Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για το νομοσχέδιο του αυτοκινητόδρομου Ε-65

Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για το νομοσχέδιο του αυτοκινητόδρομου Ε-65

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη διεξάγεται, σήμερα, στη Βουλή η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την κύρωση των συμβάσεων τροποποίησης που αφορούν την κατασκευή του βόρειου οδικού άξονα του Ε-65. 

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Ολομέλεια στις 12:00, για το έργο που μετά από σχεδόν 10 χρόνια εισέρχεται σε τροχιά ολοκλήρωσης, καθώς ύστερα από δύο χρόνια συστηματικής δουλειάς, με αλλεπάλληλες επαφές και διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, έλαβε το «πράσινο» φως και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο έχει προϋπολογισμό 442 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν προϋπολογιστεί περίπου 38 εκατ. ευρώ επιπλέον για τις απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικές εργασίες που πιθανόν να προκύψουν. 

Ο βόρειος οδικός άξονας του Ε-65 θα ξεκινά από το Τρίκαλα και ενώνεται με την Εγνατία. Θα είναι ένας υπερσύγχρονος αυτοκινητόδρομος, μήκους 70,5 χιλιομέτρων, με διατομή δύο συν δύο λωρίδες και η διάρκεια κατασκευής του εκτιμάται στα τρία χρόνια.

Σημειώνεται ότι το έργο έχει κριθεί πολλαπλά αναπτυξιακό, αφού θα προσφέρει ασφαλείς και φιλικές στο περιβάλλον μετακινήσεις από και προς την Μακεδονία ή τις καλύτερες και ταχύτερες συνδέσεις με την Ιταλία, μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, τα δυτικά Βαλκάνια και μέσω αυτών στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ενώ παράλληλα θα προσφέρει στήριξη στη Δυτική Μακεδονία σε μια κρίσιμη περίοδο αυτής της απολιγνιτοποίησης, καθώς θα διευκολύνει και θα ενθαρρύνει νέες εταιρείες να εγκατασταθούν εκεί και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, επί της Αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ καταψήφισαν με διαφορετικό σκεπτικό ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, ενώ η Ελληνική Λύση έχει επιφυλαχθεί για να τοποθετηθεί σήμερα κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Στο νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί μέχρι αυτή την στιγμή καμία άλλη υπουργική ή βουλευτική τροπολογία.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή