Κατεχόμενα: Στάση αναμονής από την Αθήνα για τις κινήσεις Ερντογάν

Κατεχόμενα: Στάση αναμονής από την Αθήνα για τις κινήσεις Ερντογάν

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος βρίσκεται στην Κύπρο έπειτα από πρόσκληση του ομολόγου του Χ. Πετρίδη, για την επέτειο μνήμης των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δεύτερο γύρο των ανακοινώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα Κατεχόμενα αναμένει η Αθήνα προκειμένου να εξαγάγει κάποια πιο ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με τη συνολικότερη στάση της Αγκυρας κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι χθεσινές ανακοινώσεις ήταν σίγουρα χαμηλότερες των προσδοκιών που είχαν δημιουργήσει οι Τούρκοι, ωστόσο η επέτειος του «Αττίλα» είναι σήμερα, όταν και αναμένεται να ανακοινωθεί άνοιγμα τμήματος της Αμμοχώστου. Αλλωστε τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή των Βαρωσίων είχαν γίνει εργασίες καλλωπισμού του «κήπου του λαού».

Η αναφορά του κ. Ερντογάν σε λύση δύο κρατών από το βήμα του αποκαλούμενου «κοινοβουλίου» του ψευδοκράτους δεν ήταν, βέβαια, κεραυνός εν αιθρία, καθώς η θέση αυτή προβάλλεται πλέον κατά κόρον από το σύνολο της τουρκικής κυβέρνησης και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. Η εκτίμηση ότι πιθανόν οι σημερινές ανακοινώσεις του κ. Ερντογάν θα κινούνται πάνω στα όρια της διεθνούς νομιμότητας δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από το γεγονός πως γίνεται ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση παγίωσης αρνητικών τετελεσμένων και νέων δεδομένων στη γενικότερη εξίσωση του Κυπριακού.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Η στιγμή της αλήθειας για το Κυπριακό

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επισήμανε χθες ότι «ήταν αναμενόμενη η επανάληψη των απαράδεκτων τουρκικών θέσεων» και επιφυλάχθηκε για τις συνολικότερες ενέργειες της Λευκωσίας σε διπλωματικό επίπεδο, μετά την περάτωση της επίσκεψης του κ. Ερντογάν. Από την ελληνική πλευρά, οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν κατά την επέτειο μνήμης. Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, βρίσκεται ήδη στην Κύπρο από χθες, πραγματοποιώντας επίσκεψη έπειτα από πρόσκληση του ομολόγου του Χαράλαμπου Πετρίδη, για την 47η επέτειο μνήμης των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών.

Σήμερα ο κ. Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, θα παραστεί στην επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στον τύμβο Μακεδονίτισσας, παρουσία του κ. Αναστασιάδη, και μετά θα μεταβεί στον καθεδρικό ναό του Αποστόλου Βαρνάβα όπου θα τελεσθεί το μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων. Η παρουσία του κ. Παναγιωτόπουλου στην Κύπρο αποτελεί και μια υπόμνηση από μέρους της Αθήνας της ενεργού συμπαράστασης προς τη Λευκωσία, ειδικά σε αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη φάση. Την Τετάρτη στην Κύπρο θα μεταβεί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος νωρίτερα θα επισκεφθεί και το Ισραήλ, όπου θα έχει την πρώτη συνάντησή του με τον ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ.  

Διαβάστε επίσης: Πότε η Τουρκία θα αλλάξει εξωτερική πολιτική

Η Αθήνα αντιμετωπίζει ψύχραιμα τη νέα διπλωματική κινητικότητα της Αγκυρας που για ακόμα μία φορά εμφανίστηκε διά μίας επιστολής του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο οποίος ζητούσε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Πρόκειται για τη δεύτερη επιστολή με περίπου το ίδιο περιεχόμενο μέσα στον χρόνο (η προηγούμενη είχε αναρτηθεί τον Φεβρουάριο) και η μόνη διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη ήταν ότι διέρρευσε στο τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού» πριν αναρτηθεί στα Ηνωμένα Εθνη. Ο εκπρόσωπος του υπεξ Αλ. Παπαϊωάννου σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία «τη στιγμή που έχει έναν από τους μεγαλύτερους αποβατικούς στόλους στραμμένο στα ελληνικά νησιά, ζητάει, χωρίς συστολή, από την Ελλάδα, χώρα απολύτως προσηλωμένη στην τήρηση της διεθνούς νομιμότητας, να παραιτηθεί από το στοιχειώδες δικαίωμα της αυτοάμυνας. Οι προκλητικές όσο και αβάσιμες μονομερείς αιτιάσεις της αποτελούν μία ακόμα προσπάθεια κάλυψης της καθημερινής παραβατικής της συμπεριφοράς, καθώς και των σχεδιαζόμενων παράνομων ενεργειών της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή