Στην Αθήνα ο Αναστασιάδης για την τριμερή

Στην Αθήνα ο Αναστασιάδης για την τριμερή

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να συζητήσει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Κυπριακό μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις της Αγκυρας για το παράτυπο και κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων. Το εξαιρετικά αρνητικό διεθνές περιβάλλον εις βάρος της Αγκυρας με αφορμή το Κυπριακό δεν αποπροσανατολίζει Αθήνα και Λευκωσία, που αναμένουν τις αμέσως επόμενες κινήσεις και στο πεδίο του ΟΗΕ. Ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε, πάντως, σε συνέντευξή του («Φιλελεύθερος Κύπρου») ότι δεν θα δεχθεί προαπαιτούμενα που αλλάζουν τη βάση των συζητήσεων για το Κυπριακό. «Το έχω καταστήσει σαφές ότι δεν τίθεται θέμα να δεχτώ προαπαιτούμενα για να πάω σε συνομιλίες. Από την ώρα που, όπως ζητούν, θα γίνει αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας ή κυριαρχία ενός παράνομου μορφώματος, οι συνομιλίες θα είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Στόχος τους είναι τα δύο κράτη. Πού θα κάνουν υποχωρήσεις; Στα στρατεύματα; Αφού θα είναι κυρίαρχο κράτος θα μπορούν να φιλοξενούν όποιους θέλουν. Στο θέμα των εγγυήσεων; Θα πουν ότι οι εγγυήσεις είναι μόνο για το δικό τους κρατίδιο, αλλά την ίδια ώρα δεν θα παύουν να αποτελούν απειλή για το άλλο κρατίδιο. Ή στα θέματα των εδαφικών αναπροσαρμογών για τα οποία βλέπουμε πώς συμπεριφέρονται σήμερα στην Αμμόχωστο;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης. Επισήμανε, ακόμη, ότι δεν θα είναι υποψήφιος ξανά για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να εκφράσει προτίμηση για τη διαδοχή του και παραπέμποντας στο ετήσιο συνέδριο του ΔΗΣΥ για τη σχετική διαδικασία.

Ο κ. Αναστασιάδης φθάνει σήμερα στην Αθήνα, ενόψει της τριμερούς συνόδου σε επίπεδο κορυφής, Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ιορδανίας. Στην Αθήνα θα βρεθεί και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄, ο οποίος αποτελεί ισχυρό υποστηρικτή μιας από τις πλέον πρόσφατες τριμερείς που έχουν συγκροτήσει η Αθήνα και η Λευκωσία. Θα πραγματοποιηθούν και συναντήσεις σε επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Νίκου Χριστοδουλίδη. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας βρέθηκε και στο Ισραήλ όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ. Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Χριστοδουλίδη ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της χώρας του «για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο» και τόνισε ότι συζήτησε με τον ομόλογό του για την «αμοιβαία αντίδραση σε αυτές (τις ενέργειες)». Οι επαφές στο τρίγωνο Αθηνών, Λευκωσίας, Τελ Αβίβ είναι ιδιαίτερα σημαντικές για έναν επιπλέον λόγο, διότι καταγράφονται σε μια περίοδο ανανεωμένης προσπάθειας της Αγκυρας να αποδυναμώσει τον συγκεκριμένο άξονα συνεργασίας, αποκόπτοντας το Ισραήλ από τις σχέσεις που έχει σφυρηλατήσει με την Ελλάδα και την Κύπρο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή