Κυπριακό: Διπλωματική εκστρατεία από τη Λευκωσία

Κυπριακό: Διπλωματική εκστρατεία από τη Λευκωσία

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «είναι καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών κατά της Κύπρου, αλλά και των ίδιων των Τουρκοκυπρίων».

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο διπλωματικό πεδίο μεταφέρονται πλέον οι αντιδράσεις της Λευκωσίας αλλά και της Αθήνας για τις χθεσινές ανακοινώσεις για μερικό άνοιγμα (3,5% του εδάφους) υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με συντονισμένο τρόπο η Λευκωσία, με την ενεργό συνδρομή της Αθήνας, έχουν απευθυνθεί σε Ε.Ε., ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ρωσία και άλλους διεθνείς παράγοντες, προκειμένου να επισημάνουν το γεγονός ότι η Τουρκία παραβιάζει ξεκάθαρα τους όρους που τίθενται μέσα από μια σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας (550 του ’84 και 789 του ’92) σχετικά με το καθεστώς της Αμμοχώστου, η οποία από το 1974 αποτελεί μια πόλη-φάντασμα. Αν και ο κ. Ερντογάν κινήθηκε εντός ορίων, τα οποία ήταν αναμενόμενα τόσο στη Λευκωσία και στην Αθήνα όσο και γενικότερα στις μεγάλες δυτικές πρωτεύουσες, είναι απολύτως σαφές ότι οι επόμενες κινήσεις στην κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού θα περιλαμβάνουν ένα ακόμη σοβαρό τετελεσμένο που θα περι-
πλέκει την κατάσταση.

Με αφορμή την επέτειο μνήμης από την τουρκική εισβολή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «με αδελφική συνεργασία, διαρκή συντονισμό και ακλόνητη προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα, αταλάντευτος εθνικός μας στόχος και ύψιστη προτεραιότητα παραμένει η λύση του Κυπριακού Ζητήματος, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου», ενώ τόνισε πως «ενωμένοι αντιμετωπίζουμε τη διευρυνόμενη τουρκική επιθετικότητα και παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Τις απόπειρες δημιουργίας νέων τετελεσμένων και επέκτασης της κατοχής στην περιοχή των Βαρωσίων. Τις απόπειρες επέκτασης της παράνομης στρατιωτικής και ναυτικής τους παρουσίας». 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «είναι καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών κατά της Κύπρου, αλλά και των ίδιων των Τουρκοκυπρίων. Είναι άλλωστε απειλές και εναντίον της διεθνούς νομιμότητας και σταθερότητας στην περιοχή. Εναντίον της Ε.Ε. και των αξιών του 21ου αιώνα. Γι’ αυτό και δεν θα γίνουν ανεκτές». Και υπογράμμισε ότι «οι δεκαετίες που μεσολάβησαν, απέδειξαν πως μόνον η εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων της Ε.Ε. μπορούν να κλείσουν μια πληγή στην καρδιά της Μεσογείου: οι συζητήσεις για μία ενιαία Κύπρο, διζωνική και δικοινοτική. Eνα ευρωπαϊκό κράτος της ειρήνης και της προόδου για τον λαό και τους γείτονές του». 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «οι επιθετικές ανακοινώσεις Ερντογάν για την Αμμόχωστο τορπιλίζουν την ειρήνη και την προσπάθεια δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού, που είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Δεν ξεχνάμε ότι το πρόβλημα εδώ και 47 χρόνια είναι η παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή. Λύση δύο κρατών δεν υπάρχει».

Ο κ. Σαμαράς

Παρέμβαση έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος περιέγραψε την παρουσία και τις δηλώσεις Ερντογάν στα Κατεχόμενα ως «πρωτοφανή πρόκληση για τον πολιτισμένο κόσμο». Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «ο ελληνισμός, σε Κύπρο και Ελλάδα, συνειδητοποιεί ότι παρά τις προσπάθειες “κατευνασμού”, παρά τις προσδοκίες για “ήσυχο καλοκαίρι”, ο Ερντογάν απτόητος συνεχίζει να επιχειρεί την επιβολή κυριαρχίας. Δεν κάνει πίσω στον αναθεωρητισμό του. Δεν εγκαταλείπει ούτε μέρα τις προσπάθειες για νέα “τετελεσμένα” στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στη Θράκη». Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα βρεθεί στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του και θα γίνει δεκτός και από τον κ. Αναστασιάδη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή