Κυπριακό: Η Αγκυρα αγνοεί τις διεθνείς αντιδράσεις

Κυπριακό: Η Αγκυρα αγνοεί τις διεθνείς αντιδράσεις

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ πήγε στα Βαρώσια και, με φωτογραφία που δημοσίευσε στο Διαδίκτυο, ανακοίνωσε πως η παραλία τους άνοιξε για τα «μπάνια του λαού»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Αγκυρα προσπαθεί να δείξει πως αδιαφορεί για τις διεθνείς αντιδράσεις σχετικά με την απόφαση του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και επιμένει να τηρεί σκληρή στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, κατηγόρησε τις χώρες που εξέφρασαν αντιρρήσεις για την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ζήτησε να επανεξετάσουν τη στάση τους, ενώ στον τουρκικό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα που μιλούν για «στρατηγικό λάθος» του Ερντογάν.

«Διάβασα τις αντιδράσεις της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Ισραήλ. Πρέπει όμως να αναρωτηθούμε, αυτοί που αντιδρούν έτσι, γιατί δεν υψώνουν τη φωνή τους για τα καταπατηθέντα δικαιώματα και συμφέροντα της “ΤΔΒΚ”; Περιμένουμε να επανεξετάσουν τις δηλώσεις τους και να τηρήσουν δίκαιη στάση σε δύο κράτη και σε δύο κοινότητες. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ”, η οποία είναι ανεξάρτητο κράτος», ανέφερε ο κ. Τσελίκ.

Στο ίδιο ύφος, ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Μoυσταφά Σέντοπ μίλησε για παραλογισμό των ξένων χωρών. «Για την Τουρκία η ύπαρξη δύο λαών στην Κύπρο είναι μια πραγματικότητα και γι’ αυτό προτείνουμε ένα μοντέλο δύο κρατών. Η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” είναι ένα ανεξάρτητο κράτος. Οι Ελληνοκύπριοι ας ιδρύσουν το δικό τους κράτος στον Νότο. Ωστόσο, αυτό είναι ένα ζήτημα για το οποίο ιδίως η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να ντρέπεται και να μη μιλάει. Η Ε.Ε. δεν έχει το δικαίωμα να λέει τίποτα για τα Βαρώσια, τα οποία ήταν κλειστά για την Τουρκία, λόγω της στάσης της».

Παράλληλα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε μια προσπάθεια να δείξει πως αγνοεί τις αντιδράσεις, πήγε στα Βαρώσια και με φωτογραφία που δημοσίευσε στο Διαδίκτυο ανακοίνωσε πως η παραλία της πόλης άνοιξε για τα «μπάνια του λαού» – μια περιοχή που μέχρι σήμερα ήταν στρατιωτική. Αναλυτές εκτιμούν πως η τουρκοκυπριακή πλευρά, αργά και σταθερά, προσπαθεί να δείξει πως θα συνεχίσει το άνοιγμα της πόλης παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σημειώνεται πως η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet κατηγορεί τον Ερντογάν για «στρατηγικό λάθος, καθώς ο ίδιος επιμένει στην πολιτική να εγκαταστήσει το πολιτικό ισλάμ στο νησί. Αγνόησε την αντιπολίτευση των Τουρκοκυπρίων και δημιουργεί διχόνοια ανάμεσά τους». Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet αποκαλύπτει πως αρχικός στόχος του ανοίγματος των Βαρωσίων είναι η επιστροφή 350 Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών, ενώ μέχρι σήμερα, μέσω της Επιτροπής Ακινήτων, είχαν καταθέσει αίτημα επιστροφής 36 οικογένειες. Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν πολλές αναφορές για την παραλαβή του πρώτου Rafale από την Πολεμική Αεροπορία, όμως προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία αυτής της αγοράς. Η εφημερίδα Sabah αναφέρει: «Χαρά στην Ελλάδα, όμως για μεταχειρισμένα μαχητικά». To τηλεοπτικό δίκτυο ATV σχολίασε πως «Η Ελλάδα πλήρωσε μια περιουσία στα ξεπερασμένα μαχητικά της Γαλλίας. Απέναντι στην ισχύ της Τουρκίας, η Ελλάδα με την αγορά 18 μαχητικών Rafale επιβάρυνε κι άλλο την πληγωμένη οικονομία της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή