ΒΟΥΛΗ

Βουλή: Δριμύ κατηγορώ Ν.Δ. – Ν. Παππάς: Στιγμή πολιτικής δικαίωσης

Δριμύ ήταν το «κατηγορώ» των βουλευτών της Ν.Δ., που τοποθετήθηκαν επί του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής που προτείνει την άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού Νίκου Παππά για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Για στιγμή πολιτικής δικαίωσής του έκανε λόγο ο πρώην υπουργός

Βουλή: Δριμύ κατηγορώ Ν.Δ. – Ν. Παππάς: Στιγμή πολιτικής δικαίωσης

Δριμύ ήταν το «κατηγορώ» των βουλευτών της Ν.Δ., που τοποθετήθηκαν επί του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής που προτείνει την άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού Νίκου Παππά για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Για στιγμή πολιτικής δικαίωσής του έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς.

Ν.Δ.: Όλες αυτές οι πράξεις είναι παράβαση καθήκοντος

Με τη φράση που αποδίδεται στον κ. Καλογρίτσα προς τον κ. Παππά «Νίκο μου, λεβέντη μου και καμάρι μου» άρχισε την τοποθέτησή του ο βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής. Όπως παρατήρησε, δύο μάρτυρες καταθέτουν ότι με τη μεσολάβηση του πρώην υπουργού Ν. Παππά, «που έστησε το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες», κλείστηκε η συμφωνία μεταξύ Χούρυ και Καλογρίτσα. «Πώς είναι δυνατόν ένας Υπουργός να κανονίζει ενόψει διαγωνισμού που αυτός έχει ετοιμάσει, συνεργασίες σχημάτων που μετάσχουν στον διαγωνισμό; Ποιος ήταν λοιπόν ο ρόλος του κ. Παππά. Θα δώσει ποτέ κανείς μια απάντηση; Σιωπή. Ούτε σήμερα ακούσαμε κάτι, ούτε στο Υπόμνημα που κατατέθηκε στην Επιτροπή» είπε ο κ. Κελέτσης, τονίζοντας: «Να λοιπόν, η παράβαση καθήκοντος».

Επισήμανε επίσης την κατάθεση στην επιτροπή από τον κύριο Τόμπρα, «ότι υπήρξε συνάντηση στο Μαξίμου -πάλι με τον Παππά- όπου εκεί προσπαθούσαν και αναζητούσαν λύση Παππάς, Χούρυ, Καλογρίτσας, για το πώς θα δοθεί, θα κατατεθεί η εγγυητική επιστολή και πως θα’ ρθουν τα 3 εκατομμύρια: Τι δουλειά έχει ο αρμόδιος Υπουργός [..] να κανονίζει τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετέχουν τα σχήματα, τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώσουν τις εγγυητικές, θα καταθέσουν τις εγγυητικές και πως τα χρήματα θα έρθουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα; [..] Είναι ψευδή; Ποτέ δεν απαντήθηκε αυτό το ερώτημα. Ούτε από τον κύριο Παππά, ούτε κανέναν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Κελέτσης.

Νωρίτερα, ο εισηγητής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης είχε τονίσει ότι μετά τον έλεγχο της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, μέσω των εκλογών του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιχείρησε να ελέγξει τη δικαστική εξουσία και τα ΜΜΕ. Όπως τόνισε, «για τη δικαστική εξουσία ανέλαβε ο Παπαγγελόπουλος, το δε σκέλος που είχε να κάνει με τα ΜΜΕ το ανέλαβε ο κ. Παππάς». «Η προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ έγινε με παράνομες μεθοδεύσεις από τον τότε αρμόδιο υπουργό τον οποίο ο κ. Καλογρίτσας τον μνημονεύει ως “λεβέντη μου” και “καμάρι μου”» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Πλέυρη, τα sms στοιχειοθετούν την ποινική ευθύνη Παππά: «Ήθελε κανάλι με μπροστινό τον Καλογρίτσα το οποίο θα ελέγχεται 100% από τον κ. Παππά. Ο υπουργός που είχε τον έλεγχο του διαγωνισμού κανόνιζε τις συναντήσεις Καλογρίτσα – CCC. Ο υπουργός που έπρεπε να θέσει τους κανόνες και να απέχει από την διαδικασία μπήκε ως εγγυητής της διαδικασίας, και κανόνιζε να έρθουν τα λεφτά» είπε ο κ. Πλέυρης και συνέχισε: «Με εντολή Παππά, ο Βαξεβάνης στοχοποιούσε συζύγους πολιτικών αντιπάλων όπως την σύζυγο του κ. Γιάννη Στουρνάρα αλλά και του σημερινού πρωθυπουργού. Τότε λειτουργούσε ως εκτελεστικός βραχίονας ο Βαξεβάνης. Τώρα μάλλον αυτός σας δίνει τον τόνο» είπε ο κ. Πλεύρης.

«Όλες αυτές οι πράξεις είναι παράβαση καθήκοντος και ζητούμε την άσκηση ποινικής δίωξης και εμείς δεν είμαστε σαν κι εσάς» υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης: «Είμαστε περήφανοι γιατί τα πορίσματα μας θα κριθούν από τις δικαστικά συμβούλια. Εσείς ήσασταν της σχολής του κ. Παπαγγελόπουλου που έλεγε στείλτο να πάει παρακάτω. Εμείς τους πολιτικούς μας αντιπάλους θέλουμε να τους αντιμετωπίζουμε πολιτικά και να έρθει εδώ ο κ. Παππάς και να απαντήσει και να μην μιλήσει γενικώς για τις τηλεοπτικές άδειες, να πει για τα sms» είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

Ν. Παππάς: Στιγμή πολιτικής δικαίωσης

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς έκανε λόγο για στιγμή πολιτικής δικαίωσης, καθώς – όπως είπε- η νομοθεσία του για τις τηλεοπτικές άδειες θωρακίστηκε από το ΕΣΡ και το ΣτΕ, παραμένει εν ισχύ, παρά τις τότε αντιδράσεις της Ν.Δ. Ανέφερε επίσης ότι η κυβερνητική πλειοψηφία στην προανακριτική «ομολόγησε» ότι δεν βρήκε επαρκείς ενδείξεις για το κακούργημα της δωροληψίας.

Απευθυνόμενος στην πτέρυγα της Ν.Δ., ανέφερε: «Γνωρίζατε ότι θα οδηγηθείτε σε φιάσκο. Γι’ αυτό είχατε συμπεριλάβει και την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος ως “αερόσακο” στη σύγκρουσή σας με την αλήθεια». «Τώρα προσπαθείτε να μας αποδώσετε πολιτικές ευθύνες για μία υπόθεση που περιγράφεται με την παροιμία “εκοιλοπόνα το βουνό και γέννησε έναν ποντικό”».

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, το κατηγορητήριο «κατέρρευσε» και το μόνο που απέμεινε είναι το αίτημα της πλειοψηφίας να ασκηθεί φορολογικός έλεγχος στις εταιρείες του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη, τον οποίο μάλιστα «αρνηθήκατε να τον καλέσετε ως μάρτυρα». «Η στοχοποίησή του συμβάλει στη δημιουργία καχυποψίας», όπως είπε ο κ. Παππάς, ο οποίος συμπλήρωσε: «Η νομοθεσία απαγορεύει την κατοχή μετοχών αλλοδαπής. Εύχομαι οι εξηγήσεις, που καλείται ο κ. Μητσοτάκης να είναι επαρκείς. Το να μη δίνει εξηγήσεις γεννά ερωτηματικά, όταν στοχοποιείται ο εκδότης (Βαξεβάνης), τον οποίο εκ των υστέρων καλείτε για φορολογικό έλεγχο».

Για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μία αστική διαφορά μεταξύ του κ. Καλογρίτσα με την εταιρεία CCC, «που δεν έπρεπε να απασχολεί τη Βουλή». Παρατήρησε ότι ο ίδιος ο επιχειρηματίας είπε ότι δεν ήταν μπροστινός κανενός, και ότι είχε βάλει 15 εκατομμύρια ευρώ για την τηλεοπτική άδεια. Τόνισε, επίσης, ότι ο κ. Καλογρίτσας αποκλείστηκε τελικά από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά ταύτα, επεσήμανε, «επιχειρείτε να με κατηγορήσετε ότι επεδίωξα να λάβει την άδεια ο κ. Καλογρίτσας, ότι γνώριζα πως δεν μπορούσε να τη λάβει, ότι επιχείρησα να παραβιάσω τις προϋποθέσεις, αλλά… τελικά δεν τις παραβίασα και κ. Καλογρίτσας δεν πήρε την άδεια…».

Ακολούθως ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι με βάση το κατηγορητήριο, οι δύο πράξεις που του καταλογίστηκαν βασίστηκαν στα ίδια περιστατικά. Εάν κάποιος διαβάσει τα πρακτικά τις επιτροπής, τα περιστατικά αποδείχθηκαν τελείως αναληθή, ανέφερε και αναρωτήθηκε: «Πώς είναι δυνατόν, τα ίδια αληθινά ή υποτιθέμενα περιστατικά να κρίνονται ανεπαρκή για το κακούργημα αλλά επαρκή για την παράβαση καθήκοντος;».

Ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ βελτιώθηκε η θέση του Δημοσίου και των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Για το εάν άξιζε τον κόπο «η τόση λάσπη, η τόση διαστρέβλωση, οι συκοφαντίες, τα εμετικά πρωτοσέλιδα, η προσωπική και συλλογική δοκιμασία», τόνισε, «ναι, τον άξιζε τον κόπο, διότι σε αντίθετη περίπτωση, ο ομιλών θα ήταν ακόμα ένας υπουργός που διαιώνισε την ανομία στα ΜΜΕ και η κυβέρνησή μας θα ήταν ακόμα μία που δεν τόλμησε να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό πεδίο». «Αυτή θα ήταν η κριτική του ιστορικού του μέλλοντος, που η δική μας συνείδηση δε θα άντεχε. Το “πέρασε και δεν ακούμπησε, το δεν βαριέσαι τόσος ήταν”. Η συνείδησή μας δεν θα άντεχε να δικαιώσουμε τους μύχιους πόθους των ακραίων της παράταξής σας, που εύχονται και δουλεύουν για να αποδειχθεί η περίοδος 2015-19 μια αριστερή παρένθεση. Η κυβέρνησή μας δεν ήρθε να διαχειριστεί αλλά να λύσει το πρόβλημα. Για να αλλάζει τις συνθήκες προς όφελος του λαού. Και αυτό θα κάνει ως κορμός της αυριανής αριστερής και προοδευτικής διακυβέρνησης», κατέληξε ο κ. Παππάς.

Δ. Τζανακόπουλος: Σαθρό το κατηγορητήριο

«Φαρσοκωμωδία που θα οδηγήσει σε απαλλακτικό βούλευμα» χαρακτήρισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής, Δημήτρης Τζανακόπουλος, το πόρισμα που συζητείται στην Ολομέλεια, εναντίον του πρώην υπουργού Νίκου Παπά, για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2016.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι το πόρισμα για την άσκηση δίωξης εναντίον του Νίκου Παπά, ήταν, είναι, και θα εξακολουθήσει να είναι, μια παρωδία, μια φάρσα, που εξευτελίζει την κοινοβουλευτική δημοκρατία και αποτελεί ξεχρέωμα γραμματίου της ΝΔ και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, σε εσωκομματικούς φίλους και στο μιντιακό κατεστημένο της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Παράλληλα έκανε λόγο για συκοφαντία, λάσπη και σαθρό κατηγορητήριο. «Με την απόσυρση της κατηγορίας περί δωροληψίας, του πυρήνα δηλαδή του κατηγορητηρίου εναντίον του Νίκου Παπά, μετατρέπεται το βασικό σας μάρτυρα, τον κ. Καλογρίτσα, σε πλήρως αναξιόπιστο μάρτυρα. Θα ζητήσετε έστω μία συγνώμη για τη λάσπη και τη συκοφαντία που ρίξατε στον Νίκο Παπά για την υποτιθέμενη δωροληψία; Θα ζητήσετε συγνώμη τώρα; Γιατί αυτό που έμεινε είναι ένα σαθρό κατηγορητήριο ως φύλλο συκής της ΝΔ» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

Β. Κεγκέρογλου: Σκοπιμότητα ελέγχου των ΜΜΕ από τους «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ»

Για σκοπιμότητα ελέγχου των ΜΜΕ από τους «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» έκανε λόγο ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου. Όπως τόνισε, η προανακριτική επιβεβαίωσε τις καταγγελίες για στήσιμο και μεθόδευση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, με στόχο τη δημιουργία ενός «ΣΥΡΙΖΑ-τσάνελ» με τη χρήση ως «μπροστινού» του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα. Παράλληλα, επέκρινε τη νυν κυβέρνηση ότι προσπαθεί, όπως και η προηγούμενη, να χειραγωγήσει την ενημέρωση.

Γ. Δελής: Αντιπερισπασμός για την κυβέρνηση

Η λειτουργία της προανακριτικής ήταν ένας «ότι πρέπει» αντιπερισπασμός για την κυβέρνηση, για το πώς αυτή αντιμετωπίζει, κατά το τρέχον διάστημα, μία πανδημία που δείχνει απειλητικά τα δόντια της, σημείωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύσταση της επιτροπής εξυπηρέτησε τις επιδιώξεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. «Αξιοποιήσατε τη διαδικασία της προανακριτικής για να συντηρήσετε την αποπροσανατολιστική, διπολική αντιπαράθεσή σας, και να κρύψετε τις ευθύνες σας για την πραγματικότητα που επικρατούσε και επικρατεί στα ΜΜΕ», είπε ο κ. Δελής. Τέλος, ανέφερε ότι λόγω έλλειψης επαρκών ενδείξεων κατά του κ. Παππά, το ΚΚΕ θα δηλώσει «παρών» στην ψηφοφορία.

Αποχωρεί η Ελληνική Λύση

Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Β. Βιλιάρδος, είπε ότι το κόμμα του αποχωρεί και από τη διαδικασία της Ολομέλειας, καταγγέλλοντας κάθε προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης μίας βαθιά ποινικής υπόθεσης. Ακόμη, επεσήμανε ότι ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας δεν θα μπορούσε να παρασυρθεί από κανέναν, επειδή ήταν έμπειρος και πολιτικά. «Άρα, τα περί “μπροστινού” είναι αμφιλεγόμενα», υπογράμμισε ο κ. Βιλιάρδος. «Η εντύπωσή μας είναι ότι επρόκειτο για μία διαμάχη μεταξύ δύο επιχειρηματιών, που δεν είχε λόγο να απασχολήσει τη Βουλή, με αντικείμενο το ποσό των 3 εκατ. ευρώ», συμπλήρωσε.

ΜέΡΑ25: Θεσμικό σφάλμα, η δυνατότητα να μετατρέπεται η Βουλή σε εισαγγελική αρχή

«Το ΜέΡΑ25 τονίζει πως η Βουλή αποτελεί νομοθετικό και όχι δικαστικό σώμα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του σχετικά με την προανακριτική εξέταση στην υπόθεση Νίκου Παππά, το γραφείο Τύπου του κόμματος.

Όπως σημειώνεται, «οι βουλευτές δεν είναι ούτε ανακριτές, ούτε εισαγγελείς» και «σκοπός τους είναι να νομοθετούν και όχι να διερευνούν δικαστικά υποθέσεις, να προβαίνουν σε ποινικές αξιολογήσεις και να καταρτίζουν δικαστικά πορίσματα/κατηγορητήρια, υποκαθιστώντας τη δικαιοσύνη». «Διασαλεύεται η ουσιαστική διάκριση των εξουσιών και τα πορίσματα που προκύπτουν έχουν ξεκάθαρη πολιτική χροιά και όχι αμιγώς νομική όπως θα έπρεπε», αναφέρει το ΜέΡΑ25. Τονίζει επίσης πως «άλλωστε, το γεγονός πως οι βουλευτές στις εν λόγω επιτροπές λειτουργούν πολιτικά και όχι νομικά, αποδεικνύεται από την πάγια πρακτική κάθε κόμμα που εκπροσωπείται σε αυτήν να εκδίδει διαφορετικό πόρισμα, καθώς υπάρχει εκ των προτέρων αποφασισμένο συμπέρασμα, με τα στοιχεία να χρησιμοποιούνται α λα καρτ για να στοιχειοθετήσουν μια προαποφασισμένη κατηγορία».

«Επομένως είναι τα μικροπολιτικά συμφέροντα και η κοινοβουλευτική δύναμη που επιβάλλει το ένα ή άλλο πόρισμα και την άσκηση δίωξης ή όχι, και όχι η αντικειμενική δικαστική κρίση», υπογραμμίζει και καταλήγει:

«Αυτό το θεσμικό σφάλμα, η δυνατότητα η Βουλή να μετατρέπεται σε εισαγγελική αρχή, χρησιμοποιείται από τα κόμματα για επίθεση στους πολιτικούς τους αντιπάλους, πρακτικά δηλαδή για ένα επικοινωνιακό σόου που τροφοδοτεί σχεδόν καθημερινά τα ΜΜΕ με υλικό, πολιτικό και κυρίως παραπολιτικό, προς άντληση μικροκομματικών ωφελειών. Το ΜέΡΑ25 αρνείται να συμμετάσχει στον ευτελισμό του Κοινοβουλίου».

Μυστική ψηφοφορία

Η συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 7 μ.μ., με την προβλεπόμενη μυστική ψηφοφορία. Η αποδοχή της πρότασης της προανακριτικής επιτροπής απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Αν η Βουλή αποφασίσει την άσκηση δίωξης, θα προχωρήσει στην κλήρωση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου, του Δικαστικού Συμβουλίου και της εισαγγελικής αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο περί ευθύνης Υπουργών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Κορωνοϊός: Τρία στοιχήματα μετά τα νέα μέτρα