Διπλή επίθεση από Αλέξη Τσίπρα για ελάχιστη βάση εισαγωγής και πανδημία

Διπλή επίθεση από Αλέξη Τσίπρα για ελάχιστη βάση εισαγωγής και πανδημία

«Η χώρα μας έχει πάει στο 40% αυτών που δεν αποφοιτούν ποτέ», η απάντηση της κ. Κεραμέως

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού, με τον Αύγουστο να πλησιάζει, ο Αλέξης Τσίπρας δεν ξέχασε τη συνήθειά του να παρεμβαίνει στην Ολομέλεια για όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) είχε σηκώσει πολύ ψηλά ο Νίκος Φίλης από τη Δευτέρα το βράδυ, δίνοντας τη σκυτάλη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγείλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νίκη Κεραμέως πως πραγματοποιούν τη μεγαλύτερη μείωση εισακτέων από το 1837. Τους κατηγόρησε μάλιστα ότι είναι «οι μεγαλύτεροι dealers συμφερόντων που πέρασαν ποτέ από τη χώρα». «Τους σπρώχνετε ως πελατάκια στα κολέγια που δεν έχουν βάση εισαγωγής, μόνο βάση εισοδήματος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ακόμη μία πολύ υψηλών τόνων ομιλία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι, όπως ανέφερε, «20.000-30.000 μαθητές θα αποκλειστούν από τις ανώτατες σχολές», ζητώντας από την υπουργό Παιδείας να μην εφαρμόσει την ΕΒΕ, έστω για φέτος. Χαρακτήρισε «έγκλημα» εν μέσω πανδημίας μια τέτοια ενέργεια, προσθέτοντας πως, την ίδια ώρα, δεκάδες περιφερειακές σχολές οδηγούνται σε κλείσιμο, αφού δεν θα έχουν σπουδαστές. Εν μέσω πολλών παρεμβάσεων από τον Παύλο Πολάκη, η Νίκη Κεραμέως απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «επέτρεψε να εισάγονται στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο φοιτητές που πέτυχαν επίδοση 0,6 στα 20, 1 στα 20, 2 στα 20, 3 στα 20, 4 στα 20. Αδιαφορώντας για το αν αυτοί οι φοιτητές θα αποφοιτήσουν ποτέ». Μάλιστα συμπλήρωσε πως «η χώρα μας έχει πάει στο 40% αυτών που δεν αποφοιτούν ποτέ».

Η υπουργός Παιδείας κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ως κυβέρνηση ίδρυσε ή ανωτατοποίησε 153 νέα πανεπιστημιακά τμήματα με «βουλευτικές τροπολογίες των τελευταίων λεπτών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Η κόντρα στη Βουλή συνεχίστηκε όταν για λογαριασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον λόγο πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτηρίζοντας τη Νίκη Κεραμέως τη χειρότερη υπουργό Παιδείας των τελευταίων 200 χρόνων: «Σαν φοιτήτρια του 1,5 ή του 2,5 απαντήσατε, σαν πολιτικάντης, χωρίς καν να απαντήσετε στα ερωτήματα. Πόσοι φοιτητές ήταν με το 1,5 και το 2,5 που μπήκαν πέρυσι στο πανεπιστήμιο; Δεν μας είπατε», συμπληρώνοντας ότι την προηγούμενη χρονιά υπήρχαν τμήματα που η εισαγωγή τους απαιτούσε 11.000 μόρια και τώρα με 14.000 μόρια ένας υποψήφιος δεν μπορεί καν να κάνει αίτηση. Παίρνοντας και πάλι τον λόγο, η υπουργός Παιδείας τόνισε προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Τσακαλώτος έχει σπουδάσει σε πανεπιστήμια στην Αγγλία. Εκεί, κ. Τσακαλώτε, για πείτε μας. Μπαίνει κανείς με 0,6 στα 20; Μπαίνει με 1 στα 20; Εχει ρυθμό αποφοίτησης 9% όπως έχει η χώρα μας; Γιατί είμαστε οι πρώτοι στον αριθμό φοιτητών που εισάγονται και οι τελευταίοι μακράν σε αυτούς που αποφοιτούν. Εσείς, για πρόσκαιρο πολιτικό όφελος, μπορεί να θέλετε να εισάγεται όλη η Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία στην τοποθέτησή του να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη και για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και ειδικά των νησιών, μετά την έξαρση που παρουσιάζει η μετάλλαξη «Δέλτα». «Το COVID-free καλοκαίρι που υποσχόταν ο πρωθυπουργός δεν ήρθε γιατί δεν κάνατε τίποτα», ανέφερε, κατηγορώντας το Μαξίμου ότι υπάρχουν μόνο 40 ξενοδοχεία καραντίνας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην περίπτωση της Μυκόνου, πως με το ποσοστό εμβολιασμού στο νησί να αγγίζει το 95% η κυβέρνηση κατάφερε να τινάξει στον αέρα τον «διεθνώς πιο εμβληματικό τουριστικό προορισμό της χώρας μας». Κατήγγειλε πως με την κυβερνητική πολιτική γίνεται διαχωρισμός, ασκείται εκβιασμός και διχάζονται οι πολίτες αντί να πεισθούν να εμβολιαστούν. «Ο κ. Τσίπρας, που γνωρίζει καλά πώς να πείσει αυτούς που αρνούνται να εμβολιαστούν, ας δείξει τις ικανότητές του ξεκινώντας από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας της κυβέρνησής του, κ. Πολάκη», ήταν η απάντηση της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή