Διαγραφή χρεών πανεπιστημιακών προς τα ΑΕΙ

Διαγραφή χρεών πανεπιστημιακών προς τα ΑΕΙ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Παιδείας διαγράφει τα χρέη των πανεπιστημιακών προς τα ΑΕΙ τους από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος έως το 2009, με την εξήγηση ότι αυτά δεν μπορούν να εισπραχθούν από τις υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών. Ωστόσο, ακόμη και για τα επόμενα έτη, μεγάλη μερίδα πανεπιστημιακών δεν έχουν καταθέσει τα ποσά που οφείλουν στον ΕΛΚΕ. Βέβαια, από το 2020 έχει εκδοθεί ΚΥΑ με τις ποινές που θα υπάρξουν για τους παραβάτες, ωστόσο μετά τη χθεσινή απόφαση γιατί κάποιος να μην περιμένει μια ανάλογη διάταξη τα επόμενα χρόνια;

Ειδικότερα, από το 1997 που επιτράπηκε η άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος (π.χ. γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι), η πολιτεία έχει θεσμοθετήσει την υποχρέωση των πανεπιστημιακών να αποδίδουν στα ΑΕΙ τους ένα ποσοστό των εσόδων που αποκτούν, έναντι του πλεονεκτήματος που προσδίδει η χρήση του πανεπιστημιακού τίτλου. Το ποσοστό αυτό ήταν 15% επί των ακαθάριστων εσόδων μέχρι το 2011, 10% επί των ακαθάριστων εσόδων μέχρι το 2014, 7% επί των καθαρών εσόδων μέχρι το 2016, 7% επί των ακαθάριστων εσόδων από το 2016 έως το 2018 και 7% επί των καθαρών εσόδων από το 2018 μέχρι σήμερα. 

Με τροπολογία η νυν ηγεσία του υπ. Παιδείας προχώρησε σε ρύθμιση των χρεών έως τα τέλη του 2009, προκαλώντας αντιδράσεις σε μερίδα πανεπιστημιακών. «Αρκετοί από τους υπόχρεους πανεπιστημιακούς καθηγητές, όλη αυτή την τελευταία εικοσαετία, κάθε χρόνο απέδιδαν κανονικά στα πανεπιστήμιά τους τα ποσά που όφειλαν από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος. Αλλοι όμως υπόχρεοι δεν απέδιδαν τα οφειλόμενα και πλέον έχουν συσσωρευτεί μεγάλα χρέη. Οι τελευταίοι, επί πολλά χρόνια, πίεζαν την εκάστοτε κυβέρνηση για διαγραφή των οφειλών τους», ανέφερε η παράταξη των πανεπιστημιακών ΚΙΠΑΝ. Και όπως τονίζει η παράταξη, «όλοι οι υπουργοί Παιδείας και Οικονομικών από το 2002 μέχρι το 2018 δεν είχαν υποχωρήσει στις συνεχείς ασφυκτικές και επίμονες πιέσεις των ασυνεπών συναδέλφων μας. Τελικά, οι ασυνεπείς συνάδελφοι τα κατάφεραν σε δύο βήματα. Το πρώτο έγινε επί υπουργίας Γαβρόγλου, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Ιούλιο του 2018, ψήφισε τον επαναϋπολογισμό των οφειλών των πανεπιστημιακών της τελευταίας εικοσαετίας με πολύ χαμηλότερο ποσοστό από ό,τι ίσχυε κατά περιόδους, 7% επί των καθαρών αποδοχών από το ελευθέριο επάγγελμα. Κάτι που ισούται με περίπου 5% επί των ακαθαρίστων, οπότε στην περίπτωση αυτή διαγράφονταν τα 2/3 των οφειλών τους. Το δεύτερο, τώρα».

Από την πλευρά τους, πάντως, τόσο η υπουργός Νίκη Κεραμέως όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός Αγγελος Συρίγος ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι η ρύθμιση γίνεται διότι πλέον δεν μπορεί να προσδιοριστεί το ύψος των οφειλών μία δεκαετία πριν. Παράλληλα τόνισαν ότι από το 2020 εκδόθηκε ΚΥΑ για την καταγραφή και πληρωμή χρεών, ενώ ο κ. Γαβρόγλου δεν είχε προχωρήσει σε εφαρμοστική διάταξη για τον επαναϋπολογισμό των οφειλών των πανεπιστημιακών.

Σημείωσαν επίσης ότι για όσους έχουν καταβάλει τις εισφορές τους που υπολογίστηκαν με βάση το 15% επί των ακαθάριστων εσόδων (η ρύθμιση έως το 2017) θα υπάρξει συμψηφισμός τού επιπλέον του 7% ποσού (η ρύθμιση που ισχύει από το 2017 και έκτοτε). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή