«Αντιστροφή της μάστιγας του brain drain»

«Αντιστροφή της μάστιγας του brain drain»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να γίνει η πανδημία αφορμή για αλλαγή οικονομικού και γεωστρατηγικού μοντέλου και όχι ανάπαυλα που θα διευκολύνει την επιστροφή σε αποτυχημένες συνήθειες του παρελθόντος ζήτησε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε χαιρετισμό τον οποίο απηύθυνε στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 13ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ). 

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «δυναμικό ρεαλισμό» ως προς τη διαχείριση των κρίσιμων εξελίξεων που ακολουθούν. Κατά τον κ. Τσίπρα, οι συνθήκες συνηγορούν προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης ενός διαφορετικού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου με στόχο την άμβλυνση των ανισοτήτων. «Με την ενεργή στήριξη του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, με πρωτοβουλίες για την άρση της πατέντας στα εμβόλια. Με δυναμικές οικονομικές πολιτικές –που βλέπουμε να προωθούνται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού– για τη στήριξη της απασχόλησης, την άμβλυνση των ανισοτήτων και (την ενίσχυση) των εργασιακών δικαιωμάτων. Με μια συγκροτημένη προσπάθεια για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να στοχεύει στην οικονομική σύγκλιση και με αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για να στηρίξουμε την καινοτομία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας. Σε αυτά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε την ανάγκη για «αντιστροφή της μάστιγας του brain drain μέσα από πολιτικές αμοιβών και εργασιακών δικαιωμάτων και θα καθιστούν την Ελλάδα πιο ελκυστικό εργασιακό προορισμό», αλλά και «τη διασύνδεση Ελλήνων που σταδιοδρομούν επιτυχώς στο εξωτερικό με εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις».

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο του «δυναμικού ρεαλισμού» το οποίο πρόταξε ο κ. Τσίπρας είναι η προώθηση μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Οπως σημείωσε, αυτή η εξωτερική πολιτική πρέπει να «ταυτίζει το εθνικό μας συμφέρον με την αναβάθμιση του διεθνούς μας ρόλου ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας, και να προασπίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να επιδιώκει ενεργά λύσεις των διαφορών που μας αφορούν, βάσει του διεθνούς δικαίου». Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «αυτός ήταν κι ο αγώνας που δώσαμε για την επίλυση του ονοματολογικού μέσω της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών. Και ο αγώνας που δώσαμε μαζί με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και συνεχίζουμε να δίνουμε σήμερα ως χώρα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα σε ενέργειες που παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα. Αυτός ήταν κι ο αγώνας στις συνομιλίες του Κραν-Μοντανά, όπου για πρώτη φορά υποστηρίχτηκε από τον ΟΗΕ η υποχρέωση αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο και η κατάργηση των εγγυήσεων. Αυτός είναι ο στόχος της χώρας με την καθιέρωση του στρατηγικού διαλόγου και του σχήματος 3+1 με τις ΗΠΑ, την ίδρυση της Συνόδου των χωρών του Νότου, την ενίσχυση των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία και τη σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης της ΑΟΖ της χώρας μας με γειτονικές χώρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή