«Προσπάθειες αποσταθεροποίησης από Τουρκία»

«Προσπάθειες αποσταθεροποίησης από Τουρκία»

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία της Αθήνας για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή ήγειρε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με αφορμή τη συνάντηση που είχε με τη Ζέινα Ακάρ, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Λιβάνου και υπουργό Εξωτερικών και Aμυνας της χειμαζόμενης από την κρίση χώρας. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις παράνομες εξαγγελίες της Τουρκίας για τα Βαρώσια. Σημείωσε ενδεικτικά πως «καθίσταται σαφές πλέον ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί κάθε εργαλείο αποσταθεροποίησης», υπογραμμίζοντας και πόσο μικρή απόσταση χωρίζει την Αμμόχωστο από τον Λίβανο. «Εμείς στις προσπάθειες αποσταθεροποίησης αντιτάσσουμε τη στάση μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Μεγάλη σημασία έχει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η UNCLOS, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, την οποία και η Ελλάδα και ο Λίβανος έχουν υπογράψει και επικυρώσει», πρόσθεσε η κ. Ακάρ.

Αντικείμενο της συνάντησης των δύο υπουργών ήταν η κατάσταση στον Λίβανο, λίγο μετά την πρώτη σχετική συνομιλία που είχαν στη Ρώμη πριν από λίγες εβδομάδες. Ο κ. Δένδιας μετέφερε στην ομόλογό του την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεισφέρει περαιτέρω για την ενίσχυση του Λιβάνου. Μάλιστα σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συνεισφέρει στην ενίσχυση του ελληνορθόδοξου νοσοκομείου «Αγιος Γεώργιος» στη Βηρυτό. 

Συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο ελληνικής συνεισφοράς στην ανοικοδόμηση του υπουργείου Εξωτερικών του Λιβάνου. Προς τούτο, μια ελληνική ομάδα θα ταξιδέψει στη Βηρυτό στις αρχές Σεπτεμβρίου για να συντάξει την απαιτούμενη μελέτη ανοικοδόμησης. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και για το ενδεχόμενο οικονομικής ενίσχυσης του πανεπιστημίου του Λιβάνου «Μπάλαμαντ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή