ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Ανακοινώσεις Μητσοτάκη για εμβολιασμούς, εστίαση στις 19:00

Κορωνοϊός: Ανακοινώσεις Μητσοτάκη για εμβολιασμούς, εστίαση στις 19:00

Στις 19:00 αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένα πεδία, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων από το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού στις «7 το απόγευμα θα μεταδοθούν ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού».

Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είχε τονίσει πως οι σχετικές ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό θα γίνονταν μέχρι αύριο, Τρίτη, με την ίδια να αναφέρει ότι καθίσταται αναγκαία η μετάβαση στην τρίτη φάση της εμβολιαστικής στρατηγικής

Τι σχεδιάζεται στο Μαξίμου

Όπως έγραφε η «Κ», η διαφαινόμενη επικράτηση της «Δέλτα» και η αύξηση των κρουσμάτων επηρεάζουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, αλλά και τα μέτρα που τίθενται στο τραπέζι, ειδικά ως προς τους κλειστούς χώρους. 

Τον κυβερνητικό προβληματισμό επιτείνουν η κάμψη του ρυθμού των εμβολιασμών –πάντως, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται κάποια ανάσχεση της μείωσης– αλλά και τα ευρήματα δημοσκοπήσεων, όπως της Pulse για τον ΣΚΑΪ, σύμφωνα με την οποία το 40% όσων δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου έχει αποφασίσει να μην εμβολιαστεί.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, θα πρέπει να δοθεί μάχη καθώς, με τα υφιστάμενα δεδομένα, το φθινόπωρο είναι πολύ πιθανό η χώρα να βρίσκεται έστω οριακά κάτω από τον πήχυ του τείχους ανοσίας που απαιτείται για να πορευθεί με ασφάλεια εν μέσω της αλλαγής του καιρού και της επιστροφής των πολιτών στους κλειστούς χώρους.

Υπό το ανωτέρω πρίσμα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει η προσπάθεια για αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων να γίνει κυριολεκτικά «πόρτα πόρτα». Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα επιστρατεύθηκε η τοπική αυτοδιοίκηση και, από την τρέχουσα, επιδιώκεται η άμεση εμπλοκή της Εκκλησίας. Είναι ενδεικτικό ότι διαπιστώθηκε πως υπάρχει χωριό με μόλις 5% συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμού επειδή είναι αντίθετος ο τοπικός ιερέας. 

Πυρετός συσκέψεων

Από το πρωί της Δευτέρας, πάντως, βρισκόταν σε εξέλιξη ένας μαραθώνιος συσκέψεων στο Μεγάρο Μαξίμου, με αντικείμενο τις επόμενες κινήσεις σε δύο βασικά μέτωπα, την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν το προσεχές διάστημα η εστίαση και οι χώροι διασκέδασης. 

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει «κλειδώσει» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ, ενώ μένει να αποφασιστεί εάν θα δρομολογηθεί άμεσα ή αργότερα ο εμβολιασμός των υγειονομικών. Οπως λέγεται, ενώ σε επίπεδο ιατρικού προσωπικού τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ιδιαίτερα υψηλά, στους νοσηλευτές εμφανίζονται σχετικά μειωμένα. Ομως, με δεδομένο ότι ως μοχλοί πίεσης προς τους «αρνητές» θα χρησιμοποιηθούν η μετάθεση σε θέσεις «δεύτερης γραμμής» και η διαθεσιμότητα –με αντίστοιχες μισθολογικές επιπτώσεις–, αποτελεί ερώτημα εάν είναι σωστό η όλη διαδικασία να δρομολογηθεί τώρα, ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο τις αμέσως επόμενες εβδομάδες το σύστημα υγείας να αρχίσει να υφίσταται πίεση.

Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, απαιτείται να εξεταστεί σε βάθος εάν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες, όπως οι εκπαιδευτικοί και οι στρατεύσιμοι, με τους προβληματισμούς να είναι περισσότερο πρακτικής πάρα νομικής φύσεως. Πρώτον, όπως λέγεται, αντίστοιχα μέτρα δεν έχουν ληφθεί σε καμία άλλη χώρα. Δεύτερον, ποιες μπορεί να είναι ρεαλιστικά οι «κυρώσεις» σε κάποιον που κατατάσσεται για να υπηρετήσει τη θητεία του αλλά αρνείται να εμβολιαστεί;

Κλειστοί χώροι

Το έτερο μέτωπο που απασχολεί την κυβέρνηση είναι τι θα κάνει με τη λειτουργία των κλειστών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας. Ο σχεδιασμός προέβλεπε από τις 15 του μηνός οι κλειστοί χώροι να επαναλειτουργήσουν με τον διαχωρισμό σε «αμιγείς», αποκλειστικά για εμβολιασμένους, και «μεικτούς», με μικρότερη πληρότητα. Ομως, το άλμα που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δέκα ημέρες στα κρούσματα οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις. Ετσι, κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να παραταθεί η μη λειτουργία των κλειστών χώρων μέχρι να υπάρξει ύφεση στην πανδημία ή να ανοίξουν μόνο οι «αμιγείς», κίνηση που βέβαια θα αποτελέσει και πρόκριμα για ανάλογες αποφάσεις και από το φθινόπωρο και μετά.

Το ρευστό τοπίο που έχει προκαλέσει η νέα έξαρση του κορωνοϊού προκαλεί προβληματισμό και για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν τόσο στον τουρισμό όσο και συνολικότερα στην οικονομία. Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν πως το τουριστικό προϊόν θα είναι μικρότερο του αρχικά αναμενόμενου, αλλά σπεύδουν να προσθέσουν πως εάν οι χώρες-κλειδιά δεν προχωρήσουν σε νέα περιοριστικά μέτρα λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα», το τελικό ισοζύγιο θα είναι θετικό.

Παράλληλα, σπεύδουν να προσθέσουν πως το ίδιο θα ισχύσει και για την ελληνική οικονομία συνολικότερα, με μόνο «αστερίσκο», όπως τονίζουν, να αποδειχθεί ότι τα εμβόλια δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες μεταλλάξεις. Στην περίπτωση κατά την οποία τα εμβόλια αποδειχθούν αποτελεσματικά –και βεβαίως οι εμβολιασμένοι, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες, αυξηθούν– εκτιμάται πως ακόμη και εάν κατά περιόδους ο αριθμός των κρουσμάτων είναι υψηλός, η πίεση στο σύστημα υγείας θα παραμένει ελεγχόμενη, αφού μικρό ποσοστό όσων νοσούν θα χρειάζεται νοσηλεία. Ετσι, δεν θα είναι αναγκαία ούτε τα γενικευμένα lockdowns ούτε τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που αυτά συνεπάγονται. Ενδεικτικά, κυβερνητικά στελέχη παραπέμπουν σε μελέτη για τη Βρετανία, σύμφωνα με την οποία το εκεί σύστημα υγείας θα μπορεί, χάρις στο πρόγραμμα εμβολιασμού, να αντεπεξέλθει ακόμη και με 100.000 κρούσματα ημερησίως, κάτι που θα ήταν βεβαίως αδύνατο την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τελευταίες ειδήσεις