Επιμένει η Τουρκία για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Επιμένει η Τουρκία για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

5' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες μετά την επιστολή την οποία απέστειλε η Αγκυρα στον ΟΗΕ, όπου με τον πιο επίσημο τρόπο ζητούσε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών της Ελλάδας, αλλά και τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, όπου έθετε ζήτημα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, αμφισβητώντας την κυριαρχία πολλών ελληνικών νησιών, το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας κάλεσε τους εκπροσώπους Τύπου της γειτονικής χώρας για να παρουσιάσει για πρώτη φορά το αρματαγωγό – αποβατικό πλοίο «TCG Bayraktar».

Το συγκεκριμένο πλοίο εντάχθηκε στον τουρκικό στόλο το 2018, όμως τώρα δόθηκε η άδεια στις κάμερες να πάρουν εικόνες «εντός» του. Το «TCG Βayraktar» έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 20 αρμάτων μάχης ή δεκάδων τεθωρακισμένων οχημάτων και φορτηγών μαζί με εκατοντάδες άνδρες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Μπορεί να επιχειρήσει απόβαση δυνάμεων σε ακτές, σε βάθος μόλις δύο μέτρων. Τα τηλεοπτικά δίκτυα της γειτονικής χώρας παρουσίασαν και εικόνες από άσκηση απόβασης των ανδρών των ειδικών δυνάμεων σε ένα σημείο στα παράλια της Τουρκίας, «στη Γαλάζια Πατρίδα», όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο DHA. Το συγκεκριμένο πλοίο έχει τη δυνατότητα να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες του τουρκικού στόλου σε αποβατική επιχείρηση, όπως αναφέρουν αξιωματικοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Αυτές τις ημέρες παρουσιάστηκαν και πολλά ρεπορτάζ σε τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας για τον στόλο των αποβατικών πλοίων, τα οποία είναι τουλάχιστον 30 και –σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές– η Αγκυρα σύντομα θα διαθέτει πέντε πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων. Ηδη έχει ναυπηγηθεί και το «Sancaktar», αντίστοιχης κλάσης πλοίο με το «Bayraktar». Παράλληλα ναυπηγείται και το ελικοπτεροφόρo – αεροπλανοφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «ΤCG Anadolu», το οποίο θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 46 αρμάτων μάχης και θα μπορούν να απογειώνονται και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας.

Επιμένει η Τουρκία για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών-1

Μέσα σε αυτό το κλίμα, με συντονισμένες κινήσεις τα τουρκικά υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας εντός του Ιουλίου έθεσαν με πολλαπλούς τρόπους το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών και αμφισβήτησαν και την ελληνική κυριαρχία σε πολλά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες.
Ο κ. Ακάρ σε ομιλία του προς τους Τούρκους αξιωματικούς έθεσε το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης και παράλληλα αμφισβήτησε την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά ελληνικά νησιά!

«Υπάρχει η Συνθήκη της Λωζάννης από τη μια και η Συνθήκη των Παρισίων από την άλλη. Οι Ελληνες γείτονές μας τείνουν να αγνοούν ακόμη και αυτές. Δεν είναι δυνατόν να το δεχτούμε. Υπάρχουν νησιά που έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς με συμφωνίες. Τα μέρη έχουν συνάψει αυτή τη συμφωνία και είπαμε ότι “αυτά τα νησιά δεν μπορούν να οπλιστούν, θα είναι σε μη στρατιωτικό καθεστώς” και συμφωνήσαμε επ’ αυτού. Τώρα τα εξοπλίζουν. Λένε ότι “υπάρχει απειλή”. Δεν υπάρχει απειλή. Δεν υπάρχει επιθετική στάση από την Τουρκία εναντίον της Ελλάδας αυτή τη στιγμή. Εμείς κάνουμε λόγο για διάλογο, διεθνείς συμφωνίες, δίκαιο».

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας έθεσε το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, αφού ισχυρίστηκε πως «κάθε φορά η ειρηνική προσέγγισή μας επιστρέφεται με αρνητικές και προβοκατόρικες δηλώσεις. Υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία τους δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα. Και σε αυτό το θέμα τηρούν μια επιθετική στάση για να τα οικειοποιηθούν και αυτά!».

Οι αμφισβητήσεις

Λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του κ. Ακάρ, η εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της γειτονικής χώρας, Πινάρ Καρά, έθεσε με πιο αναλυτικό τρόπο το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Το σημείο το οποίο προκαλεί εντύπωση από τις δηλώσεις της είναι πως η Αγκυρα αμφισβητεί και την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά τα οποία έχουν στρατιωτικοποιηθεί, αφού όπως ισχυρίζεται παραβιάζονται οι όροι των συνθηκών με τις οποίες παραχωρήθηκαν τα νησιά.

«Το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης και αφοπλισμού του νησιού Καστελλόριζο που βρίσκεται στη Μεσόγειο και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, έχει ρυθμιστεί με την απόφαση των έξι μεγάλων δυνάμεων το 1913, τη συνθήκη ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και τη συνθήκη ειρήνης των Παρισίων του 1947. Τα εν λόγω νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα εξοπλιστούν και δεν θα χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς», ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας, για να προσθέσει και η ίδια το ζήτημα της κυριαρχίας των νησιών: «Παρά την ειρηνική προσέγγιση της Τουρκίας, η Ελλάδα εξοπλίζει τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά, που δεν θα έπρεπε να εξοπλιστούν, δημιουργώντας την αντίληψη ότι βλέπει την Τουρκία ως απειλή και υιοθετώντας μια επιθετική στάση με την προστασία νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν μεταβιβάστηκε στην Ελλάδα με συμφωνίες».

Ενδεικτικό της επιμονής της Αγκυρας στο ζήτημα είναι πως τρεις φορές εντός του Ιουλίου οι Τούρκοι αξιωματούχοι ανέδειξαν τα συγκεκριμένα θέματα για τα νησιά. Η αρχή έγινε στις 17 Ιουλίου με την επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου, προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με την οποία διαμαρτυρήθηκε κατηγορώντας την Ελλάδα ότι «παραβίασε το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου» και αμφισβήτησε τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών, όπως για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, αφού κατά την άποψη της Αγκυρας «παραβιάζονται οι συνθήκες».

Η Αθήνα, με την επιστολή της δικής της μόνιμης αντιπροσώπου προς τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών αναφερόταν και στο θέμα της σύνδεσης της αποστρατιωτικοποίησης με την κυριαρχία, υπογραμμίζοντας ότι «οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις περί καθεστώτος στρατιωτικοποίησης νησιών Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η σύνδεση του καθεστώτος αυτού με ελληνική κυριαρχία είναι παντελώς αβάσιμες, αστήρικτες, νομικά και ιστορικά λανθασμένες και ως εκ τούτου απορρίπτονται στο σύνολό τους».

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Αγκυρα θα συνεχίσει τη συγκεκριμένη τακτική, καθώς λόγω των πιέσεων των ΗΠΑ και της Ε.Ε. έχει αποσύρει τα γεωτρύπανα και τα σεισμογραφικά σκάφη της από την Ανατολική Μεσόγειο και τώρα προσπαθεί να ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο με διαφορετικούς τρόπους. Υποστηρίζουν πως η Τουρκία έχει ως στόχο να οδηγήσει την Αθήνα σε συνολική διαπραγμάτευση μέσω των ισχυρισμών της για τα νησιά. 

Στην Κύπρο, τώρα, ασκεί πιέσεις με το μερικό άνοιγμα της Αμμοχώστου, καθώς θεωρείται σίγουρο πως σε περίπτωση αποτυχίας μελλοντικών διαβουλεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, η Τουρκία θα απειλεί με την προσάρτηση όλης της πόλης στην αυτοαποκαλούμενη «ΤΔΒΚ».
Πάντως, οι συνεργασίες της Ελλάδας με την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία και τις υπόλοιπες χώρες της ευρύτερης περιοχής έχουν προκαλέσει νευρικότητα στην Τουρκία, και αυτό φάνηκε και στην ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της γειτονικής χώρας, υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μέτωπο εναντίον της Τουρκίας και αυτό το επιχειρεί με συνεργασίες με τρίτες χώρες και συμφωνίες μαζί τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή