Στρατηγική Ασφαλείας με επίκεντρο την Τουρκία

Στρατηγική Ασφαλείας με επίκεντρο την Τουρκία

Αποτύπωση των «κόκκινων γραμμών» και των εξωτερικών απειλών

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα, τις απειλές, τις «κόκκινες γραμμές» και το διεθνές περιβάλλον θα περιγράφει με λεπτομέρεια η Στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας του ελληνικού κράτους που θα εκπονηθεί τους επόμενους μήνες από τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Θάνο Ντόκο. Το διαδικαστικό σκέλος για την εκπόνηση της Στρατηγικής Εθνικής Ασφαλείας, που θα είναι στα πρότυπα της αμερικανικής (National Security Strategy), συζητήθηκε χθες στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ). Σκοπός είναι η επιτάχυνση διαδικασιών προκειμένου να μειωθεί η πολυδιάσπαση των προτεραιοτήτων που συχνά καταγράφεται ανάμεσα στα διάφορα συναρμόδια υπουργεία. Εκτός, βεβαίως, από το υπουργείο Εξωτερικών, που αποτελεί την κεντρική υπηρεσία άσκησης εξωτερικής πολιτικής της χώρας, η νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας θα αποτελεί συγκερασμό της Πολιτικής Αμυνας (υπουργείο Εθνικής Αμυνας), της στρατηγικής κυβερνοασφάλειας (υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης) και της στρατηγικής Εσωτερικής Ασφαλείας (υπουργείο Προστασίας του Πολίτη). Ουσιαστικά θα είναι σύνθεση και απόψεων του κάθε υπουργείου που εμπλέκεται, με τον κ. Ντόκο να κάνει την τελική σύνδεση.

Παρά το γεγονός ότι αυτός ο συγκερασμός μοιάζει σχετικά απλός, δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου δεδομένος, ιδιαίτερα για μια χώρα με παραδοσιακά προβληματική συνεργασία ανάμεσα στους διάφορους τομείς του δημόσιου τομέα. Σημειώνεται ότι ακόμα και στις ΗΠΑ η εκπόνηση της Στρατηγικής Εθνικής Ασφαλείας αντιμετωπίζει γραφειοκρατικά εμπόδια. Γι’ αυτό τον σκοπό και στο χθεσινό ΚΥΣΕΑ δόθηκε το πράσινο φως στον κ. Ντόκο να προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις, ώστε το αργότερο έως το τέλος του χρόνου να είναι έτοιμη η Στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας. Εως τότε ενδεχομένως το ΚΥΣΕΑ να συνεδριάσει μία ακόμα φορά, προκειμένου να ληφθούν και πιο πρακτικές αποφάσεις σχετικά με τη μορφή που θα λάβει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ).  

Στο επίκεντρο της Στρατηγικής Εθνικής Ασφαλείας αναμένεται, βεβαίως, να βρίσκεται η Τουρκία και το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, με όλες τις νέες πτυχές. Οι εξελίξεις στα νότια του Καστελλόριζου το προηγούμενο καλοκαίρι, η αναθεωρημένη τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και το νέο επεκτατικό δόγμα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα αποτυπώνονται. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται η επικύρωση μιας ουσιαστικής εξέλιξης, της σύνδεσης του εθνικού συμφέροντος με περιοχές που μέχρι πρότινος έμεναν εκτός ενδιαφέροντος, όπως η Λιβύη (λόγω τουρκολιβυκού).

Η Στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας δεν θα είναι στατική, αλλά σκοπός είναι να ενημερώνεται κάθε πέντε χρόνια, προκειμένου να περιλαμβάνονται όλες οι εξελίξεις. Καίριο στοιχείο της θα είναι η ανάλυση του διεθνούς περιβάλλοντος και οι μετατοπίσεις και αλλαγές που μπορεί να καταγράφονται. Προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, αλλά και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, που έχει χαρακτηριστεί ήδη από το 2016 από το ΝΑΤΟ ως ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να αναπτυχθούν πολεμικού χαρακτήρα απειλές, είναι στοιχεία που μπορεί να περιλαμβάνονται στη νέα στρατηγική. 

Θέση στη νέα στρατηγική θα έχουν και υβριδικές απειλές, ιδιαίτερα καθώς υπάρχει πλέον και η εμπειρία του μεταναστευτικού, όπως αυτή εξελίχθηκε τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2020 στον Εβρο. Δεδομένου του χαρακτήρα του, το κείμενο της Στρατηγικής Εθνικής Ασφαλείας αναμένεται να είναι αμιγώς στρατηγικό και δεν θα υπεισέρχεται σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή