Ν. Δένδιας από Κύπρο: Οι παράνομες τουρκικές ενέργειες αγνοούν επιδεικτικά τον ΟΗΕ

Ν. Δένδιας από Κύπρο: Οι παράνομες τουρκικές ενέργειες αγνοούν επιδεικτικά τον ΟΗΕ

Ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι οι τουρκικές εξαγγελίες «επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα και να ενταφιάσουν μια και καλή την προοπτική επανένωσης της Κύπρου»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καταδικάζουμε απόλυτα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες» υπογράμμισε από την Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στις εξαγγελίες Ερντογάν – Τατάρ για άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης Αμμοχώστου.

«Ο Αττίλας κινήθηκε πάλι» ανέφερε ο κ. Δένδιας, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Κύπρος: Τα σενάρια που εξετάζει η Λευκωσία μετά τις εξαγγελίες Ερντογάν – Τατάρ για την Αμμόχωστο

Τόνισε, δε, ότι οι τουρκικές εξαγγελίες «επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα και να ενταφιάσουν μια και καλή την προοπτική επανένωσης της Κύπρου».

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι οι παράνομες τουρκικές ενέργειες «καταπατούν με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο, αγνοούν επιδεικτικά τον ΟΗΕ».

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μενέντεζ: Ο Ερντογάν δεν είναι φίλος των ΗΠΑ – Θα πρέπει να υποστεί συνέπειες

«Εμείς από τη δική μας πλευρά θα συνεχίσουμε σταθερά τις κοινές προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού στο γνωστό πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι «η παρανομία δεν αποτελεί Δίκαιο. Η παραβίαση δεν παράγει δικαιώματα. Αυτό το τόνισα ήδη προς τους συνομιλητές μου χθες και σήμερα. Στους ομολόγους μου του Ισραήλ και της Γαλλίας. Και την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών».

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μήνυμα Μπλίνκεν στην Άγκυρα: Να ανακληθεί η απόφαση για τα Βαρώσια

«Η Τουρκία προέβη σε μια νέα μεγάλη παρανομία στα Βαρώσια. Η παρανομία αυτή προστίθεται στην πλούσια τουρκική συλλογή παρανομιών. Επιβεβαιώνει τις τουρκικές προθέσεις, που δεν είναι άλλες από την επέκταση της κατοχής στην Κύπρο. Την εδραίωση μιας νεο-οθωμανικής ηγεμονίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Οι αρνητικές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο μόνο εδώ στην Κύπρο. Δημιουργούν άλλο ένα μεγάλο ρήγμα στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Οι παράνομες στρατιωτικές βάσεις στα κατεχόμενα, στη Βόρεια Κύπρο, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη».

«Το λέμε ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δεν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, όσο η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο» υπογράμμισε και κατέληξε: «Η τουρκική επιθετικότητα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Η απάντηση μας θα βασίζεται όπως πάντα στο διεθνές Δίκαιο και στις αξίες που μας διέπουν».

Δένδιας: Επιστολή σε Λε Ντριάν για τα Βαρώσια

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας απέστειλε επιστολή προς τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σχετικά με τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Στην επιστολή του προς τον Λε Ντριάν (η Γαλλία έχει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας), ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι η εξαγγελία των τουρκικών Αρχών αποτελεί ακόμα μία τρανή απόδειξη ότι η Τουρκία περιφρονεί την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 2561 (2021), η οποία επαναλαμβάνει το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως αυτό αναφέρεται σε άλλες σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Ν. Δένδιας ενημερώνει τα κόμματα

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, την Πέμπτη 29 Ιουλίου, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή