«Τέλος στα μονομερή μέτρα»

Στήριξη σε μια δίκαιη επίλυση του Κυπριακού αποφασίστηκε στην τριμερή

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη εναρμόνιση Ελλάδας, Ιορδανίας και Κυπριακής Δημοκρατίας στο σύνολο των προκλήσεων που εγείρονται στην ευρύτερη περιφέρεια Ανατολικής Μεσογείου, Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής αντικατοπτρίζει η χθεσινή τριμερής σύνοδος κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Οπως ήταν αναμενόμενο, οι τρεις πλευρές έχουν βρει σημεία ισορροπίας ανάμεσα στα συμφέροντά τους. Σε κάθε περίπτωση πολλές από τις διαπιστώσεις των τριών ηγετών περιγράφουν την Τουρκία, δίχως να την κατονομάζουν, ως απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα. Στην κοινή δήλωσή τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συμφώνησαν στα εξής σημεία:

Πρώτον, στην υποστήριξη μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης «βάσει της λύσης των δύο κρατών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που διασφαλίζουν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, ζώντας ειρηνικά δίπλα δίπλα με το Ισραήλ, εντός ασφαλών και αναγνωρισμένων συνόρων». Σε αυτό το πλαίσιο οι κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης υπογράμμισαν τη στήριξή τους στον σημαντικό ρόλο της χασεμιτικής ιορδανικής μοναρχίας ως θεματοφύλακα των ισλαμικών και χριστιανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ.

Δεύτερον, στη στήριξη σε μια «δίκαιη, συνολική και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο». Σε αυτό το πλαίσιο οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι «πρέπει να σταματήσουν μονομερή μέτρα ή ενέργειες» που υπονομεύουν την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

Τρίτον, οι ηγέτες «κάλεσαν όλες τις χώρες της περιοχής να σεβαστούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που έχει κάθε κράτος επί των θαλάσσιων ζωνών του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας».

Τέταρτον, οι κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης δεσμεύθηκαν να στηρίξουν τις παγκόσμιες προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της βασικής πλατφόρμας, της πρωτοβουλίας της Διαδικασίας της Ακαμπα, την οποία ίδρυσε ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄.

Πέμπτον, οι ηγέτες εξέφρασαν τη στήριξή τους στις προσπάθειες της κυβέρνησης του Ιράκ να διαφυλάξει την εδαφική ακεραιότητα, ασφάλεια και σταθερότητα της χώρας.

Εκτον, ως προς τη Λιβύη, οι ηγέτες ζήτησαν πολιτική λύση και εκδήλωσαν τη στήριξή τους στις προσπάθειες της μεταβατικής κυβέρνησης για διεξαγωγή εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου. Επίσης ζητούν την πλήρη αποχώρηση ξένων δυνάμεων, μαχητών και μισθοφόρων από τη Λιβύη.

Εβδομον, για τη Συρία ζητείται πολιτική λύση που φέρνει ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στον συριακό λαό και διευκολύνει την ασφαλή, οικειοθελή και αξιοπρεπή επιστροφή των εσωτερικά εκτοπισμένων προσώπων και των προσφύγων».

Και όγδοον, οι τρεις ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της ευρωμεσογειακής συνεργασίας και συμφώνησαν ότι υπάρχει η συμπροεδρία της από Ε.Ε. και Ιορδανία, «έχει αρχίσει να σημειώνει επιτυχία στην εδραίωση συντονισμού και στην προώθηση κοινών στόχων για την περιφερειακή ευημερία και ακεραιότητα».

Ο πρωθυπουργός είχε εξάλλου και ξεχωριστή συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας, ο οποίος έγινε δεκτός και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Αμπντάλα Β΄ για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα δωρίσει 150.000 δόσεις εμβολίων στην Ιορδανία. 

Εξοπλιστικά προγράμματα

Στην Αθήνα προχωρούν διαδικασίες για την προώθηση μικρότερων, αλλά κρίσιμων εξοπλιστικών προγραμμάτων για την υποστήριξη των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», εφοπλιστή και υποναύαρχο ε.τ. Παναγιώτη Λασκαρίδη, ο οποίος εκδήλωσε την πρόθεσή του να δωρίσει στο Π.Ν. ακόμα ένα, το τρίτο κατά σειράν, πλοίο γενικής υποστηρίξεως. Ο κ. Παναγιωτόπουλος και το σύνολο της ηγεσίας του ΥΕΘΑ (πολιτικής και στρατιωτικής) ενημέρωσε την επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής για την ενεργοποίηση του προγράμματος εν συνεχεία υποστηρίξεως των ελικοπτέρων ΟΗ-58D Kiowa Warrior, την ενεργοποίηση του προγράμματος αναχρηματοδότησης των LOA για την υποστήριξη εναέριων μέσων του Ελληνικού Στρατού, την ενεργοποίηση του προγράμματος εν συνεχεία υποστηρίξεως των ελικοπτέρων CH-47D Chinook, την ενεργοποίηση του προγράμματος για τη σύναψη συμφωνίας για την εργοστασιακή συντήρηση δύο μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 και την κατακύρωση απόφασης προγράμματος για τον έλεγχο και τη συντήρηση των κατευθυνόμενων βλημάτων RAM. Ολα τα προγράμματα εγκρίθηκαν από την επιτροπή.

Ικανοποίηση για τη δήλωση Μπορέλ

Την ικανοποίησή της για τη δήλωση του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με τις παράνομες τουρκικές εξαγγελίες για τα Βαρώσια εκφράζει η Αθήνα. Σε ανακοινωθέν του ΥΠΕΞ σημειώνεται ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η αναφορά στην τελευταία παράγραφο, όπου τονίζεται ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα εξετάσουν ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην επόμενη συνάντησή τους, εφόσον δεν υπάρξει συμμόρφωση της Τουρκίας με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας». Διπλωματικές πηγές πρόσθεταν ότι ο ρόλος που διαδραμάτισε το υπουργείο Εξωτερικών και ιδιαίτερα ο Νίκος Δένδιας στην υιοθέτηση της δήλωσης της Ε.Ε. για τα Βαρώσια ήταν καταλυτικός. Οπως τονίζουν, η διαπραγμάτευση επί του σχεδίου της δήλωσης του κ. Μπορέλ είχε ξεκινήσει την περασμένη Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο συνεχίστηκε δίχως αποτελέσματα λόγω διαφορών σχετικά με τη διατύπωση που αφορά το ενδεχόμενο ανάληψης ενεργειών από την Ε.Ε., εφόσον η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις σχετικές αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έπειτα από μεσολάβηση του κ. Δένδια γεφυρώθηκαν οι διαφορετικές αντιλήψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή