Μιχ. Χρυσοχοΐδης: Τι περιλαμβάνει το σχέδιο καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων

Μιχ. Χρυσοχοΐδης: Τι περιλαμβάνει το σχέδιο καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για την Αστυνομία η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, όπως και κάθε μορφής εγκλήματος αποτελεί προτεραιότητα. Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκπονεί δημόσια στρατηγική για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Η στρατηγική είναι η δέσμευση μας για μηδενική ανοχή στη χειρότερη μορφή εγκλήματος, σε αυτή που ανάγει τον άνθρωπο σε αντικείμενο εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος».

Αυτά τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κατά την παρουσίαση της «Στρατηγικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων 2021-2025».

«Η Αστυνομία κατάφερε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες σε όλα τα επίπεδα και κυρίως εν μέσω πανδημίας, από το 2020 έως και σήμερα, να εξιχνιαστούν 19 υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων», προσέθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Είκοσι πέντε θύματα απελευθερώθηκαν από τη σύγχρονη σκλαβιά των διακινητών, τα 12 εκατ. των οποίων είναι ανήλικα, ενώ 47 εγκληματίες οδηγήθηκαν στη φυλακή. Δεν σταματάμε, όμως, εκεί. Σήμερα αναλαμβάνουμε μια νέα πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων».

Οι λόγοι δημιουργίας κειμένου στρατηγικής

Τέσσερις είναι οι βασικοί λόγοι, όπως επισήμανε ο κ. Χρυσοχοϊδης, για τους οποίους χρειάζεται κείμενο στρατηγικής για την καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων. Ανέφερε συγκεκριμένα:

«Η στρατηγική είναι πλήρως εναρμονισμένη με το πλαίσιο των διεθνών και ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και με τις αρχές και τη φιλοσοφία της νέας στρατηγικής της ΕΕ για αυτή τη μορφή εγκλήματος που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Δίνουμε έμφαση στα θύματα και στις ευάλωτες στη θυματοποίηση ομάδες και ανθρώπους. Η προστασία των θυμάτων βρίσκεται στην καρδιά της στρατηγικής και επιχειρησιακής μας λειτουργίας.

Επενδύουμε στη διυπηρεσιακή και στη διασυνοριακή συνεργασία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων.

Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ειδική διαχείριση και στην υποστήριξη των ανήλικων θυμάτων».

Αμέσως μετά ο υπουργός υπογράμμισε, ότι «η εμπορία ανθρώπων είναι μορφή οργανωμένου εγκλήματος, για αυτό χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Δεν μπορεί από μόνη της η ΕΛΑΣ να αντιμετωπίσει και κυρίως, να προλάβει το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων. Επενδύουμε στη διυπηρεσιακή συνεργασία. Η εμπορία είναι διεθνικό φαινόμενο και χρειάζεται συνεργασία με Αρχές άλλων χωρών. Χρειαζόμαστε και συνεργασία με όλους τους φορείς, όλους τους πολίτες, για να εντοπίσουμε και να προστατεύσουμε τα θύματα».

«Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί τώρα», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης. «Η στρατηγική μας είναι εναρμονισμένη με τις αρχές και τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, η οποία δημοσιεύτηκε στα τέλη Απριλίου. Οι φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα πρέπει να δημιουργήσουμε μία αλυσίδα προστασίας, για να εντοπίσουμε τα θύματα και να οδηγήσουμε τους εγκληματίες στη δικαιοσύνη. Με τη στρατηγική, δεσμευόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση».

Οι σημαντικότερες δράσεις

Οι σημαντικότερες δράσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων, σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης, είναι οι εξής:

– Ενίσχυση της συνεργασίας με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο την ανάπτυξη πρωτοβουλιών πρόληψης σε τοπικό επίπεδο.

– Η συνεχής κατάρτιση και περαιτέρω εξειδίκευση του προσωπικού της ΕΛΑΣ.

– Η αντιμετώπιση της διαδικτυακής διάστασης της εμπορίας ανθρώπων.

– Η ενίσχυση των ομάδων καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων σε επίπεδο ΕΛΑΣ.

– Η καλύτερη αξιοποίηση των διαύλων διεθνούς αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας.

– Η διυπηρεσιακή και διασυρονιακή ανταλλαγή πληροφοριών.

– Ειδική διαχείριση υποθέσεων σε ένα ευαίσθητο θέμα, όπως είναι τα ανήλικα θύματα.

– Η αντιμετώπιση οργανωμένων εγκληματικών δικτύων, δίνοντας έμφαση στις χρηματοοικονομικές έρευνες.

«Οφείλουμε αυτή τη στρατηγική και τη δράση μας στα θύματα της εμπορίας, στις χιλιάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά που πέφτουν στα χέρια των αδίστακτων διακινητών σε όλο τον κόσμο», προσέθεσε ο υπουργός. «Για όλους αυτούς που ζουν εφιαλτικές στιγμές. Αυτούς που νιώθουν και ζουν στο πετσί τους την εργασιακή εκμετάλλευση. Τη σύγχρονη δουλεία και εμπορία οργάνων. Μορφές εγκλήματος, διαστάσεις εκμετάλλευσης, που δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούμε. Πρέπει να σπάσουμε την αλυσίδα της εμπορίας ανθρώπων.

Ηρ. Μοσκώφ: Φιλόδοξο το σχέδιο δράσης του υπουργείου

Από την πλευρά του, ο εθνικός εισηγητής για την καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων, Ηρακλής Μοσκώφ, ανέφερε, ότι «είναι μεγάλη τιμή για μας που ερχόμαστε εδώ, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να συνδράμουμε με την δική μας εργαλειοθήκη στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει σήμερα το υπουργείο. Δυστυχώς, έχουμε να κάνουμε με την καταπολέμηση ενός εγκλήματος, το οποίο με εγκληματολογικούς όρους παραμένει σπάνιο και αόρατο. Ένας ελάχιστος αριθμός ανθρώπων διασώζεται και ένας μικρός αριθμός ανθρώπων καταδικάζεται παγκοσμίως Το καλό είναι ότι υπάρχει μια παγκόσμια συμμαχία. Υπάρχει και εργαλειοθήκη. Υπάρχουν πολιτικές και νομικές δεσμεύσεις, οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν να φτάσουμε σε ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Πάντοτε οι αξιωματικοί και το προσωπικό της ΕΛΑΣ είναι σε εγρήγορση, αλλά, όπως είπε ο υπουργός, απαιτείται συνεργασία, εκπαίδευση του προσωπικού στην ανίχνευση πιθανών θυμάτων, στην ενδυνάμωση των θυμάτων, μέσα από ψυχοκοινωική υποστήριξη, στην καταπολέμηση της ζήτησης και αυτό αφορά την πρόληψη. Απαιτείται εξειδίκευση και τεχνογνωσία. Είμαστε εδώ, ως Εθνική Συντονιστική Αρχή, για να δώσουμε ό,τι βοήθεια μας ζητηθεί για να μπορέσει όλο αυτό το φιλόδοξο σχέδιο δράσης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να γίνει πραγματικότητα. Υπάρχουν πολύ καλές πρωτοβουλίες».

Ένα στα τέσσερα θύματα εμπορίας ανθρώπων είναι παιδί

Στόχος εμπορίας γίνονται γυναίκες και άνδρες, κορίτσια και αγόρια, που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση. Πρόκειται για μία διεθνική μορφή εγκλήματος, η οποία συμβαίνει σε κάθε χώρα και ήπειρο. Η Παγκόσμια Βάση Δεδομένων για την εμπορία ανθρώπων υπολογίζει πως στην αλυσίδα του φαινομένου εμπλέκονται 164 χώρες και άνθρωποι 175 διαφορετικών εθνικοτήτων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ 2017 και 2018, υπήρχαν πάνω από 14.000 καταγεγραμμένα θύματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον πραγματικό αριθμό να υπολογίζεται σημαντικά υψηλότερος, καθώς πολλά θύματα δεν καταγράφονται. Σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) όλων των θυμάτων στην ΕΕ και το 92% των θυμάτων εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση είναι γυναίκες και κορίτσια. Σχεδόν το ένα στα τέσσερα θύματα εμπορίας ανθρώπων είναι παιδί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT