Τροπολογία για εμβολιασμούς: Υποχρεωτικότητα και για ΕΚΑΒ

Τροπολογία για εμβολιασμούς: Υποχρεωτικότητα και για ΕΚΑΒ

Υπέρ της τροπολογίας για τους εμβολιασμούς ψήφισαν Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ, ενώ αρνήθηκαν να τη στηρίξουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις θετικές ψήφους της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ εγκρίθηκε χθες από τη Βουλή η κυβερνητική τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών. Εναντίον της τροπολογίας τάχθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Από την κυβέρνηση προστέθηκε στην τροπολογία και νομοτεχνική βελτίωση η οποία επεκτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στο προσωπικό του ΕΚΑΒ, ενώ δίνει δυνατότητα επέκτασης του μέτρου και σε άλλες ομάδες εργαζομένων. Με αυτή τη βελτίωση, την οποία ανακοίνωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, δίνεται η δυνατότητα επιβολής του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο έπειτα από ανάλυση του συνόλου των δεδομένων της δημόσιας υγείας.

Από το ΚΙΝΑΛ ήδη τις προηγούμενες ημέρες είχαν προϊδεάσει για τη θετική ψήφο του κόμματος υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Μάλιστα από το ΚΙΝΑΛ ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για καθυστέρηση λήψης ενός μέτρου που θα μπορούσε να είχε λειτουργήσει ενισχυτικά στην προφύλαξη του πληθυσμού από την πανδημία. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται για μια σειρά από λόγους, αν και ο Γιάννης Ραγκούσης σημείωσε χθες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ότι το κόμμα του δεν αντιτίθεται στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, αλλά στον τρόπο με τον οποίο τους δρομολογεί η κυβέρνηση. Βέβαια, από τον ΣΥΡΙΖΑ ακούστηκαν και άλλα επιχειρήματα. 

Oπως ήδη από χθες είχαν προϊδεάσει οι αρμόδιοι τομεάρχες (Ανδρ. Ξανθός και Μ. Ξενογιαννακοπούλου), ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι ανοίγει πόρτα για τη διαθεσιμότητα, άρα για απολύσεις στο Δημόσιο. Επιπλέον, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι αν ο αριθμός των υγειονομικών που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν είναι μεγάλος, τότε το υγειονομικό σύστημα θα καταρρεύσει, καθώς δεν υπάρχουν εφεδρείες. Από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο δράσης σε περίπτωση που ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αποτύχει.

Εν τω μεταξύ χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, από τη Μύκονο όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στο ζήτημα της πανδημίας. «Η Μύκονος είναι η ναυαρχίδα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας. Ταυτόχρονα όμως, φέτος είναι και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση κάνει και φέτος ακριβώς τα ίδια λάθη που έκανε και πέρυσι. Ανοιξε χωρίς αυστηρά υγειονομικά μέτρα τις πύλες εισόδου της χώρας. Ανοιξε χωρίς μαζικό τέστινγκ και ιχνηλάτηση. Ανοιξε χωρίς να ενισχύσει τις τοπικές μονάδες υγείας, τα κέντρα υγείας στους τουριστικούς προορισμούς. Aνοιξε χωρίς να φροντίσει καν για ξενοδοχεία καραντίνας στους τουριστικούς προορισμούς». 

Στον κ. Τσίπρα απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία ανέφερε ότι «ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει από την αρχή της πανδημίας το ίδιο ποίημα. Μονίμως προβλέπει μια καταστροφή που δεν έρχεται. Περιοδεύει στο νησί των Ανέμων επαναλαμβάνοντας λόγια του αέρα».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος πρόσθεσε ακόμα ότι ο κ. Τσίπρας «ας εξηγήσει πώς, ενώ τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς και σε συγκεκριμένες ομάδες, τώρα ανακάλυψε την… προαιρετική υποχρεωτικότητα και δεν ψηφίζει τη σχετική ρύθμιση στη Βουλή». Η κ. Πελώνη, τέλος, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι υιοθετεί στους εμβολιασμούς τη «γραμμή Πολάκη». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή