Κύπρος: «Φιέστα» Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Κύπρος: «Φιέστα» Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Στο πρόγραμμα της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει αναφέρθηκε ο Ερντογάν

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Τουρκία, σχεδόν καθημερινά γίνεται αναφορά στη φιέστα που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο. Ο πρόεδρος της Τουρκίας στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ανέφερε λεπτομέρειες του προγράμματος που θα ακολουθήσει στην αυτοαποκαλούμενη «ΤΔΒΚ».

«Εμείς, μια ημέρα πριν από την 20ή Ιουλίου θα πάμε στη βόρεια Κύπρο. Με τη βοήθεια του Θεού θέλουμε να είμαστε στη βόρεια Κύπρο με μια μεγάλη αποστολή. Ηδη δώσαμε εντολή στις οργανώσεις μας και θα κάνουμε τα ανάλογα βήματα και στη βόρεια Κύπρο θα γιορτάσουμε το μπαϊράμι (γιορτή των θυσιών). Θα ευχηθούμε για τη γιορτή των θυσιών, θα συμμετέχουμε στις τελετές της 20ής Ιουλίου, θα προσευχηθούμε στη βόρεια Κύπρο και στο “κοινοβούλιο‘‘ θα συνεδριάσουμε μαζί με τους Κύπριους  βουλευτές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε πως τα μηνύματα που θα δώσει ο ίδιος την ημέρα εκείνη «θα απλωθούν σαν κύματα για την τόνωση του ηθικού στους Κύπριους αδελφούς μας, όσο και για την αποφασιστικότητά μας σε ολόκληρο τον κόσμο». «To να γιορτάσουμε μαζί με τα αδέλφια μας στη βόρεια Κύπρο αυτήν τη θρησκευτική γιορτή θα δώσει χαρά και περηφάνια και σε μας και στα αδέλφια μας στη βόρεια Κύπρο» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Εντύπωση προκάλεσε ότι ο κ. Ερντογάν, σε σχέση με άλλες ομιλίες του για την επίσκεψη, έδωσε έμφαση στη θρησκευτική διάσταση και δεν έκανε καμία αναφορά στην «ΤΔΒΚ», αλλά μίλησε για «Τουρκοκύπριους» και αναφέρθηκε στη «βόρεια Κύπρο». 

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ενδέχεται να είναι μια προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι, έστω πριν από την περιοδεία, όπως έχει ζητήσει και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τον ίδιο τον κ. Ερντογάν.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, πάντως, συνεχίζει να βλέπει «λύση δύο κρατών» και δήλωσε ότι ελπίζει πως «το καθεστώς της “ΤΔΒΚ‘‘ θα αναβαθμιστεί και στον αγώνα μας στην Ανατολική Μεσόγειο θα είμαστε σε στενή συνεργασία με την Τουρκία στο ζήτημα της οικειοποίησης των ενεργειακών πόρων, στη στρατηγική. Θα το κάνουμε αυτό και στη “Γαλάζια Πατρίδα‘‘ και στον εναέριο χώρο θα συνεχιστεί η επιρροή μας. Στην περιοχή αυτή η Τουρκία είναι η πιο ισχυρή χώρα, καθώς διαθέτει ακτές μήκους 2.000 χλμ. από την Αλεξανδρέττα μέχρι τα νησιά του Αιγαίου. Είναι εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου και είναι και μητέρα πατρίδα. Δεν θα παγιδευτούμε στα παιχνίδια άλλων». 

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP, Ομέρ Τσελίκ, έκανε αναφορά στα γεγονότα που συνέβησαν με τη Γαλατασαράι στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και το ζήτημα το ενέταξε στην ελληνοτουρκική ατζέντα! 

Ο κ. Τσελίκ αφού αναφέρθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη –  Ερντογάν, δηλώνοντας πως «ο Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως θα έχουμε ήρεμο καλοκαίρι, όμως πρώτα κήρυξαν Navtex και τώρα συνέβη αυτή η ασέβεια με τη Γαλατασαράι», η Αγκυρα ζήτησε εγγυήσεις πως δεν θα συμβούν παρόμοια γεγονότα κατά τη διάρκεια της αποστολής άλλων τουρκικών ομάδων στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή