Μπλίνκεν προς Ερντογάν: Να ανακληθεί η απόφαση για τα Βαρώσια

Μπλίνκεν προς Ερντογάν: Να ανακληθεί η απόφαση για τα Βαρώσια

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τουρκικές ανακοινώσεις προκάλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, τη διεθνή κατακραυγή. Χθες το ζήτημα συζητήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου την τρέχουσα περίοδο ασκεί την προεδρία η Γαλλία. Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν, ούτως ή άλλως, προγραμματισμένη για την έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό και την εξάμηνη ανανέωση της ειρηνευτικής αποστολής στο νησί (UNFICYP), ωστόσο στο τραπέζι ετέθησαν και οι νέες τουρκικές προκλήσεις, κάτι που άλλωστε είχαν προαναγγείλει τόσοι οι Γάλλοι όσο και οι Αμερικανοί. Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τόνι Μπλίνκεν (με τον οποίο συνομίλησε χθες τηλεφωνικώς ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης) επισήμανε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για τη διευθέτηση (του Κυπριακού). Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να ανακαλέσουν την απόφασή τους και όλα τα μέτρα που έχουν λάβει από τον Οκτώβριο του 2020».

Ο κ. Μπλίνκεν σημείωσε ότι οι τουρκικές κινήσεις είναι ασυμβίβαστες με όσα υπαγορεύουν τα ψηφίσματα 550 και 789 του Σ.Α. και ζήτησε να αποφεύγονται οι μονομερείς δράσεις. Σεβασμός στην αυστηρή τήρηση των ψηφισμάτων του Σ.Α. ζητήθηκε και από τη ρωσική πλευρά. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε την προσήλωση της Μόσχας στα ψηφίσματα που προβλέπουν τη δημιουργία διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο. Σε ανακοινωθέν του ρωσικού ΥΠΕΞ τονίζεται ακόμα «η ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε βημάτων, που εγκυμονούν αποσταθεροποίηση της κατάστασης και δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια στην οδό αναζήτησης λύσης του Κυπριακού προβλήματος στο γνωστό πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας (ΤΑSS) υπενθυμίζεται ότι «σύμφωνα με το ψήφισμα υπ’ αριθμ. 550 του Σ.Α. του ΟΗΕ του 1984, τα Βαρώσια, που βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη του νησιού, πρέπει να παραμείνουν άθικτα έως την επιστροφή εκεί των απογόνων των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών, οι οποίοι εκδιώχθηκαν το 1974».

Στο Ισραήλ

Ξεκάθαρη ήταν και η θέση που εκφράστηκε ευθύς εξαρχής από την ισραηλινή πλευρά. Αλλωστε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε στο Ισραήλ και ήταν ο πρώτος αξιωματούχος σε αυτό το επίπεδο που επισκέφθηκε τη χώρα μετά τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης. Εκεί ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ όπου συζήτησαν για όλα όσα συνδέουν τις δύο χώρες, αλλά και τη νέα τουρκική πρόκληση στα Βαρώσια. Νωρίτερα, από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών είχε σημειωθεί ότι «το Ισραήλ παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις πρόσφατες μονομερείς τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις σε σχέση με το καθεστώς των Βαρωσίων». Και επισημαινόταν ότι το Ισραήλ επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη και την πλήρη στήριξή του προς την Κύπρο. Εντονη ανησυχία για τις εξελίξεις εκφράστηκε και από την Αίγυπτο. «Η Αίγυπτος επιβεβαιώνει την έκκλησή της για την ανάγκη τήρησης των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για αποχή από μονομερείς ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε περιπλοκές των καταστάσεων και να αυξήσουν το επίπεδο εντάσεων», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή