Σφοδρή επίθεση από Αλ. Τσίπρα για τις επικουρικές

Σφοδρή επίθεση από Αλ. Τσίπρα για τις επικουρικές

Από το βήμα του Economist κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και με αφορμή το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση στον πρωθυπουργό για τις ενστάσεις της Κομισιόν στο ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Economist. Οπως ανέφερε, το κυβερνητικό σχέδιο που συντάχθηκε «κρυφά από τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας» αποκλείει από τη χρηματοδότηση σχεδόν το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Τα δάνεια θα χορηγούνται από τις συστημικές τράπεζες με αποκλειστικά δικά τους κριτήρια και η ρευστότητα θα κατευθυνθεί σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν ούτως ή άλλως πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και για το νέο νομοσχέδιο που αφορά την επικουρική ασφάλιση. Εκανε λόγο για «μνημείο ερασιτεχνισμού που διογκώνει δυσθεώρητα το χρέος και θέτει σε διακινδύνευση τους κόπους σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων και εργαζομένων».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η επιστροφή στην κανονικότητα την οποία επικαλείται το Μαξίμου θα στηριχθεί στην κατακόρυφη αύξηση των εσόδων από τη φορολογία. Οπως σημείωσε, «το Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε η κυβέρνηση πριν λίγο καιρό προβλέπει ότι από ένα βαθύ έλλειμμα της τάξης του 7% το 2021 θα περάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% το 2023. Για όσους μπορούν στοιχειωδώς να μετρήσουν τι σημαίνει αυτό, πρόκειται για δημοσιονομική προσαρμογή εννέα μονάδων μέσα σε δύο χρόνια. Εννέα μονάδες ισοδυναμούν με 16 δισ. ευρώ. Μια δυσθεώρητη δημοσιονομική “προσαρμογή”, για να το θέσω ευγενικά, την οποία θα επωμιστεί το σύνολο του ελληνικού λαού».

Μείζον θέμα αποτέλεσε για τον ΣΥΡΙΖΑ η παρέμβαση του παιδιάτρου – επιδημιολόγου και μέλους της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, Τάκη Παναγιωτόπουλου. Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» ανέφερε πως «υπήρξε μια πίεση από πολλά μέσα ενημέρωσης και από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να δοθεί η εικόνα ότι ξεμπερδέψαμε από τον κορωνοϊό και αυτό ήταν μέγα λάθος». Από την Κουμουνδούρου τονίζουν πως είχαν ζητήσει να σταματήσει η εργαλειοποίηση των επιστημόνων σε σχέση με την έκβαση της πανδημίας, όμως το Μαξίμου κατηγορούσε την αξιωματική αντιπολίτευση για «υγειονομικό σαμποτάζ». «Τι έχει να πει ο πρωθυπουργός;» διερωτώνται από τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις αναφορές του Τάκη Παναγιωτόπουλου και συμπληρώνουν: «Πότε επιτέλους θα αποφασίσει η κυβέρνηση να διαχειριστεί την πανδημία με όρους διαφάνειας, ειλικρίνειας και ρεαλισμού; Χωρίς να δείχνει υπεύθυνους, χωρίς να διχάζει. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κάνει έκκληση στους πολίτες να απορρίψουν τον διχασμό, να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Και ίσως κάποια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του σταθούν στο ύψος των περιστάσεων…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή