«Η Κύπρος ήταν και θα παραμείνει τουρκική»

«Η Κύπρος ήταν και θα παραμείνει τουρκική»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την άποψη που έχει η Αγκυρα για την Κύπρο αποκάλυψε ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, καθώς με γραπτή ανακοίνωση τόνισε πως «η Κύπρος ήταν και θα παραμείνει τουρκική».

Ο κ. Μπαχτσελί ανέφερε πως «47 χρόνια μετά, έχει φανερωθεί το πολιτικό και στρατηγικό αποτέλεσμα της ειρηνευτικής εκστρατείας του 1974 και στον ορίζοντα εμφανίστηκε το τουρκικό κράτος της Κύπρου. Εχει κλείσει ο δρόμος της επιστροφής. Και χθες η Κύπρος ήταν τουρκική και θα παραμείνει τουρκική. Στις σημερινές συνθήκες είναι αδύνατο το ενδεχόμενο στην Κύπρο να ιδρυθεί ένα ομοσπονδιακό κράτος».

Εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις του στενού συμμάχου του κ. Ερντογάν, καθώς ο ίδιος υποστηρίζει πως όλοι πρέπει να αποδεχθούν πως στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και επιτίθεται στον ΟΗΕ και στις ΗΠΑ για τις δηλώσεις τους για το σχέδιο ανοίγματος, το οποίο ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Είναι ορθή η απόφαση του ανοίγματος της Αμμοχώστου και για εμάς θεωρούνται ως μη γενόμενες οι ανακοινώσεις των ΗΠΑ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Türkiye με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα αποκαλύπτει σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης για το άνοιγμα όλης της πόλης της Αμμοχώστου, με στόχο να γίνει τουριστικό θέρετρο που θα φιλοξενεί ένα εκατομμύριο τουρίστες. Η εφημερίδα αναφέρει πως υπάρχει σχέδιο επενδύσεων στις υποδομές της πόλης ύψους ενός δισ. ευρώ. Η εφημερίδα τονίζει πως το σχέδιο προβλέπει η Αμμόχωστος να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Τουρκοκυπρίων.

Εν τω μεταξύ, η Αγκυρα απάντησε με σκληρό τρόπο και στις διεθνείς αντιδράσεις για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, πριν από ένα χρόνο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τανζού Μπιλγκίτς δήλωσε πως «το τζαμί της Αγίας Σοφίας και το τζαμί της Μονής της Χώρας (σ.σ. Κariye) μετατράπηκαν σε τζαμιά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας αποτελούν ιδιοκτησία της Δημοκρατίας της Τουρκίας» και τόνισε πως ο τρόπος χρήσης αυτών των μνημείων είναι ζήτημα «κυριαρχικού δικαιώματος της Τουρκίας».

«Η Τουρκία απορρίπτει τα σχετικά άρθρα της απόφασης της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σχετικά με τους ιστορικούς χώρους της Κωνσταντινούπολης, η οποία είναι γραμμένη με προκατάληψη, μεροληψία και πολιτική σκοπιμότητα», αναφέρει ο κ. Μπιλγκίτς.

Στο ίδιο κλίμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με μήνυμα του στο Twitter μίλησε για την «Ανάσταση της Αγίας Σοφίας» και υποστήριξε πως «είναι το σύμβολο της ανάδυσης του ήλιου του πολιτισμού μας, να είναι και πάλι ευεργετική. Δόξα στον Κύριό μας, που μας έδειξε αυτές τις μέρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή