Το παρασκήνιο μιας μη βράβευσης από την Προεδρία

Το παρασκήνιο μιας μη βράβευσης από την Προεδρία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμπερίληψη του ονόματος του Ιάσονα Αποστολόπουλου στον κατάλογο των 30 προσωπικοτήτων που ανακοινώθηκε ότι θα παρασημοφορηθούν δεν έγινε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά από το υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζουν κατηγορηματικά πηγές του Προεδρικού Μεγάρου. Οπως είναι γνωστό, πολλές αντιδράσεις προκάλεσε η συμπερίληψη και στη συνέχεια η αφαίρεση από τη σχετική λίστα του ονόματος του 37χρονου διασώστη, με σημαντικό ανθρωπιστικό έργο στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Ο κ. Αποστολόπουλος έχει αναγνωριστεί διεθνώς για το έργο του και σήμερα συνεργάζεται με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα». 

Ωστόσο, η Προεδρία της Δημοκρατίας βρέθηκε μεταξύ δύο πυρών. Κατηγορήθηκε από μερίδα της Ν.Δ. ότι επέλεξε να παρασημοφορήσει ένα πρόσωπο που έχει εκφραστεί δημόσια κατά πράξεων της Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Λιμενικού Σώματος σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ενώ έχει επικρίνει και την κυβερνητική διαχείριση σχετικά με την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα. Κατηγορήθηκε παράλληλα από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αναίρεσε την παρασημοφόρηση επειδή «υποχωρεί στις απαιτήσεις της ακροδεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ.».

Στην πραγματικότητα ο κατάλογος των υπό παρασημοφόρηση από την Προεδρία της Δημοκρατίας σχηματίζεται συχνά από προσωπικότητες που προτείνει τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το Προεδρικό Μέγαρο. 

Τυπικά προηγείται συνεδρίαση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας του ΥΠΕΞ, αλλά στην πράξη η λίστα μπορεί να «κλείσει» με συνεννόηση που γίνεται σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο. 

Η Προεδρία της Δημοκρατίας ενημέρωσε το ΥΠΕΞ ότι θα ανακοινώσει τα ονόματα στην επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Καθώς η τελετή παρασημοφόρησης πραγματοποιείται σε μεταγενέστερο χρόνο, δεν ήταν απαραίτητο να έχει υπογράψει ο υπουργός Εξωτερικών το σχετικό προεδρικό διάταγμα πριν από τις ανακοινώσεις της Προεδρίας.

Εκείνο που υπονοείται είναι ότι εκείνοι που διαχειρίστηκαν την επιλογή των ονομάτων από πλευράς ΥΠΕΞ προφανώς δεν υπολόγισαν τις αντιδράσεις που μπορεί να προκαλούσε η επιλογή τους να συμπεριλάβουν το όνομα του κ. Αποστολόπουλου. 

Τελικώς, έπειτα από κυβερνητικό αίτημα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναίνεσε να αφαιρεθεί το όνομα του κ. Αποστολόπουλου από τον κατάλογο, κυρίως γιατί δεν ήταν δική της επιλογή. Εάν ήταν, προφανώς θα επέμενε στη διατήρησή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή