Παραπομπή Νίκου Παππά με φόντο την πανδημία

Παραπομπή Νίκου Παππά με φόντο την πανδημία

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση στην υπόθεση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών σημαδεύτηκε από την κόντρα του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Συγκεκριμένα, η Βουλή αποφάσισε την παραπομπή του Ν. Παππά με 178 θετικές ψήφους έναντι 86 «κατά», 12 «παρών» και 23 αποχών. Υπήρξε και άκυρο ψηφοδέλτιο.

Αν και η ψηφοφορία είναι μυστική και δεν μπορεί να εξακριβωθεί από πού προέρχονται οι διαρροές, από το αποτέλεσμα φαίνεται πως ένα ψηφοδέλτιο, πιθανότατα από Ν.Δ. – ΚΙΝΑΛ, κρίθηκε άκυρο, ενώ ακόμα μία ψήφος κατευθύνθηκε υπέρ της μη παραπομπής του τέως υπουργού. Μετά το αποτέλεσμα, ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε «μην ψάχνετε τις διαρροές στη Ν.Δ.». Από το ΚΙΝΑΛ καλούν τη γαλάζια παράταξη να κοιτάξει προς τους «καραμανλικούς» βουλευτές της. Κατά τη συζήτηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για δεύτερη φορά μετά τη Θεσσαλονίκη, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον πως «έχει χτίσει την πολιτική του σταδιοδρομία πάνω στον διχασμό, στις προσωπικές επιθέσεις και στη δολοφονία χαρακτήρων των πολιτικών του αντιπάλων». Για το πόρισμα της Προανακριτικής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως «για πρώτη φορά στην Ιστορία, κυβερνητική πλειοψηφία αναγκάζεται να εξευτελιστεί, παραδεχόμενη ότι δεν προκύπτει κανένα στοιχείο για τη βασική κατηγορία για την οποία αποπειράθηκε να παραπέμψει σε δίκη τον πολιτικό της αντίπαλο», δηλαδή τη δωροδοκία. «Μα υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ακεραιότητας της διαδικασίας, ακεραιότητας της επιτροπής που διενήργησε την προανακριτική εξέταση, από το ότι πράγματι στάθμισε όλα τα αντικειμενικά δεδομένα και εντέλει στο πόρισμα επέλεξε να προτείνει το ένα από τα δύο αποδιδόμενα αδικήματα;» απάντησε ο υπουργός Επικρατείας.

Από την πτέρυγα της Ν.Δ. υπήρξαν αντιδράσεις όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως η πλειοψηφία στήνει δικαστήρια γιατί το κόμμα του τόλμησε να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο για τη Novartis και να βάλει τα λεφτά των «νταβατζήδων» στα δημόσια ταμεία, υπενθυμίζοντας πως αυτήν την αναφορά είχε κάνει ο Κώστας Καραμανλής. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε πως «δεν μπορεί εκείνοι οι οποίοι διεξήγαγαν την Προανακριτική της Novartis στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, σήμερα να καθίστανται τιμητές. Και ζηλωτές… Είναι πολύ νωπή η διαδικασία η οποία τηρήθηκε για να παραπεμφθούν ακόμα και πρώην πρωθυπουργοί… Παραπέμφθηκαν για σειρά κακουργημάτων και απηλλάγησαν. Μια συγγνώμη, όμως, δεν έχω ακούσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για δικαίωσή του έκανε λόγο ο Νίκος Παππάς κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια. «Είναι η πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά που οι ίδιοι οι κατήγοροι ομολογούν ότι δεν βρήκαν καν επαρκείς ενδείξεις για το κακούργημα πάνω στο οποίο έχτισαν το κατηγορητήριο. Το κατηγορητήριο, λοιπόν, γκρεμίστηκε. Γκρεμίσατε εσείς το ίδιο του το θεμέλιο. Την κατηγορία για κακούργημα». Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως η παράβαση καθήκοντος ήταν για την πλειοψηφία «ο πολιτικός και νομικός αερόσακος μετά τη σύγκρουση με την αλήθεια», καθώς γνώριζε πως οι εργασίες της επιτροπής θα οδηγηθούν σε φιάσκο. Ο κ. Παππάς ανέφερε προς τους βουλευτές της Ν.Δ. πως «οι μάρτυρες που καλέσατε μετατράπηκαν –διά των καταθέσεών τους– από μάρτυρες κατηγορίας σε μάρτυρες υπεράσπισής μας. Ο Χρήστος Καλογρίτσας κατέθεσε ότι κάθε άλλο παρά “μπροστινός” ήταν, αφού ανέφερε ότι έβαλε σχεδόν 15 εκατ. ευρώ, λεφτά δικά του». Δήλωσε επίσης υπερήφανος για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ρύθμισε το τηλεοπτικό τοπίο, με το Δημόσιο να εισπράττει τίμημα που 30 χρόνια δεν καταβαλλόταν.

Παρά την ειδική συνεδρίαση, η βεντάλια της αντιπαράθεσης άνοιξε και στο θέμα της πανδημίας από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε πως η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξει μια συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό γενικά στο σύνολο του πληθυσμού –και όχι μόνο στους υγειονομικούς, που είναι αυτονόητο– με απώτερο στόχο να κρύψει την παταγώδη αποτυχία της. Οσον αφορά τον εμβολιασμό ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί παρά να αποτελεί επιλογή ελεύθερης βούλησης, τονίζοντας ότι οι απειλές και οι διώξεις δεν παραπέμπουν σε δημοκρατική κοινωνία. «Αν θέλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δει τι σημαίνει αμφισημία και διχασμός, θα έλεγα να κοιτάξει ένδον. Να κοιτάξει εκείνους τους οποίους ακόμα αγκαλιάζουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Σήμερα το πρωί ακούσαμε την κ. Τζάκρη να αναφέρει ότι είναι κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού», απάντησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ επικριτική ήταν και η Αριστοτελία Πελώνη: «Με ένα νέο παραλήρημα επί παντός του επιστητού, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να αποπροσανατολίσει από το βασικό θέμα της σημερινής συζήτησης στη Βουλή, που είναι οι “αρμοί” που προσπάθησε να ελέγξει ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να στήσει ένα δικό του καθεστώς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή