Θερινοί κραδασμοί στον ΣΥΡΙΖΑ

Θερινοί κραδασμοί στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρή παρέμβαση στον ούτως ή άλλως ζωηρό εσωκομματικό διάλογο στον ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί ο κ. Ν. Φίλης, ζητώντας μεταξύ άλλων όχι μόνο αυτοκριτική για την κυβερνητική θητεία της προηγούμενης περιόδου, αλλά και «όσο το δυνατόν ταχύτερα» διεξαγωγή συνεδρίου.

Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σήμερα βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου σε συνέντευξή του (εφημερίδα «Εποχή») εγείρει και ζήτημα συνεργασίας με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ κάνει λόγο και για λάθη τακτικής ή και στρατηγικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Νομίζω ότι σημαντικότερη αιτία για τη σημερινή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κρίση φυσιογνωμίας και η έλλειψη πολιτικού σχεδίου για τη δημοκρατική ανατροπή», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Φίλης, για να συνεχίσει: «Η αναγκαία διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ έγινε με τρόπο που δημιούργησε συγχύσεις. Η συνθηματολογία για στροφή προς το Κέντρο, από πολλούς πολίτες εκλήφθηκε ως ιδεολογικοπολιτική ταλάντευση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό μάλιστα συνέβαλε και η εικόνα των προσχωρήσεων προσώπων που είχαν ταυτιστεί με τα μνημόνια και τον παλαιοκομματισμό». Με το ίδιο κριτικό πνεύμα, ο κ. Φίλης κάνει λόγο για «κρίση φυσιογνωμίας» του κόμματος, η οποία, όπως υποστηρίζει, «συναρτώμενη και με αντιφατικά μηνύματα ως προς την ποιότητα της αντιπολίτευσης, έχει δημιουργήσει ερωτήματα σε ένα μέρος της εκλογικής μας επιρροής από τα αριστερά». Και συνεχίζει τονίζοντας ότι απαιτείται «επιτέλους αυτοκριτική για πλευρές της διακυβέρνησής μας και σταθερή απομάκρυνση από τους μνημονιακούς καταναγκασμούς». Και αφού υποστηρίζει ότι «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κακώς υποτίμησε την ανακαινισμένη υπό τον κ. Μητσοτάκη κυβέρνηση της Ν.Δ.», προσθέτει: «Μια νέα πορεία χρειάζεται ένα αξιόμαχο κόμμα που θα λειτουργεί συλλογικά και δημοκρατικά. Και όσο το δυνατόν ταχύτερα συνέδριο».
Εμβολιασμοί

Στα αξιοπρόσεκτα των παρεμβάσεων του κ. Φίλη είναι και η κατηγορηματική τοποθέτησή του υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον χώρο της Υγείας. Μια θέση η οποία έρχεται σε σύγκρουση με τοποθετήσεις άλλων στελεχών για το ζήτημα, όπως του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη, χωρίς να περνά απαρατήρητο ότι δεν μοιάζει εναρμονισμένη με εκείνη την οποία διατυπώνει την ίδια στιγμή ο Γ. Ραγκούσης σε δική του συνέντευξη («Κόντρα»).

Ο κ. Ραγκούσης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός κυβερνήσεων του Γ. Παπανδρέου κατά την έναρξη της μακράς μνημονιακής περιόδου για τη χώρα, στην ίδια συνέντευξή του αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ μετά τις επόμενες εκλογές: «Οι επόμενες εθνικές εκλογές, δηλαδή οι εκλογές με απλή αναλογική, θα είναι οι πιο καθοριστικές για το μέλλον των εργαζομένων, των νέων, των γυναικών καθώς και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Μπροστά σε αυτούς τους πολίτες θα κριθούμε όλοι, όλα τα κόμματα του αντιδεξιού φάσματος. Ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα είναι το μεγάλο ιστορικό ορόσημο για όλους», είπε χαρακτηριστικά κληθείς να σχολιάσει την απόρριψη, εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, σχετικών προσκλήσεων που έχουν ήδη διατυπωθεί από την Κουμουνδούρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή