Μήνυμα Ε.Ε. στην Άγκυρα για τα Βαρώσια

Μήνυμα Ε.Ε. στην Άγκυρα για τα Βαρώσια

Μήνυμα προς την Αγκυρα ότι οι «27» δεν θα δεχθούν λύση δύο κρατών στην Κύπρο, αλλά και ανησυχία για τις εξελίξεις με τα Βαρώσια, εξέπεμψε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. μέσω του Ζοσέπ Μπορέλ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα Βαρώσια εξέφρασε χθες ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ. Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) χθες στις Βρυξέλλες, ο κ. Μπορέλ υπενθύμισε ότι τόσο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουν επαναβεβαιώσει τη σημασία της αποφυγής μονομερών ενεργειών όσον αφορά το καθεστώς των Βαρωσίων, που έχει καθοριστεί από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να συγκαλέσουμε έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων», ανέφερε δυσοίωνα. Ο ύπατος εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και είπε ότι υπάρχει απόλυτη ενότητα στις τάξεις των «27» κατά μιας λύσης δύο κρατών στην Κύπρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις κινήσεις της Τουρκίας ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στα Βαρώσια στις 20 Ιουλίου. Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση επί του ζητήματος με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον κ. Μπορέλ στο περιθώριο του ΣΕΥ.

Ο ύπατος εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι η Ε.Ε. παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα σύνορα της Λευκορωσίας με τη Λιθουανία αλλά και με την Πολωνία. Ο κ. Μπορέλ τόνισε ότι αν το καθεστώς Λουκασένκο δεν σταματήσει να προωθεί μετανάστες προς τα σύνορα της Ε.Ε., θα εξεταστεί το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων. Είναι «απαράδεκτο» να εργαλειοποιούνται με αυτόν τον τρόπο οι μεταναστευτικές ροές, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ είχαν πρόγευμα εργασίας με τον Αιγύπτιο ομόλογό τους. Στη συνάντηση, που διήρκεσε πάνω από μία ώρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συζητήθηκαν τα θέματα της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ των οποίων ήταν η Ανατολική Μεσόγειος, η Συρία, η Λιβύη αλλά και η κρίση στην Αιθιοπία, που επηρεάζει άμεσα το Κάιρο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Νίκος Δένδιας αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα στις 21 του μηνός, να μεταβεί στην Κύπρο και στο Ισραήλ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. είχαν επίσης γεύμα εργασίας με τον νέο υπουργό Εξωτερικών και αναπληρωτή πρωθυπουργό του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ (ο οποίος, βάσει της συμφωνίας με την οποία συστάθηκε η κυβέρνηση συνασπισμού, θα αναλάβει σε δύο χρόνια την πρωθυπουργία). Από ευρωπαϊκής πλευράς υπάρχουν προσδοκίες αναβάθμισης των σχέσεων με το Τελ Αβίβ μετά τις εντάσεις της εποχής Νετανιάχου. Ο κ. Μπορέλ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί εκ νέου το Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε. – Ισραήλ (κάτι που έχει να συμβεί από το 2012), υπό τον όρο η νέα ισραηλινή κυβέρνηση να κάνει βήματα για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας.  

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και η ραγδαίως επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν, την οποία ο κ. Μπορέλ απέδωσε ευθέως στην αποχώρηση των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων από τη χώρα. Η Τουρκία έχει αναλάβει την περιφρούρηση του αεροδρομίου της Καμπούλ, γεγονός που ο ίδιος υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα σημαντικό». Οι όροι πάντως βάσει των οποίων η Αγκυρα θα αναλάβει τη συγκεκριμένη ευθύνη αποτελούν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ, ενώ η ελληνική πλευρά ανησυχεί και για το ενδεχόμενο η Τουρκία να προωθήσει προς την Ελλάδα ένα νέο κύμα Αφγανών προσφύγων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT