ΚΟΜΜΑΤΑ

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα κατά Μητσοτάκη

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα κατά Μητσοτάκη

«Ελπίζω η αβάσταχτη ελαφρότητα και ο κυβερνητικός ερασιτεχνισμός στη διαχείριση της πανδημίας να μη μας οδηγήσουν ξανά σε ένα τέταρτο lockdown», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη λίγο μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον για άλλη μια φορά πως με τη στάση του διχάζει την ελληνική κοινωνία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε έναν δεύτερο κύκλο περιοδειών στην περιφέρεια, αποφασισμένος να σηκώσει κατακόρυφα τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση, ειδικά για το θέμα της πανδημίας.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ακόμα μια αφορμή για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξαπολύσει νέα επίθεση, ίσως την πιο σφοδρή έως τώρα, τόσο στην κυβερνητική πολιτική όσο και στον ίδιο τον πρωθυπουργό: «Δεν έχουμε πια καμία αμφιβολία ούτε για τις προθέσεις ούτε για την ικανότητα του κ. Μητσοτάκη. Πάντα αυτός ήταν, τόσος είναι και τώρα. Στις πιο δύσκολες στιγμές για την ελληνική κοινωνία η έγνοια του δεν είναι πώς θα αντιμετωπίσει την πανδημία, αλλά πώς θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Πώς θα επιβιώσει πολιτικά. Και πώς θα επιβάλει μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική», επισήμανε.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε νοσηρό το γεγονός, όπως ανέφερε, ότι η κυβέρνηση επέλεξε να συνδέσει το εμβόλιο, δηλαδή τη στάση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ευθύνης, με το χαρτζιλίκι των 150 ευρώ για τους νέους ανθρώπους. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως προσπάθησε να εξαγοράσει την εκλογική προτίμηση στις ηλικιακές ομάδες στις οποίες είναι πάντα δεύτερος. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, σε πολύ επιθετικούς τόνους ήταν και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Πέρα από τον εμβολιασμό των υγειονομικών, ο οποίος αποτελεί μονόδρομο για την προστασία των ασθενών, ανακοίνωσε πως οι κλειστοί χώροι στην εστίαση θα λειτουργούν μόνο για τους εμβολιασμένους, πετώντας πάλι το μπαλάκι της αποτυχίας του στους καταστηματάρχες. Επιμένει στα διχαστικά προνόμια των εμβολιασμένων, όταν έχει εμβολιαστεί μόνο το 45% των πολιτών, σε μεγάλο βαθμό με δική του υπαιτιότητα».

Βάζοντας για άλλη μια φορά το αφήγημα των εκλογών στην ομιλία του και ενδεχομένως πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά στο να τις ζητήσει, ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη σημείωσε: «Στις επόμενες εκλογές λοιπόν, όποτε και αν αυτές γίνουν, η πρώτη προϋπόθεση για να πάει η Ελλάδα μπροστά είναι μία: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ακόμα και με μία ψήφο διαφορά. Και την επόμενη μέρα η χώρα θα έχει μια νέα, ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση που θα σηκώσει τα μανίκια για να κλείσει τις πληγές και να βάλει μπροστά ένα σχέδιο συλλογικής ανάτασης των ανθρώπων αυτής της χώρας».

Σε υψηλούς τόνους η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε πως «η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός καλλιέργησαν τον εφησυχασμό, που έβλαψε για άλλη μια φορά. Τα κρούσματα τους επανέφεραν στη δύσκολη πραγματικότητα. Με μεγάλη καθυστέρηση μιλούν για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και ενημέρωση των πολιτών. Προέχει, όμως, οι εξαγγελίες να γίνουν πράξη, και αυτό απαιτεί πραγματικούς ελέγχους. Ο μαζικός εμβολιασμός είναι το “κλειδί” και πρέπει να προχωρήσει άμεσα».

Το ΚΚΕ ανέφερε σχετικά με το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο πρωθυπουργός επιχειρούν ξανά –με όχημα αυτή τη φορά τον “υποχρεωτικό εμβολιασμό”– να μετακυλίσουν στον λαό την κύρια ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας και τις καθυστερήσεις στα ποσοστά του εμβολιασμού, αλλά και να δημιουργήσουν όρους “κοινωνικού αυτοματισμού”, προκειμένου να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες».