Αστερίσκοι στην ενημέρωση Δένδια

Αστερίσκοι στην ενημέρωση Δένδια

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρέπει να γίνει κατανοητό στην Τουρκία ότι δεν μπορεί πια να συμπεριφέρεται με όρους 18ου ή 19ου αιώνα, είπε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση των ενημερωτικών συναντήσεων που είχε με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην του Ανδρέα Λοβέρδου του ΚΙΝΑΛ, με τον οποίο θα συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει πως «η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχει πάψει πια να υπάρχει εδώ και 100 χρόνια. Και ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας αποτελεί θεμελιώδη αρχή για τις σχέσεις μεταξύ όλων των κρατών» και εκτίμησε πως «αυτή η συνειδητοποίηση είναι και προς το συμφέρον της τουρκικής κοινωνίας, ένα μεγάλο κομμάτι της οποίας νομίζω συμμερίζεται αυτές τις θέσεις». 

Το βασικό περιεχόμενο των ενημερωτικών συναντήσεων του κ. Δένδια αφορούσε τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά τις τελευταίες εξαγγελίες για τα Βαρώσια, αλλά και τις διπλωματικές αντιδράσεις τόσο σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Ε.Ε. όσο και μεμονωμένων κρατών. Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι στόχος ήταν η καταδίκη των τουρκικών ενεργειών που, όπως είπε, «επετεύχθη παρά τους ενδοιασμούς που εκφράστηκαν από ορισμένα κράτη». Οπως υπογράμμισε, «είναι σημαντικό ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία καταδίκασαν απερίφραστα τις τουρκικές εξαγγελίες». Ο υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε πως τις τελευταίες ημέρες κατέστη σαφές ότι αν η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά της θα υποστεί επιπτώσεις. Και αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιστολή της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ, που επιδόθηκε στον γ.γ. του Οργανισμού και αντέκρουσε «τα έωλα επιχειρήματα» που χρησιμοποιεί η Αγκυρα.  Στην επιστολή, σημείωσε, «υπογραμμίστηκε ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή μας. Αρχής γενομένης από αυτό το απαράδεκτο casus belli. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκφράσει απειλή πολέμου κατά άλλης χώρας και μάλιστα, αν η χώρα αυτή ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, είπε πως «η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά είναι κρίσιμη» και σημείωσε ότι «δυστυχώς, η αντίδραση της κυβέρνησης δεν είναι ανάλογη ούτε των περιστάσεων ούτε της κρισιμότητας της κατάστασης. Ακόμη και η επιλογή να μη συγκληθεί Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, αλλά να γίνει απλή ενημέρωση των κομμάτων δείχνει την αμηχανία της κυβέρνησης». Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για διασύνδεση της έναρξης της διαπραγμάτευσης για την αναβάθμιση της τελωνειακής σύνδεσης Ε.Ε. – Τουρκίας με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το Κυπριακό και με την υποχρέωσή της να προσφύγει στη Χάγη για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες. Για «επικίνδυνες εξελίξεις» στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος. «Οι μύθοι περί αποκλιμάκωσης της έντασης που καλλιεργήθηκαν την προηγούμενη περίοδο από την Ε.Ε., την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τα άλλα κόμματα, έχουν καταρριφθεί», σημείωσε ακόμα ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή