υπηρεσίες προστίθενται στην πλατφόρμα gov.gr» είπε ο υπουργός, κάνοντας αναφορά και στην αντίστοιχη πλατφόρμα που συνοδεύει την ιστοσελίδα.

«Πριν το τέλος του μήνα θα παρουσιάσουμε και την εφαρμογή “myHealth” όπου θα αρχίσουμε να χτίζουμε ψηφιακά αρχεία ασθενών», ανέφερε Πιερρακάκης.

Διαβάστε επίσης⇒ Self- test: Ισχυρή σύσταση για επιστροφές από νησιά και χερσαίες μετακινήσεις

«Η αξία της ψηφιοποίησης έγινε φανερή και στην διαδικασία του εμβολιασμού καθ’ εαυτή. Ήταν μια αποτελεσματική άσκηση σχεδιασμού υπηρεσιών και θα έλεγα ότι αυτός είναι ο πυρήνας των στόχων του υπουργείου μας: χρησιμοποιούμε ψηφιακά εργαλεία για να σχεδιάσουμε καλύτερες υπηρεσίες, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείονται όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τεχνολογικές προκλήσεις», σημείωσε.

Ως προς τη διαδικασία του εμβολιασμού είπε «είναι ένα μήνυμα για το πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε και να αποδώσουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες» και συμπλήρωσε «αυτός είναι ο στόχος αυτής της κυβέρνησης».

Σχετικά με τις τηλεπικοινωνίες, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι εδώ και δυο χρόνια αλλά και αυτή τη στιγμή, παίρνονται αποφάσεις για τις υποδομές αλλά. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσον αφορά τον σχεδιασμό για το 5G η κυβέρνηση «καινοτόμησε», με την αναγνώριση των καλών πρακτικών της Ελλάδας από άλλα κράτη μέλη. 

Τελευταίες ειδήσεις