ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Πλακιωτάκης: «Μπλόκο» σε 12.000 ταξιδιώτες – Ειδικό σχέδιο για την επιστροφή από νησιά

Από τότε που ανέλαβε το Λιμενικό Σώμα του ελέγχους για τα πιστοποιητικά κορωνοϊού, δεν επετράπη η επιβίβαση σε περισσότερα από 12.000 άτομα, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας

Πλακιωτάκης: «Μπλόκο» σε 12.000 ταξιδιώτες – Ειδικό σχέδιο για την επιστροφή από νησιά

Από τότε που ανέλαβε το Λιμενικό Σώμα του ελέγχους για τα πιστοποιητικά κορωνοϊού, δεν επετράπη η επιβίβαση σε περισσότερα από 12.000 άτομα, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι στους ταξιδιώτες θα συνεχίσουν να είναι αυστηροί καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Πλακιωτάκης επεσήμανε ότι υπάρχει έτοιμοι επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα αναπτυχθεί εντός των επομένων ημερών, με αντικείμενο την ενίσχυση των λιμεναρχείων ενόψει της επιστροφής των ταξιδιωτών από τα νησιά.

Ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι, κατά την επιστροφή από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test για όλους τους ταξιδιώτες οι οποίοι δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Επεσήμανε, δε, ότι κατά τη μετάβαση στα νησιά, οι ταξιδιώτες άνω των 17 ετών πρέπει να επιδεικνύουν εργαστηριακό τεστ (μοριακό ή rapid) και όχι self test.

Για μετακινήσεις προς νησιά (με πλοίο ή αεροπλάνο), απαιτούνται:

Για τους ενήλικες:

πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης – Απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού

•αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Οι ανήλικοι από 17 ετών και μιας ημέρας και άνω υποχρεούνται επίσης να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.

Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Δεκτές θα γίνονται επίσης οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών, σύμφωνα με τον υυφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Σημειώνεται ότι για την επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Τα παραπάνω μπορούν να επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την πλατφόρμα gov.gr, είτε σε ψηφιακή μορφή στο κινητό τηλέφωνο.

Τελευταίες ειδήσεις

Σε επιφυλακή για την αποφυγή μπλακ άουτ

Εμβολιασμός: Τη μάχη θα κρίνουν οι διστακτικοί

Καύσωνας: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες και σήμερα