ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος: Τα σενάρια που εξετάζει η Λευκωσία μετά τις εξαγγελίες Ερντογάν – Τατάρ για την Αμμόχωστο

Συγκεκριμένα μέτρα εξετάζονται από το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, το οποίο συνεδριάζει στη Λευκωσία

Κύπρος: Τα σενάρια που εξετάζει η Λευκωσία μετά τις εξαγγελίες Ερντογάν – Τατάρ για την Αμμόχωστο

Συγκεκριμένα μέτρα εξετάζονται από το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, το οποίο συνεδριάζει στη Λευκωσία, στον απόηχο των εξαγγελιών Ερντογάν και Τατάρ, για πιλοτικό άνοιγμα του 3,5% της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης είναι η άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας καταδικαστικό ψήφισμα ή δήλωση, όπως είχε αποκαλύψει η «Καθημερινή Κύπρου» από το βράδυ της Τρίτης. Αυτή θεωρείται και η μόνη σίγουρη κίνηση που θα κάνει η Λευκωσία.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μενέντεζ: Ο Ερντογάν δεν είναι φίλος των ΗΠΑ – Θα πρέπει να υποστεί συνέπειες

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται στις 5 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Το στοίχημα είναι η δήλωση του Σ.Α. του ΟΗΕ να μην είναι γενική και αόριστη, αλλά να κάνει λόγο για παραβίαση της Τουρκίας στα ψηφίσματα που αφορούν τα Βαρώσια. Υπενθυμίζεται πως στο τέλος του μήνα θα εκδοθεί το ψήφισμα της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και εκεί αναμένεται σαφής αναφορά στις τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Δένδιας: Επιστολή στον Λε Ντριάν για τα Βαρώσια – Ευθεία απειλή οι τουρκικές ενέργειες

Παράλληλα, η Λευκωσία εξετάζει το κλείσιμο κάποιων οδοφραγμάτων -ή και όλων- για τους αλλοδαπούς, καθώς ακόμα και την αφαίρεση διαβατηρίου των εμπλεκόμενων, όπως για παράδειγμα του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Ένα τέτοιο σενάριο θεωρείται πάντως λιγότερο πιθανό, καθώς βάσει έκθεσης του γενικού εισαγγελέα υπάρχουν –πέραν των πολιτικών προεκτάσεων- και νομικά κωλύματα.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Κύπρος – Τα δύσκολα αρχίζουν τώρα

Η Λευκωσία προσπαθεί επίσης για έντονη αντίδραση των Βρυξελλών μετά και τις εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Μέχρι στιγμής, όσα διέρρεαν για έκτακτη σύγκλιση του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται, καθώς κράτη μέλη της Ε.Ε απάντησαν στις εκκλήσεις της Λευκωσίας πως δεν συντρέχει ένας τέτοιος λόγος. Απογοητευτική θεωρείται από διπλωματικούς κύκλους, τους οποίους επικαλείται η «Καθημερινή Κύπρου», και η δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

Τελευταίες ειδήσεις