Η έκθεση DEFEA και η αμυντική συνεργασία με ΗΠΑ

Η έκθεση DEFEA και η αμυντική συνεργασία με ΗΠΑ

Ο Ν. Μπακατσέλος, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, σημειώνει πως οι διμερείς «διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους».

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ικανοποίηση έχουν αντιμετωπίσει οι Αμερικανοί την υποδοχή της πρόσφατης έκθεσης αμυντικού υλικού DEFEA (13-15 Ιουλίου), καθώς μέσα από αυτήν αναδείχθηκε το σύνολο των δυνατοτήτων που υφίσταται για την περαιτέρω ενίσχυση των διαχρονικά ισχυρών δεσμών ΗΠΑ και Ελλάδας στον τομέα της άμυνας. Με μια ευρεία γκάμα συστημάτων στον αέρα, στην ξηρά και στη θάλασσα, οι αμερικανικές εταιρείες είχαν ένα μεγάλης έκτασης περίπτερο στη φετινή έκθεση (DEFEA), από το οποίο πέρασαν επί τριήμερο αξιωματούχοι, στρατιωτικοί και χιλιάδες κοινού. Μιλώντας στην «Κ» ο Νίκος Μπακατσέλος, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, επισήμανε ότι «Ελλάδα και ΗΠΑ, μέσα από μακροχρόνιους πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς, έχουν οδηγηθεί σε εξαιρετικές διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις, οι οποίες βρίσκονται σήμερα στο υψηλότερο σημείο τους».

Ο κ. Μπακατσέλος σημείωσε ακόμα ότι «στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, μέσα από τις πρωτοβουλίες και δράσεις μας, λειτουργούμε ως πλατφόρμα που συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση του διμερούς εμπορίου. Η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και με δεδομένη τη γεωπολιτική της θέση, αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο και εταίρο των ΗΠΑ, στην άμυνα και στην ασφάλεια. Μέσα από την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες από τον Ιανουάριο του 2020, έχει εδραιωθεί μια σχέση η οποία υποστηρίζεται με συνέπεια και από τις δύο πλευρές. Με αυτό ως γνώμονα, θεωρούμε ότι τόσο η DEFEA 2021, αλλά και ειδικότερα το αμερικανικό περίπτερο με το ηχηρό του αποτύπωμα, αποτέλεσαν μια σημαντική ευκαιρία και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την προώθηση μιας ακόμη πιο ουσιαστικής και γόνιμης συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας στον αμυντικό τομέα. Μέσα από τις συζητήσεις, αναλύσεις αλλά και εμπορικές συμφωνίες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, διαμορφώνεται ένας εξαιρετικά ελπιδοφόρος οδικός χάρτης, ο οποίος συνεπικουρούμενος από τις ισχυρές τριμερείς συμμαχίες που έχει επιτύχει η χώρα μας συνιστά μια κοινή πλατφόρμα ασφάλειας, σταθερότητας και προοπτικής στην Ανατολική Μεσόγειο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή