Τουρκικό ΥΠΕΞ: Οι δηλώσεις Μπορέλ δεν έχουν καμία αξία

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Οι δηλώσεις Μπορέλ δεν έχουν καμία αξία

Eντονη κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών σχετικά με την απόφαση της Αγκυρας για το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Eντονη κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών σχετικά με την απόφαση της Αγκυρας για το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων. Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. με ανακοίνωσή του καταδίκασε με έντονο τρόπο «τα μονομερή βήματα και τις απαράδεκτες ανακοινώσεις» των κ. Ερντογάν και Τατάρ και επανέλαβε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ενωσης θα αξιολογήσουν προσεχώς την κατάσταση. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τανζού Μπιλγκίτς αποδοκίμασε τις δηλώσεις Μπορέλ και ισχυρίστηκε πως «για εμάς δεν έχουν καμία αξία, είναι κενές αυτές και παρόμοιες δηλώσεις που αγνοούν τον τουρκοκυπριακό λαό, είναι μακριά από την πραγματικότητα και αντικατοπτρίζουν μόνο τις απόψεις της ελληνοκυπριακής πλευράς (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία)». Η Αγκυρα υποστηρίζει πως αυτή είναι μια «μεροληπτική στάση της Ε.Ε.», ενώ δείχνει να επιμένει στην απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το μερικό άνοιγμα της Αμμοχώστου, καθώς ο κ. Μπιλγκίτς ξεκαθάρισε πως «η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως τις προτάσεις και όλες τις αποφάσεις που έλαβαν οι αρχές της “ΤΔΒΚ” σχετικά με τη λύση του Κυπριακού και το άνοιγμα των Βαρωσίων». 

Eν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ αμφισβήτησε την κυριαρχία πολλών ελληνικών νησιών και βραχονησίδων και ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να στρατιωτικοποιήσει πολλά νησιά του Αιγαίου. Σε ομιλία του προς Τούρκους αξιωματικούς υποστήριξε πως «υπάρχουν νησιά που έχουν καθοριστεί με αυτή τη Συνθήκη της Λωζάννης, έχουμε συμφωνήσει με την απέναντι πλευρά και έχουμε πει αυτά και αυτά τα νησιά δεν μπορούν να εξοπλιστούν και θα έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς». Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει απειλή από την Τουρκία και σε μια προσπάθεια προβολής της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών» υποστήριξε πως υπάρχουν νησιά που η Ελλάδα δεν θα πρέπει να έχει υπό την κυριαρχία της. 

Επιχείρησε επίσης να υποβαθμίσει την αξία της αγοράς των Rafale: «Εχουν μπει σε μια κούρσα εξοπλισμών. Αυτή η δουλειά δεν γίνεται με την αγορά 3-5 αεροσκαφών. Με 3-5 μεταχειρισμένα αεροσκάφη δεν αλλάζουν οι ισορροπίες δυνάμεων. Οι Ελληνες γείτονές μας δεν πρέπει να έρθουν με επιθετικές λύσεις, αλλά με ειρηνικές λύσεις», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή