Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Αραβικού Συνδέσμου

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Αραβικού Συνδέσμου

Υπεγράφη χθες στο Κάιρο από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον γ.γ. του οργανισμού Αχμέντ Αμπούλ Γκεΐτ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη θεσμοθέτηση πολιτικών διαβουλεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στον Αραβικό Σύνδεσμο αλλά και στα κράτη-μέλη του ξεχωριστά οδηγεί το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν χθες στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο γ.γ. του οργανισμού Αχμέντ Αμπούλ Γκεΐτ. Οπως η «Κ» είχε ήδη προαναγγείλει από την Κυριακή, οι δύο πλευρές έχουν συγκλίνουσες απόψεις σε μια σειρά από ζητήματα, με κυρίαρχο τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά την τελετή της υπογραφής στο Κάιρο, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις του αραβικού κόσμου με τον Ελληνισμό και, εμμέσως πλην σαφώς, μίλησε και για την Τουρκία. «Ο σημερινός κόσμος έχει εξελιχθεί, όπως και οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Χώρες στην περιοχή μας, έθνη που δεν ανήκουν στον Αραβικό Σύνδεσμο, μέσω των δράσεών τους, αποτελούν μια πολύ σοβαρή απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα. Παρεμβαίνουν στρατιωτικά, είτε ευθέως είτε μέσω τρίτων. Επιζητούν να εγκαθιδρύσουν σφαίρες επιρροής. Προσπαθούν να αναβιώσουν θρησκευτικές αυτοκρατορίες που έχουν θαφτεί στην άμμο τους προηγούμενους αιώνες. Και να υπονομεύσουν την καθεστηκυία τάξη», επισήμανε ο κ. Δένδιας, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Τουρκίας. 

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι πρέπει να επικρατήσει ο σεβασμός για την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών της περιοχής, περιλαμβανομένων της Λιβύης, της Συρίας και του Ιράκ, ζητώντας άμεση απόσυρση των ξένων μαχητών και μισθοφόρων από αυτές. Ο κ. Δένδιας σημείωσε την πλήρη δέσμευση της Αθήνας στο διεθνές δίκαιο και ειδικότερα στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας και καταδίκασε «δράσεις από κράτη που απειλούν ή χρησιμοποιούν βία ενάντια στους γείτονές τους σε κραυγαλέα παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ». Ως προς το μνημόνιο συνεργασίας, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Ελλάδα θα επιχειρήσει να ενισχύσει τον διάλογο ανάμεσα στην Ε.Ε. και στον Αραβικό Σύνδεσμο. Επίσης σημείωσε ότι το μνημόνιο θα διευκολύνει τις διαβουλεύσεις με τις αραβικές χώρες και στον ΟΗΕ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να αποτελέσει και μια γέφυρα για την ανάδειξη των ελληνικών ευαισθησιών και σε άλλα περιφερειακά σχήματα, όπως ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης.

Η διαρκώς αυξανόμενη συνεργασία με τα αραβικά κράτη ήταν εμφανής και χθες, στα εγκαίνια της πρώτης αμυντικής έκθεσης έπειτα από 13 χρόνια, της DEFEA, όπου εκτός από τις ΗΠΑ, χώρες της Ε.Ε. και το Ισραήλ υπήρχε σημαντική παρουσία από τις αραβικές αμυντικές βιομηχανίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή