Ολοένα και πιο κεντρικό ρόλο λαμβάνει στην ατζέντα των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κεντροαριστεράς το εγχείρημα της διεύρυνσης. Εξέλιξη αναμενόμενη, μια και τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κίνημα Αλλαγής οδεύουν προς εσωκομματικές διαδικασίες που θα καθορίσουν –και ενδεχομένως θα επαναπροσδιορίσουν– τη θέση τους στο πολιτικό σκηνικό: η Κουμουνδούρου έχει μπροστά της συνέδριο (άγνωστο πότε), ενώ η Χαρ. Τρικούπη βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο για την ηγεσία. Δύο ορόσημα που αυτόματα εντείνουν και το μεταξύ τους μπρα ντε φερ στον προοδευτικό χώρο.
Στις τάξεις του ΚΙΝΑΛ, τελευταία, καταγράφεται κλιμάκωση της κινητικότητας στο εν λόγω πεδίο. Ενας από τους κεντρικούς στόχους της Φώφης Γεννηματά, άλλωστε, παραμένει η επιστροφή από τον ΣΥΡΙΖΑ των «απογοητευμένων» ψηφοφόρων της πασοκικής δεξαμενής, η απώλεια των οποίων οδήγησε στην εκλογική καθίζηση εν μέσω κρίσης. Και στο προσεχές εσωκομματικό ταμείο, ο στόχος αυτός θα τεθεί υπό κρίση.
«Πατώντας» σε αυτό το αφήγημα, δεν θεωρείται τυχαία η πρόσφατη παρουσία των Κώστα Χρυσόγονου και Γιάννη Πανούση σε εκδήλωση για την ποιότητα της δημοκρατίας, παρούσης και της προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώτος, υπουργός της πρώτης κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα και με παρελθόν στο ΠΑΣΟΚ ο δεύτερος, διαμορφώνουν έναν κοινό παρονομαστή που τέμνεται και με το προαναφερθέν «εγχείρημα της επιστροφής», καθώς αμφότεροι τηρούν πλέον σταθερά ευδιάκριτες αποστάσεις από την Κουμουνδούρου. Ακόμη λοιπόν κι αν από τη Χαρ. Τρικούπη υποβαθμίζουν τα περί… φλερτ, το στίγμα που εκπέμπεται είναι σαφές.
Παράλληλα, στο ευρύτερο «παζλ» της διεύρυνσης εντάσσεται και η προχθεσινή συνάντηση με το κόμμα των Πρασίνων –που αποχώρησαν από την Προοδευτική Συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του 2019– στα γραφεία του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή. Παρότι οι Πράσινοι σχεδιάζουν αυτόνομη κάθοδο στις επόμενες κάλπες, μια σύγκλιση των δύο πλευρών μπορεί να αποτελέσει εκκίνηση πολιτικού διαλόγου, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις πρωτοβουλίες της Χαρ. Τρικούπη για το «Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο».
Στο ερώτημα, πάντως, αν οι εκατέρωθεν προσπάθειες διεύρυνσης μπορεί να οδηγήσουν και σε… συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ, όπως επιθυμούν αρκετοί στην αξιωματική αντιπολίτευση, η απάντηση της Χαρ. Τρικούπη είναι σταθερά αρνητική. Η προοδευτική διακυβέρνηση, όρος που συχνά χρησιμοποιεί και ο Αλ. Τσίπρας απλώνοντας δίχτυα προς το ΚΙΝΑΛ, «για εμάς σηματοδοτεί την αλλαγή συσχετισμών και όχι οποιαδήποτε συμπόρευση» με τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζουν από τον ηγετικό πυρήνα.
Τονίζουν δε ότι πρόσφατες εξελίξεις, όπως η μεταγραφή του Συμεών Κεδίκογλου στην Κουμουνδούρου και η απόπειρα ανάμειξης του τέως πρωθυπουργού στις εσωκομματικές εκλογές, έχουν πυροδοτήσει νέο κύκλο «αποστασιοποίησης» στα δύο στρατόπεδα, παρά το άτυπο κοινό μέτωπο σε κάποια πεδία, όπως πρόσφατα στο εργασιακό.