Ένας «Κόμβος» για τον ελληνισμό της διασποράς

Ένας «Κόμβος» για τον ελληνισμό της διασποράς

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πολλές οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες μεμονωμένων προσώπων, ομάδων ή φορέων για την καλύτερη οργάνωση και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό του Ελληνισμού της διασποράς. Η τελευταία, με την προσωρινή ονομασία «Κόμβος: Δίκτυα του Παγκόσμιου Ελληνισμού», έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας χρήσιμης πρωτοβουλίας που μπορεί να αξιοποιήσει το τεράστιο αυτό κεφάλαιο που λέγεται οικουμενικός Ελληνισμός, προς όφελος τόσο των ίδιων των Ελλήνων της διασποράς όσο και της Ελλάδας. Οι πλέον των 100 διακεκριμένοι Ελληνες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία είναι ενεργά μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες, επιχειρηματίες, αλλά και στελέχη οργανισμών και σημαντικών δεξαμενών σκέψης.

Ο «κόμβος» ξεκινάει με καλούς οιωνούς, έχοντας τη στήριξη δύο πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας, του Κάρολου Παπούλια και του Προκόπη Παυλόπουλου, όπως και του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, οι οποίοι συμμετέχουν ως επίτιμοι πρόεδροι στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας. Η παρουσία τους επιβεβαιώνει τη δεδηλωμένη πρόθεση των πρωταγωνιστών να κινηθούν μακριά και υπεράνω πολιτικών κομμάτων. Αλλωστε, το τελευταίο που χρειάζονται τέτοιες πρωτοβουλίες είναι η αρνητική και διχαστική κομματικοποίηση. Η διασύνδεση και ο συντονισμός όλων αυτών των σημαντικών ανθρώπων, με επιρροή σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων σε πολλές χώρες, δεν νοείται να επηρεάζεται από το ιδεολογικό πρόσημο της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης. Υπηρετεί, με τη σωστή έννοια του όρου, τον ελληνισμό και στο πλαίσιο αυτό, την Ελλάδα. Στην κίνηση συμμετέχουν σε πρώτη φάση πάνω από εκατό διαπρεπείς Eλληνες της διασποράς και της Ελλάδας, προσωπικότητες με διεθνή απήχηση και διάκριση σε ακαδημαϊκούς, επιστημονικούς, επιχειρηματικούς και άλλους τομείς. 

Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι σημαντικοί αυτοί Eλληνες ενώνουν το κύρος και τη δυναμική τους για τη σύσταση ενός μη κερδοσκοπικού φορέα, η ίδρυση του οποίου προγραμματίζεται έως τα τέλη του χρόνου και «σηματοδοτεί την αναγκαιότητα για μια ευρύτερη κινητοποίηση του δυναμικού του Ελληνισμού ως αντιστάθμισμα στην κρισιμότητα της εποχής που διανύει το σύγχρονο ελληνικό κράτος». Τονίζεται επίσης ότι στη 200ή επέτειο από την κήρυξη της Επανάστασης για την Ανεξαρτησία, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές οικονομικές, γεωστρατηγικές και κοινωνικές προκλήσεις, αποτέλεσμα μακροχρόνιων αλλά και σοβαρών συγκυριακών προβλημάτων. Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή εθνική σύμπνοια και κυρίως η ευρύτερη ενεργοποίηση του Ελληνισμού.

Με σημαντική διεθνή παρουσία και απόλυτη ανεξαρτησία από πολιτικά κόμματα, ο «Κόμβος» θα λειτουργεί ως καταλύτης για τη σύνδεση δράσεων από προσωπικότητες και οργανισμούς, με σκοπό τον μετασχηματισμό των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Ελληνισμού σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες υπέρ της Ελλάδας. Επιδιώκει να συνεργαστεί με υπάρχοντες φορείς, δομές και θεσμούς, ως φόρουμ συζητήσεων και ζυμώσεων, και παράλληλα στοχεύει να διευρύνει τον ορίζοντά του με τη συμμετοχή νέων μελών στις δράσεις του. Ο φορέας θα δώσει προτεραιότητα στην εκκόλαψη προτάσεων που θα υιοθετούν πρακτικές καινοτομίας για την προώθηση έργων με έντονο αναπτυξιακό, τεχνολογικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα. Αναφέρονται ενδεικτικά οι τομείς της ναυτιλίας, του πολιτισμού, της υγείας και βιοτεχνολογίας, της φροντίδας ηλικιωμένων και του περιβάλλοντος.

Ο «Κόμβος» αποσκοπεί ακόμη στην απογραφή όσο το δυνατόν περισσότερων διακεκριμένων Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς και στην ενθάρρυνση και υποβοήθηση της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου υπερκομματικού εθνικού σχεδίου αξιοποίησης της ομογένειας και παλιννόστησης Ελλήνων επιστημόνων ιδίως του κύματος μετανάστευσης της τελευταίας δεκαετίας. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.komvos-node.org.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή