ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σχεδιασμός για διασφάλιση επάρκειας ρεύματος

Ο κ. Μητσοτάκης προήδρευσε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι

Σχεδιασμός για διασφάλιση επάρκειας ρεύματος

Τη σημασία της συνετής κατανάλωσης ρεύματος προκειμένου η χώρα να αντέξει στον παρατεταμένο καύσωνα σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι, όπου βρέθηκε προκειμένου να προεδρεύσει σε σύσκεψη με την ηγεσία και διοικητικά στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για να διασφαλιστεί η επάρκεια σε ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και ο περαιτέρω σχεδιασμός, σε περίπτωση που απαιτηθούν νέες αποφάσεις για τις ακραίες θερμοκρασίες και των επόμενων ημερών. Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αντιμετωπίζουμε τον χειρότερο καύσωνα από το 1987» και πρόσθεσε πως «αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια σημαντική επιβάρυνση του συστήματος καθώς έχει αυξηθεί πολύ η ζήτηση». Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία του να διαβεβαιώσει «όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες πως ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει για να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση της χώρας έχει γίνει».

Σχεδιασμός για διασφάλιση επάρκειας ρεύματος-1
Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε και αυτός με τη σειρά του τη βοήθεια των καταναλωτών ώστε να περιοριστεί η ζήτηση, κυρίως τις ώρες αιχμής. «Ποιες είναι οι ώρες αιχμής: Οι μεσημεριανές ώρες από τη 1 μέχρι τις 3, αλλά κυρίως οι βραδινές ώρες από τις 6-7 το απόγευμα μέχρι τις 10-11 το βράδυ. Αν έπρεπε να το εξηγήσουμε με απλά λόγια είναι εκείνες οι ώρες όπου δυστυχώς επειδή έχει δύσει ο ήλιος δεν έχουμε στη διάθεσή μας τη σημαντική ενέργεια η οποία παράγεται από τα φωτοβολταϊκά τα οποία έχουμε εγκατεστημένα στη χώρα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σημείωσε, ακόμα, την ανάγκη να ρυθμιστεί η θερμοκρασία του κλιματιστικού «σταθερά στους 26 βαθμούς, να κλείνουμε –όσο αυτό είναι εφικτό– τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες ειδικά το βράδυ τις ώρες μεταξύ 7 και 10 και να περιορίζουμε όσο γίνεται συνολικά την κατανάλωση. Να κλείνουμε τα φώτα ειδικά εκείνες τις ώρες».

Κριτική

«Kατόπιν εορτής και αφού σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν ήδη ξεκινήσει οι διακοπές ρεύματος εν μέσω πρωτοφανούς καύσωνα, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να αφήσει για λίγο τις διακοπές του για να παραστεί για τα μάτια του κόσμου σε έκτακτη σύσκεψη στον ΑΔΜΗΕ», σχολίασε με καυστικό τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει: «Αναρωτιόμαστε σε τι ακριβώς συνέβαλε η παρουσία του εκεί, πέραν του να μεταβιβάσει για άλλη μία φορά την ευθύνη στους πολίτες. Αφού το μόνο καινούργιο που ακούσαμε είναι οι προτροπές να κλείνουμε τα φώτα και να κάνουμε μπάνιο με κρύο νερό τις ώρες αιχμής, μήπως και αντέξει το δίκτυο». Κριτική στον πρωθυπουργό άσκησε με δήλωσή του και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Στο στόχαστρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά αυτήν τη φορά και του ΚΙΝΑΛ βρίσκεται τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση και για το ζήτημα της διαχείρισης και της αντιμετώπισης των πυρκαγιών.