Δημοσιοποίηση «πόθεν έσχες» σε κλίμα ιδιαίτερης έντασης

Δημοσιοποίηση «πόθεν έσχες» σε κλίμα ιδιαίτερης έντασης

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέλεγκτες και φέτος από την αρμόδια αρχή, δημοσιεύονται από χθες στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των μελών του πολιτικού προσωπικού της χώρας για το έτος 2020 (χρήση 2019). Η διαδικασία η οποία έχει προσλάβει απολύτως τυπικό χαρακτήρα και που εξακολουθεί να διακρίνεται από νησίδες αδιαφάνειας, συνοδεύεται αυτή τη φορά από κύκλο μεγάλης έντασης ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, εξαιτίας της επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ να εστιάσει στο πρωθυπουργικό «πόθεν έσχες» βέλη οξύτατης κριτικής, με τη Ν.Δ. να κάνει λόγο για λάσπη και αθλιότητες εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκαν χωρίς έλεγχο οι δηλώσεις το 2019 με την επίσημη τότε αιτιολογία πως είχαν συσσωρευθεί δηλώσεις τριετίας εξαιτίας σειράς ενστάσεων που είχαν καταγραφεί από διάφορες ομάδες υπόχρεων, και δεδομένου του μεγάλου όγκου ειπώθηκε ότι δεν ήταν δυνατή η ολοκλήρωση του ελέγχου πριν από τη δημοσίευσή τους. Τον Μάιο του περασμένου έτους, η δημοσιοποίηση έγινε επίσης με τον έλεγχο μεν να έχει ξεκινήσει αλλά, σύμφωνα με τη λακωνική και έγγραφη ενημέρωση, να μην έχει ολοκληρωθεί: «Ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη», σημειωνόταν σε ανακοίνωση της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης. Στην τωρινή επίσημη ανακοίνωση καταγράφονται απλώς τα ακόλουθα: «Η δημοσίευση των ανέλεγκτων δηλώσεων γίνεται, όπως προβλέπει ο νόμος, “σε κάθε περίπτωση, εντός τριών μηνών από την πάροδο της προθεσμίας των ενενήντα ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους (παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 3213/2003)” που φέτος ήταν 30 Απριλίου 2021». Το μόνο συγκεκριμένο στοιχείο που εμπεριέχεται είναι πως «το πλήθος των δηλώσεων που κατατέθηκαν και δημοσιεύονται είναι συνολικά 1.114», ενώ παράλληλα επαναλαμβάνεται η «προειδοποίηση» πως «η δημοσίευση των δημοσιοποιούμενων στοιχείων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι δημοσιεύεται ολόκληρο το περιεχόμενό τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι επιτρεπτή η επιλεκτική δημοσιοποίηση ονομαστικών στοιχείων».

Αποκλίσεις

Επί της ουσίας, εξακολουθεί να απουσιάζει ένα από τα στοιχεία που διαχρονικά ζητείται να συμπεριληφθεί στις δηλώσεις, δηλαδή το αρχικό «πόθεν έσχες» του ελεγχόμενου προσώπου, ώστε να είναι εμφανής η διαφορά της περιουσιακής κατάστασης από την πρώτη εκλογή ή ενασχόλησή του με τα κοινά έως σήμερα. Επίσης, για ακόμη μία χρονιά καταγράφονται αποκλίσεις ακόμα και στο πεδίο του δηλωθέντος εισοδήματος, καθώς άλλοι αναφέρουν τόσο το ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης που φορολογείται όσο και εκείνο που δεν φορολογείται, ενώ άλλοι μόνο το φορολογητέο. Το φαινόμενο στηλιτεύει και το Κομμουνιστικό Κόμμα: «Η επανάληψη αυτού του φαινομένου, δηλαδή του διαφορετικού τρόπου δήλωσης των εισοδημάτων των βουλευτών, γεννάει εύλογα ερωτηματικά, γι’ αυτό και η αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα πρέπει να ρυθμίσει το ζήτημα αυτό, έτσι ώστε να αποτυπώνονται ενιαία όλες οι αποδοχές των βουλευτών και των πολιτικών αρχηγών», ελέχθη χαρακτηριστικά. Οι όποιες διαφοροποιήσεις, μάλιστα, εκτός όλων των άλλων εμφανίζουν ως «πλουσιότερο» από πλευράς εισοδήματος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών τον κ. Δημ. Κουτσούμπα. Συγκεκριμένα, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ δηλώνει συνολικό εισόδημα 73.000 ευρώ. Στις δηλώσεις τους οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί διαχωρίζουν τα εισοδήματα «που εξαιρούνται από φόρο και εισφορά» και εκείνα που φορολογούνται, και τα οποία είναι αντιστοίχως περίπου τα μισά εκείνων που δηλώνει ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος. «Το γεγονός ότι το ύψος των βουλευτικών αποδοχών του Δ. Κουτσούμπα εμφανίζεται αυξημένο σε σχέση με άλλων πολιτικών αρχηγών, οφείλεται στο ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ δηλώνουν στο “πόθεν έσχες” όλες τις αποδοχές που εισπράττουν με την ιδιότητα του βουλευτή (αποζημίωση, επιδόματα) κ.λπ. –φορολογητέες και μη–, κάτι το οποίο είναι ο πολιτικά και νομικά ενδεδειγμένος τρόπος δήλωσης “πόθεν έσχες”», τονίζεται από τον Περισσό, με την υπενθύμιση ότι άπαντες λαμβάνουν μόνο 800 ευρώ τον μήνα και τα υπόλοιπα κατατίθενται στον λογαριασμό του κόμματος.

Οπως προαναφέρθηκε, η φετινή διαδικασία χαρακτηρίζεται από τη «στοχοποίηση» προσωπικά του πρωθυπουργού από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον ισχυρισμό ότι η δήλωση περιουσιακής κατάστασης του κ. Κυρ. Μητσοτάκη είναι προβληματική και πρέπει να ελεγχθεί ειδικά. Για τον λόγο αυτό και για να υπογραμμιστεί το σχετικό αίτημα, ανέλαβε δράση ο κ. Π. Πολάκης, αντικαθιστώντας στην τελευταία συνεδρίαση το μέλος της Επιτροπής Ελέγχου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Λάππα, ενώ υπήρξαν και σχετικά δημοσιεύματα. «Η συζήτηση που προκλήθηκε μετά την αντικατάσταση του κ. Λάππα και τα όσα ο κ. Πολάκης υποστήριξε ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθ. Μπούρας, καλώντας «τις πολιτικές παρατάξεις να αφήσουν εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης τη λειτουργία της Επιτροπής, καθώς πέραν του κύρους της, προσβάλλουν και τα μέλη της Επιτροπής στην οποία συμμετέχουν βουλευτές και ανώτατοι δικαστικοί και κρατικοί λειτουργοί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή