Μπαράζ fake news από την Αγκυρα για Έβρο, μειονότητα

Μπαράζ fake news από την Αγκυρα για Έβρο, μειονότητα

Προβληματισμό προκαλεί στην Αθήνα το μπαράζ διαστρέβλωσης γεγονότων των τελευταίων ημερών από την Τουρκία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον έντονο προβληματισμό της Αθήνας προκαλεί το μπαράζ παραγωγής ψευδών ειδήσεων και διαστρέβλωσης των γεγονότων που προέρχονται τις τελευταίες ημέρες από την Τουρκία. Σε λίγα 24ωρα, από την Αγκυρα έχουν διαστραφεί τα γεγονότα σε τρεις περιπτώσεις. Χθες με το ζήτημα του «κλεισίματος» των μειονοτικών σχολείων στη Θράκη. Αλλά και με τις ανυπόστατες διαρροές περί άρνησης της Ελλάδας να παρέχει μέσα για την καταπολέμηση των πυρκαγιών της Τουρκίας στον μηχανισμό της Ε.Ε., παρότι, όπως περιγράφεται από τις συγκεκριμένες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας το είχε υποσχεθεί στον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τρίτο παράδειγμα ήταν οι επίσημες, σε διπλωματικό επίπεδο, κατηγορίες για τη δολοφονία Τούρκου παράνομου διακινητή μεταναστών στην τουρκική πλευρά της συνοριακής γραμμής του Εβρου. Η αρχή έγινε το Σάββατο, όταν τουρκικά ΜΜΕ άρχισαν να μεταδίδουν ότι Τούρκος πολίτης έπεσε νεκρός έξω από το χωριό Αντασαρχανλί, στην ανατολική πλευρά του Εβρου από πυρά που προήλθαν από την ελληνική όχθη του ποταμού. Το ίδιο βράδυ η επιτετραμμένη της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα Ελένη Βακάλη ειδοποιήθηκε να μεταβεί στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών νωρίς το πρωί της Κυριακής, όπου και της επιδόθηκε διάβημα. Η κ. Βακάλη, μάλιστα, κατόπιν εντολών από την Αθήνα ζήτησε από τις τουρκικές αρχές να φυλάνε πιο αποτελεσματικά τα σύνορα. Μαζί με το διάβημα διαμαρτυρίας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην επιτετραμμένη τέθηκε και το ζήτημα του κλεισίματος 12 μειονοτικών σχολείων από την Ελλάδα στη Θράκη. Επρόκειτο στην πραγματικότητα για προπομπό της χθεσινής ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί κλεισίματος 12 δημοτικών σχολείων μειονοτικής εκπαίδευσης στη Θράκη, «κατά παράβαση της συνθήκης της Λωζάννης.

«Η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα με αβάσιμες κατηγορίες και ψευδείς ειδήσεις. Η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, συνεχίζει να εφαρμόζει πιστά τις προβλέψεις της συνθήκης της Λωζάννης», σημειώθηκε σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Τονίζεται, επίσης,  ότι «στη Θράκη θα λειτουργήσουν άνω των 100 μειονοτικών δημοτικών, ενώ στην Κωνσταντινούπολη μόνο 3». 

Αιχμές Πούτιν κατά Αγκυρας

Σαφείς αιχμές για τη στάση της Τουρκίας στα Βαρώσια, δίχως ωστόσο να την κατονομάζει, περιέχει η απαντητική επιστολή του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με την κυπριακή προεδρία, στην επιστολή σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Εχω διαβάσει με προσοχή την επιστολή σας, ημερομηνίας 14 Μαΐου 2021, που ακολούθησε της άτυπης συνάντησης, 5+Η.Ε., στη Γενεύη, στις 27-29 Απριλίου 2021, και το μήνυμα της 5ης Ιουλίου 2021, στα οποία εκφράζεται ανησυχία για πιθανή αλλαγή του στάτους κβο των Βαρωσίων και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε ό,τι αφορά την προοπτική επίτευξης μιας συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό». Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπογραμμίζει, ακόμα, ότι «θεωρούμε απαράδεκτες τις μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή